Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na patelni. No dobrze, a może by tak zaryzykować? W końcu składników niewiele i ciężko coś zepsuć. Przystąpiłam do testów i muszę Wam powiedzieć, to było to!

Domową granolę robiłam oczywiście, ale metodą tradycyjną z piekarnika. Tym razem spróbowałam wersji z patelni, a dodatkowo z dodatkiem banana. Początkowo kształt, czy raczej forma, przypominała bardziej placek bananowy, ale dość szybko masa zaczęła się kruszyć i powstała prawilna granola. Następnie należało poczekać chwilę, dać jej wystygnąć i podać z dużą ilością owoców. U mnie był to melon i słodziutkie czereśnie. Do tego aksamitny śmietankowy jogurt i wiórki kokosowe. I wyszło pyszne śniadanie.

Granola z patelni to świetna opcja, szczerze polecam jej spróbować. Założę się, że wszystkie składniki macie w domu i świetnie sobie poradzicie w przygotowaniu tej wersji dodatku do jogurtu. Myślę, że będziecie bardzo zadowoleni.

A ja tymczasem zamierzam w ten weekend wykurować się do końca, letnie chorowanie, to nic przyjemnego. W takich upałach katar i ból gardła potrafią nieźle wymęczyć, więc potrzebuję solidnie wypocząć i zregenerować siły. I obiecuję, nie będę pić zimnej lemoniady!

Serdeczności,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
5 minut
gotowanie
5 minut
ilość porcji
2
całkowity czas
25 minut

Będzie potrzebne

  • Łyżka

  • Patelnia

  • Widelec

  • Miseczka

Składniki

  • 1 duży banan

  • 100 gramów płatków owsianych

  • 1 pełna miarka odżywki białkowej ( u mnie waniliowa)

  • 1 czubata łyżka kakao

  • Szczypta cynamonu

  • 1 łyżka miodu

Przepis krok po kroku

1

Masa na granolę

Rozgniatam banana w miseczce, przy pomocy widelca. Dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Rozgrzewam patelnię. Granolę wykładam na patelnię, smażę jak placek przez 2 minuty z jednej strony, następnie przekręcam na drugą stronę. Granolę zaczynam rozdzielać widelcem na mniejsze kawałki, często mieszam, smażę do zarumienienia.
2

Serwowanie

Gotową granolę zostawiam na kwadrans, do ostygnięcia. Podaję ją z jogurtem i dużą ilością sezonowych owoców.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.