Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem. Ciasto idealne. Najlepszy sierpniowy wypiek, mogę tak naprawdę długo i długo. Ale to ciasto nie potrzebuje wielkich słów. Bo wygląda i smakuje bosko. Coś jak wakacje skondensowane do jednego kawałka. Rustykalna tarta, musi pojawić się na Waszych stołach. Najlepiej jak najszybciej.

To kruche ciasto jest rewelacyjne. Niesamowicie kruche, a przy tym całkowicie bezproblemowe. Listkujące, a więc podobne do francuskiego. A przygotujecie je z jakiejś kilkanaście godzin szybciej. Może być piękniej? Proszę bardzo. To ciasto wypełnione jest po same brzegi borówkami. Genialne w swojej prostocie, która to urzeka mnie najbardziej. Piękne w swojej nieidealności. Ciężko się powstrzymać i nie zjeść kolejnego kawałka. Zresztą po co się oszukiwać. Nie ma szans by ta tarta została na drugi dzień. Nie ma szans….

Bardzo mi blisko do takich prostych przyjemności. Kawałek tarty, która nie jest idealna i w tym tkwi cały jej urok. Ogród, lekki koc, bo wieczory bywają chłodne. Kubek rumianku, w ulubionym kubku. Po szaleństwie ostatnich tygodni i różnych perturbacjach odnajduję spokój i radość w takiej oto prostej przyjemności. Po podróżach, masie kilometrów, które pokonaliśmy i przeszkodach po drodze, czerpię radość z domowych chwil. I domowego ciasta.

Zróbcie to ciasto na koniec sierpnia. Rustykalna tarta na pewno przypadnie Wam do gustu. Ale co będę się oszukiwać, i Was oszukiwać. Zakochacie się w niej.

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
25 minut
gotowanie
30 minut
ilość porcji
8 porcji
całkowity czas
140 minut

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

  • Wałek

  • Garnek

  • Miska

  • Talerz

  • Folia

  • Mikser

Składniki

  • 150 gramów mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • ¼ łyżeczki soli

  • 100 g zimnego masło, pokrojonego na małe kawałki

  • 120 g serka kremowego śmietankowego

  • Nadzienie:

  • 500 gramów borówek

  • 50 gramów cukru

  • sok z ½ cytryny

  • szczypta soli

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Ekstrakt waniliowy

  • 1 łyżki bułki tartej

  • 1 jajko, roztrzepane

  • cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Składniki na ciasto wyrabiam przy pomocy miksera-można użyć robota, bądź przygotować ciasto ręcznie. Mieszam do połączenia składników. Formuję kulę spłaszcz ją i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na godzinę.
2

Nadzienie

Borówki łączę z sokiem z cytryny, szczyptą soli, wanilią i mąką ziemniaczaną. Odstawiam na min. 30 minut, aż owoce puszczą sok. Następnie gotuję całość na małym ogniu, często mieszając, aż nadzienie zgęstnieje na rzadki kisiel, około 3 minut.
3

Formowanie tarty

Ciasto obsypuję delikatnie mąką. Należy je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy około 30 cm. Pozostawiając około 4 – 5 cm dookoła, obsyp ciasto bułką tartą, a na nią wyłóż owoce. Zagnij boki do środka, przykrywając trochę owoce. Przełóż galette wraz z papierem na talerz. Wstaw na godzinę do lodówki, ciasto musi dobrze stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia.
4

Pieczenie

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Galette wraz z papierem zsuń z talerza na blachę. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem, najlepiej gruboziarnistym. Piecz około 25 – 30 minut, aż spód i boki będą mocno zarumienione. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryj go folią aluminiową. Wystudź na blaszce. Ale również jest pyszne na ciepło.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.