Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić się kolorami hiacyntów i tulipanów. Ale na razie wciąż mamy chłodne poranki. A odkąd mamy w domu szczeniaczka to te poranki są coraz wcześniejsze. Ale nie narzekam, bo życie z psiakiem jest po prostu cudowne. Mimo wszystkich niedogodności. Ale ja tu o moim piesku, a przecież czekają placuszki piernikowe!

Te placuszki są banalnie proste, ale smakują jak deser o poranku. Bardzo wyraziste, pełne przypraw, rozgrzewające, po prostu kwintesencja piernika, w formie śniadaniowego placka. Musicie je koniecznie przygotować na najbliższy weekend. Niestety, u mnie jest mgliście, ponuro i deszczowo. Czyli zdecydowanie należy sobie umilić poranek czymś pysznym. Pozostaję jeszcze w zimowym klimacie, stąd ta chęć na korzenne przyprawy.

Osobiście uwielbiam jeść pierniki cały rok. I chętnie korzystam z tego smaku w mojej kuchni. Mam nadzieję, że placuszki piernikowe dadzą Wam wiele, wiele radości!

Buziaki, smacznego weekendu,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10 minut
gotowanie
10 minut
ilość porcji
4 porcje
całkowity czas
20 minut

Będzie potrzebne

  • Miska x2

  • Patelnia

  • Łopatka do przewracania placków

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (- 225 g)

  • 1/3 szklanki kakao

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 szklanki cukru (- 70 g)

  • 1 i 1/3 szklanki mleka (- 320 ml)

  • 2 jajka (rozmiar L)

  • 3 łyżki oleju (- 45 ml)

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Przepis krok po kroku

1

Ciasto piernikowe

W jednej misce umieszczam wszystkie suche składniki, w drugiej misce łączę wszystike mokre składniki, mieszam krótko razem, tylko do połączenia składników.
2

Smażenie

Placuszki smażę na patelni do naleśników, bez użycia tłuszczu. Formuję średniej wielkości placuszki i smażę po 1,5 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.

Uwagi

Placuszki podaję z mandarynkami i orzechami w miodzie

Zalety

  • +

Wady

  • -
1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

1 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.