Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy mam odrobinę wolnej chwili, maszeruję do ogrodu, mam wrażenie, że ostatnimi dniami nic tylko pielę moje grządki. Kiedy skończę wszystkie, czas ogarnąć dom. I znów od początku! Ale w przerwie od codziennego zamieszania zapraszam na pudding z tapioki i mango.
Przyznaję, te małe kuleczki nie wzbudziły u mnie jakiegoś większego zainteresowania. Jeszcze jakiś czas temu traktowałam je jako ciekawostkę. Dopóki nie spróbowałam tego deseru i cóż, przepadłam. Te kuleczki naprawdę potrafią wciągnąć i uzależnić! Niby takie niepozorne, a jakie smaczne. I co ciekawe, są również zdrowe. Tapioka jest lekkostrawna i pozbawiona glutenu. Po ugotowaniu zawartość kalorii spada, więc mogą ją jeść osoby dbające o linię. Dzięki skrobi opornej polecana jest osobom z problemami trawiennymi. A dodatkowo wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Zawiera też dużo witamin z grupy B, a także magnez czy wapń.
Ale co najważniejsze, tapioka jest bardzo łatwa do przygotowania i zamienienia jej w deser. Najważniejsze to obserwowanie jak białe kuleczki stają się przezroczyste. To świetna zabawa, a jakie zapachy unoszą się wtedy w kuchni! Pięknie pachnie kokosem, to naprawdę letni zapach. Deser świetnie przechowuje się w lodówce. W dodatku świetnie się sprawdza kiedy odwiedza was teściowa, która ma celiakię i nie może jeść glutenu. Można zapunktować w jej oczach:)
Polecam Wam pudding z tapioki i mango. Koniecznie spróbujcie tego egzotycznego smaku w Waszym domu.
Buziaki,
Magda
Uwielbiam mango, w polaczeniu z kardamonem musi smakowac naprawde egzotycznie 🙂
🙂
Takiego deserku jeszcze nie jadlam 🙂 Wygląda apetycznie!
polecam!
I zrobiło się egzotycznie 😁
🙂
Mango, mleko kokosowe, kardamon… super. Idealny deser na lato, egzotycznie i słodko! 🙂
miło mi!
Nie jadłam jeszcze nigdy tapioki. Rewelacyjny pomysł na zdrowy i pyszny deser:)
bardzo polecam!
Nigdy nie próbowałam tapioki, mega zaintrygował mnie Twój przepis! Nie wiedziałam, że niesie ze sobą tyle korzyści zdrowotnych, myślałam zawsze, że jest to bardziej kulinarna ciekawostka, jedzenie rekreacyjne
naprawdę polecam, nie dość, że smaczna, to i zdrowa:)
Nigdy nie miałam do czynienia z tapioką, jestem ciekawa smaku tego deseru 🙂
Sama tapioka jest bardzo neutralna, przyjmuje smak dodatków:)
Bardzo ciekawy przepis. Tapioka nie jest specjalnie znana w mojej kuchni.
polecam spróbować!
Muszę koniecznie zrobić ten pudding. Na pewno jest pyszny!
polecam!
Wygląda przepysznie!
Jeszcze nie miałam okazji sprawdzić jak smakuje tapioka 🙂
Wygląda ekstra. Na pewno jest pyszny.