Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę, że tarta będzie hitem letnich spotkań. Szczególnie jeżeli udekorujemy ją malinami, albo jagodami. Portugalska tarta zrobi wrażenie na każdym. Nawet jeżeli będzie jedli ją sami, poczujecie się jak na urlopie w upalnej Portugalii.

Wiadomo, ciasto i budyń to idealne połączenie. Dlaczego więc mamy się ograniczać do małej babeczki wypełnionej kremem? Zróbmy więc solidną tartę, gdzie dokładki są wskazane. Nie oszukujmy się, na jednym kawałku nigdy się nie skończy. I bardzo dobrze, nie odmawiajmy sobie małych przyjemności. Gwarantuję Wam, że tarta cudownie smakuje razem z małą porcją espresso. Słodycz i gorycz kawy, cudowne połączenie… Ja już czuję się jak na wakacjach!

Udało mi się wyskoczyć na kilka dni w góry. No tak, nie była to gorąca Portugalia, ale i tak nasze Bieszczady, jak zawsze zrobiły na mnie olbrzymie wrażenie. Tak, to dziwne, bo jestem tam już 4 raz i w ogóle nie czuję się znużona. Wręcz przeciwnie, za każdym razem odkrywam jak wiele mam jeszcze do odkrycia! Jak widzicie, urlop przyniósł mi też chęć do eksperymentowania i pieczenia. Ostatnio nie byłam zbyt systematyczna, nad czym mocno ubolewam. Ale po takim pysznym urlopie, Ela naprawdę świetnie gotuje i dba o swoich gości, mam masę pomysłów, którymi będę się z Wami dzielić.

Ale, ale wracamy na ziemię. A raczej nad morze. A tutaj czeka na nas portugalska tarta. Sam przepis nie jest trudny. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto. Pamiętajcie, im krócej, tym lepiej. A potem już tylko pozostaje przygotowanie kremu budyniowego. I potem najlepsze, czyli połączenie spodu i góry i zapieczenie go. Nie bójcie się przypiec góry, o to właśnie chodzi. O ten pyszny karmelowy smak!

A potem już tylko filiżanka ulubionej kawy, i kawałek ciasta. I słodkie dolce vita. I tego Wam dziś życzę. Dużo słodkości, dużo relaksu!

Dobrego tygodnia, i oczywiście Smacznego!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
90 minut
gotowanie
30 minut
ilość porcji
10 porcji
całkowity czas
120 minut

Będzie potrzebne

  • Stolnica

  • Garnek

  • Wałek

  • Forma do tarty

Składniki

  • Ciasto

  • 1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej

  • ½ szklanki (60 g) cukru pudru

  • ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

  • 120 g masła, zimnego

  • 2 żółtka z dużych jajek, zimne

  • Krem:

  • 2 szklanki (500 ml) pełnotłustego mleka

  • 1 laski wanilii

  • 4 żółtek z dużych jaj

  • ½ szklanki (100 g) drobnego cukru

  • ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

  • ¼ szklanki (40 g) mąki ziemniaczanej

  • ¼ łyżeczka cynamonu

  • 3 łyżki masła, zimnego

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Przygotuj ciasto kruche, do misy malaksera przełóż mąkę, cukier puder, sól i masło pokrojone na kawałki. Zmiksuj pulsacyjnie na okruchy. Jeśli nie masz malaksera, możesz zrobić to w robocie kuchennym z przystawką do ciast kruchych lub ręcznie, rozcierając masło w mące między placami. Dodaj żółtka i wymieszaj. Jeśli ciasto nie będzie się kleić, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Uformuj dysk, owiń go folia spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min. 2. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 25 cm. Przełóż go do formy – najlepiej sprawdzają się metalowe formy z wyjmowanym dnem. Przełóż do zamrażarki na 15 minut lub lodówki na 60 minut. 3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Włóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz, aż ciasto się lekko zarumieni, około 13 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto się wybrzuszy, nakłuj je w tym miejscu widelcem. Wystudź kompletnie.
2

Krem

Przygotuj krem, przepołów wanilię i wyskrob z niej ziarenka. Przełóż je do średniego rondla wraz z mlekiem i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj pustą waniliową laskę. Podgrzej na umiarkowanym ogniu, aż mleko będzie ciepłe (ale nie wrzące). Wyjmij laskę wanilii. 5.,W średniej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sól, połącz. Wlej ½ szklanki (120 ml) ciepłego mleka i zahartuj. Cały czas mieszając, wlej powstałą mieszankę do reszty mleka. Gotuj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmij z ognia i dodaj masło wraz cynamonem. Mieszaj aż się rozpuści. Wystudź krem całkowicie.
3

Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Przełóż wystudzony krem na kruchy spód. Wyrównaj łyżką. Piecz, aż krem się mocno przypiecze, 15 – 20 minut.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.