Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się z Wami z drugiego krańca Polski, gdzie właśnie spędzam urlop. Ale, ale. Na ten wyjazd zabrałam ze sobą ciasto migdałowo-kokosowe z marakują.

Przyznaję, to pierwsze ciasto jakie przygotowałam z marakują. Wcześniej nie używałam go w swoich wypiekach, tutaj wystąpiło jako dodatek do lukru, ale całkowicie zmieniło smak ciasta. Zdecydowanie go odświeżyło, dodało pazura i egzotyki. I taki niby zwykły placek o mocno kokosowym smaku, zmienił się w cudowny i wyrafinowany deser.

To ciasto z kategorii lekkich, łatwych i przyjemnych. Robi się je naprawdę błyskawicznie, jest suche, więc bardzo wdzięczne w transporcie. Świetne do wyrazistej kawy, cudowne na ploteczki z przyjaciółką i jako dodatek do rodzinnego obiadu. Nieważne jaką macie okazję, ciasto migdałowo-kokosowe z marakują, uprzyjemni Wam każdą chwilę!

Mam nadzieję, że macie ciekawe plany na najbliższe dni. Albo po prostu będziecie odpoczywać w domowym zaciszu. Na pewno życzę Wam samych pysznych chwil.

Pozdrawiam,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
35
ilość porcji
12
całkowity czas
50

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 170 g masła

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 5 dużych jajek

  • 150 g wiórków kokosowych

  • 350 g zmielonych migdałów

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 3 łyżki puree z marakui (3 owoce)

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wiórki kokosowe, zmielone migdały, przesiany proszek do pieczenia i wymieszać – powstanie naprawdę gęste ciasto.
2

Pieczenie

Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Ciasto piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut do wypieczenia wierzchu i do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
3

Lukier

Wszystkie składniki na lukier z marakują umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę soku z cytryny/wody i rozetrzeć, a jeśli zbyt rzadki – dosypać więcej cukru pudru i rozetrzeć. Wystudzone ciasto polukrować.

Uwagi

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.