Vege

Poświęteczne smoothie jagodowe z bananem

1 Min. czytania
I jak Wam minęły te świąteczne dni? Niestety, pogoda nie była łaskawa dla fanów wiosny i świątecznych spacerów. Również dla tych, którzy napracowali się przy pucowaniu okien, a potem cały efekt kilkugodzinnej pracy spłynął razem z ulewnym deszczem. Ostatnie dni sprzyjały leniwemu spędzaniu czasu przy stole. Często nawet zbyt suto zastawionym. Pewnie przez najbliższe będziemy albo dojadać resztki-obiecując sobie, że za rok zrobimy o połowę mniej, albo nie będziemy mogli patrzeć na jedzenie i będziemy solennie obiecywać-za rok nie zjem żadnej dokładki, a w ogóle to po śniadaniu powiem basta i zamknę lodówkę na kłódkę. Podwójną na wszelki przypadek. Ja jestem odporna na większość świątecznych propozycji. Aczkolwiek ciężko mi odmówić sobie kolejnego szpekucha, czy też kawałka sernika. Albo drożdżowej baby. W każdym razie po świętach staram się by moje posiłki były nieco zdrowsze i nie takie tłuste. Stąd też propozycja pysznego i kolorowego smoothie, które wspaniale zastępuje śniadanie. To zastrzyk witamin i składników odżywczych. Do tego moje smoothie jest bardzo sycące, dodające energii i tłumiące chęć podjedzenia małego co nieco. Zdecydowanie polecam, na przekór paskudnej pogodzie, typowo letnie smaki,choć na chwilę przenoszą w inny, przyjemniejszy krajobraz. Wiosno, bądź łaskawsza.  Tyle deszczu spadło przez ostatni tydzień, że do lipca mogłoby spokojnie nie padać. Zdecydowanie nie powinno już padać.

Składniki ( 3 porcje)
2 banany
250 gramów mrożonych jagód
3 łyżki malin mrożonych
350 ml mleka migdałowego

Banany kroję  w plasterki, wkładam do blendera, dodaję mleko, jagody i maliny ( owoców nie trzeba rozmrażać), Miksuję aż składniki się połączą. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Moje rady :
1. Możecie użyć dowolnego mleka, zwykłego, kokosowego, ryżowego czy sojowego. Moim zdaniem migdałowe jednak pasuje najlepiej.
2. Jeżeli lubicie bardziej sycące śniadania, dodajcie garść płatków owsianych, albo jaglanych i zmiksujcie z owocami.

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.