Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy mam odrobinę wolnej chwili, maszeruję do ogrodu, mam wrażenie, że ostatnimi dniami nic tylko pielę moje grządki. Kiedy skończę wszystkie, czas ogarnąć dom. I znów od początku! Ale w przerwie od codziennego zamieszania zapraszam na pudding z tapioki i mango.

Przyznaję, te małe kuleczki nie wzbudziły u mnie jakiegoś większego zainteresowania. Jeszcze jakiś czas temu traktowałam je jako ciekawostkę. Dopóki nie spróbowałam tego deseru i cóż, przepadłam. Te kuleczki naprawdę potrafią wciągnąć i uzależnić! Niby takie niepozorne, a jakie smaczne. I co ciekawe, są również zdrowe. Tapioka jest lekkostrawna i pozbawiona glutenu. Po ugotowaniu zawartość kalorii spada, więc mogą ją jeść osoby dbające o linię. Dzięki skrobi opornej polecana jest osobom z problemami trawiennymi. A dodatkowo wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Zawiera też dużo witamin z grupy B, a także magnez czy wapń.

Ale co najważniejsze, tapioka jest bardzo łatwa do przygotowania i zamienienia jej w deser. Najważniejsze to obserwowanie jak białe kuleczki stają się przezroczyste. To świetna zabawa, a jakie zapachy unoszą się wtedy w kuchni! Pięknie pachnie kokosem, to naprawdę letni zapach. Deser świetnie przechowuje się w lodówce. W dodatku świetnie się sprawdza kiedy odwiedza was teściowa, która ma celiakię i nie może jeść glutenu. Można zapunktować w jej oczach:)

Polecam Wam pudding z tapioki i mango. Koniecznie spróbujcie tego egzotycznego smaku w Waszym domu.

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
30 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Drewniana łyżka

  • Deska do krojenia

  • Pucharki do deserów

Składniki

  • 500 ml mleka kokosowego

  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)

  • 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru

  • 4 nasiona kardamonu

  • 1 duże mango

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego

Przepis krok po kroku

1

Pudding

W garnku zagotować mleko, wsypać tapiokę, następnie dodać ksylitol i cukier. Co chwilę mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut aż tapioka stanie się całkowicie szklista, przezroczysta. W międzyczasie dodać kardamon: nasiona rozłupać i wyłuskać ziarenka, rozgnieść je w moździerzu lub zmielić w młynku, dodać do garnka z tapioką. Przelać do małych szklaneczek. Pudding zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.
2

Serwowanie

Mango myję, obieram i kroję w paski. Przekładam plasterki owoców do pucharków. Posypuję całość wiórkami kokosa.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…
Bez kategorii

Brownie Pancakes

10 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na śniadanie. Będą Brownie Pancakes! To bardzo czekoladowe śniadanie, pyszne, lekkie, i niesamowicie proste. W sam raz na nowy tydzień….

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.