Vege

Poświęteczne smoothie jagodowe z bananem

1 Min. czytania
I jak Wam minęły te świąteczne dni? Niestety, pogoda nie była łaskawa dla fanów wiosny i świątecznych spacerów. Również dla tych, którzy napracowali się przy pucowaniu okien, a potem cały efekt kilkugodzinnej pracy spłynął razem z ulewnym deszczem. Ostatnie dni sprzyjały leniwemu spędzaniu czasu przy stole. Często nawet zbyt suto zastawionym. Pewnie przez najbliższe będziemy albo dojadać resztki-obiecując sobie, że za rok zrobimy o połowę mniej, albo nie będziemy mogli patrzeć na jedzenie i będziemy solennie obiecywać-za rok nie zjem żadnej dokładki, a w ogóle to po śniadaniu powiem basta i zamknę lodówkę na kłódkę. Podwójną na wszelki przypadek. Ja jestem odporna na większość świątecznych propozycji. Aczkolwiek ciężko mi odmówić sobie kolejnego szpekucha, czy też kawałka sernika. Albo drożdżowej baby. W każdym razie po świętach staram się by moje posiłki były nieco zdrowsze i nie takie tłuste. Stąd też propozycja pysznego i kolorowego smoothie, które wspaniale zastępuje śniadanie. To zastrzyk witamin i składników odżywczych. Do tego moje smoothie jest bardzo sycące, dodające energii i tłumiące chęć podjedzenia małego co nieco. Zdecydowanie polecam, na przekór paskudnej pogodzie, typowo letnie smaki,choć na chwilę przenoszą w inny, przyjemniejszy krajobraz. Wiosno, bądź łaskawsza.  Tyle deszczu spadło przez ostatni tydzień, że do lipca mogłoby spokojnie nie padać. Zdecydowanie nie powinno już padać.

Składniki ( 3 porcje)
2 banany
250 gramów mrożonych jagód
3 łyżki malin mrożonych
350 ml mleka migdałowego

Banany kroję  w plasterki, wkładam do blendera, dodaję mleko, jagody i maliny ( owoców nie trzeba rozmrażać), Miksuję aż składniki się połączą. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Moje rady :
1. Możecie użyć dowolnego mleka, zwykłego, kokosowego, ryżowego czy sojowego. Moim zdaniem migdałowe jednak pasuje najlepiej.
2. Jeżeli lubicie bardziej sycące śniadania, dodajcie garść płatków owsianych, albo jaglanych i zmiksujcie z owocami.

1372 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Ulubiona zupa pomidorowa. Bez mięsa.

1 Min. czytania
 Zupa pomidorowa to zdecydowanie smak dzieciństwa. Trudno znaleźć dziecko, czy dorosłego, który nie ma sentymentu do tej zupy. Pomidorówka najczęściej pojawia się…
Śniadania na słonoVege

Śniadaniowa sałatka z wędzoną rybą i awokado

1 Min. czytania
 Witam się w nowym tygodniu, zaczynamy marzec, pierwszy wiosenny miesiąc. Co prawda prognozy mówią, że na wiosnę, tę w pogodzie, długo jeszcze…
ObiadyVege

Kotleciki z kalafiora i ziemniaków

10 Min. gotowania
Mamy Nowy Rok. W Sylwestra, pracowaliśmy w pocie czoła, gdzieś tak do 18. A potem po prostu zjedliśmy sałatkę, dojedliśmy makowiec, obejrzeliśmy…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.