Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy mam odrobinę wolnej chwili, maszeruję do ogrodu, mam wrażenie, że ostatnimi dniami nic tylko pielę moje grządki. Kiedy skończę wszystkie, czas ogarnąć dom. I znów od początku! Ale w przerwie od codziennego zamieszania zapraszam na pudding z tapioki i mango.

Przyznaję, te małe kuleczki nie wzbudziły u mnie jakiegoś większego zainteresowania. Jeszcze jakiś czas temu traktowałam je jako ciekawostkę. Dopóki nie spróbowałam tego deseru i cóż, przepadłam. Te kuleczki naprawdę potrafią wciągnąć i uzależnić! Niby takie niepozorne, a jakie smaczne. I co ciekawe, są również zdrowe. Tapioka jest lekkostrawna i pozbawiona glutenu. Po ugotowaniu zawartość kalorii spada, więc mogą ją jeść osoby dbające o linię. Dzięki skrobi opornej polecana jest osobom z problemami trawiennymi. A dodatkowo wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Zawiera też dużo witamin z grupy B, a także magnez czy wapń.

Ale co najważniejsze, tapioka jest bardzo łatwa do przygotowania i zamienienia jej w deser. Najważniejsze to obserwowanie jak białe kuleczki stają się przezroczyste. To świetna zabawa, a jakie zapachy unoszą się wtedy w kuchni! Pięknie pachnie kokosem, to naprawdę letni zapach. Deser świetnie przechowuje się w lodówce. W dodatku świetnie się sprawdza kiedy odwiedza was teściowa, która ma celiakię i nie może jeść glutenu. Można zapunktować w jej oczach:)

Polecam Wam pudding z tapioki i mango. Koniecznie spróbujcie tego egzotycznego smaku w Waszym domu.

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
30 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Drewniana łyżka

  • Deska do krojenia

  • Pucharki do deserów

Składniki

  • 500 ml mleka kokosowego

  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)

  • 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru

  • 4 nasiona kardamonu

  • 1 duże mango

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego

Przepis krok po kroku

1

Pudding

W garnku zagotować mleko, wsypać tapiokę, następnie dodać ksylitol i cukier. Co chwilę mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut aż tapioka stanie się całkowicie szklista, przezroczysta. W międzyczasie dodać kardamon: nasiona rozłupać i wyłuskać ziarenka, rozgnieść je w moździerzu lub zmielić w młynku, dodać do garnka z tapioką. Przelać do małych szklaneczek. Pudding zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.
2

Serwowanie

Mango myję, obieram i kroję w paski. Przekładam plasterki owoców do pucharków. Posypuję całość wiórkami kokosa.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…
Desery

Nocne cynamonki

30 Min. gotowania
Witajcie po urlopie. To był piękny tydzień. Naszą bazą były Bieszczady, do których to jechaliśmy przez Zamość. Tam czekała nas nas babcia…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.