Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się z Wami z drugiego krańca Polski, gdzie właśnie spędzam urlop. Ale, ale. Na ten wyjazd zabrałam ze sobą ciasto migdałowo-kokosowe z marakują.

Przyznaję, to pierwsze ciasto jakie przygotowałam z marakują. Wcześniej nie używałam go w swoich wypiekach, tutaj wystąpiło jako dodatek do lukru, ale całkowicie zmieniło smak ciasta. Zdecydowanie go odświeżyło, dodało pazura i egzotyki. I taki niby zwykły placek o mocno kokosowym smaku, zmienił się w cudowny i wyrafinowany deser.

To ciasto z kategorii lekkich, łatwych i przyjemnych. Robi się je naprawdę błyskawicznie, jest suche, więc bardzo wdzięczne w transporcie. Świetne do wyrazistej kawy, cudowne na ploteczki z przyjaciółką i jako dodatek do rodzinnego obiadu. Nieważne jaką macie okazję, ciasto migdałowo-kokosowe z marakują, uprzyjemni Wam każdą chwilę!

Mam nadzieję, że macie ciekawe plany na najbliższe dni. Albo po prostu będziecie odpoczywać w domowym zaciszu. Na pewno życzę Wam samych pysznych chwil.

Pozdrawiam,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
35
ilość porcji
12
całkowity czas
50

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 170 g masła

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 5 dużych jajek

  • 150 g wiórków kokosowych

  • 350 g zmielonych migdałów

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 3 łyżki puree z marakui (3 owoce)

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wiórki kokosowe, zmielone migdały, przesiany proszek do pieczenia i wymieszać – powstanie naprawdę gęste ciasto.
2

Pieczenie

Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Ciasto piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut do wypieczenia wierzchu i do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
3

Lukier

Wszystkie składniki na lukier z marakują umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę soku z cytryny/wody i rozetrzeć, a jeśli zbyt rzadki – dosypać więcej cukru pudru i rozetrzeć. Wystudzone ciasto polukrować.

Uwagi

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.