Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy mam odrobinę wolnej chwili, maszeruję do ogrodu, mam wrażenie, że ostatnimi dniami nic tylko pielę moje grządki. Kiedy skończę wszystkie, czas ogarnąć dom. I znów od początku! Ale w przerwie od codziennego zamieszania zapraszam na pudding z tapioki i mango.

Przyznaję, te małe kuleczki nie wzbudziły u mnie jakiegoś większego zainteresowania. Jeszcze jakiś czas temu traktowałam je jako ciekawostkę. Dopóki nie spróbowałam tego deseru i cóż, przepadłam. Te kuleczki naprawdę potrafią wciągnąć i uzależnić! Niby takie niepozorne, a jakie smaczne. I co ciekawe, są również zdrowe. Tapioka jest lekkostrawna i pozbawiona glutenu. Po ugotowaniu zawartość kalorii spada, więc mogą ją jeść osoby dbające o linię. Dzięki skrobi opornej polecana jest osobom z problemami trawiennymi. A dodatkowo wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Zawiera też dużo witamin z grupy B, a także magnez czy wapń.

Ale co najważniejsze, tapioka jest bardzo łatwa do przygotowania i zamienienia jej w deser. Najważniejsze to obserwowanie jak białe kuleczki stają się przezroczyste. To świetna zabawa, a jakie zapachy unoszą się wtedy w kuchni! Pięknie pachnie kokosem, to naprawdę letni zapach. Deser świetnie przechowuje się w lodówce. W dodatku świetnie się sprawdza kiedy odwiedza was teściowa, która ma celiakię i nie może jeść glutenu. Można zapunktować w jej oczach:)

Polecam Wam pudding z tapioki i mango. Koniecznie spróbujcie tego egzotycznego smaku w Waszym domu.

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
30 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Drewniana łyżka

  • Deska do krojenia

  • Pucharki do deserów

Składniki

  • 500 ml mleka kokosowego

  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)

  • 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru

  • 4 nasiona kardamonu

  • 1 duże mango

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego

Przepis krok po kroku

1

Pudding

W garnku zagotować mleko, wsypać tapiokę, następnie dodać ksylitol i cukier. Co chwilę mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut aż tapioka stanie się całkowicie szklista, przezroczysta. W międzyczasie dodać kardamon: nasiona rozłupać i wyłuskać ziarenka, rozgnieść je w moździerzu lub zmielić w młynku, dodać do garnka z tapioką. Przelać do małych szklaneczek. Pudding zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.
2

Serwowanie

Mango myję, obieram i kroję w paski. Przekładam plasterki owoców do pucharków. Posypuję całość wiórkami kokosa.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Smaki Bieszczad

2 Min. czytania
Chwilę przed kolejnym wyjazdem w Bieszczady, zabiorę w Was małą kulinarną podróż. Otóż w czerwcu byliśmy w Bieszczadach, i tak się zakochałam,…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.