Desery

Serniczek z rabarbarem

10 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam pierwsze łodygi rabarbaru w moim warzywniaku! Dla mnie to ewidentna oznaka wiosny w pełni. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i kupiłam je po raz pierwszy w tym sezonie. Ugotowałam nam garnek kompotu. I przygotowałam serniczek z rabarbarem.

Ten deser jest banalnie prosty, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Dla fanów rabarbaru przyniesie sporą dawkę naturalnego orzeźwienia. Posmakuje również tym wszystkim, którym większość deserów jest zbyt słodka. Rabarbar daje cudowną kwaskowość i cudownie kontrastuje z kremowością masy serowej. Dla mnie to smak pełni wiosny!

Owszem, deserek wymaga odrobiny czasu, ale to dlatego, że rabarbarowe łodygi muszą puścić sok, a masa sernikowa odpowiednio stężeć. Dzięki dodatkowi mascarpone będzie ona idealnie kremowa. I taka smakowita! Obiecuję Wam, że ciężko będzie oderwać się od tego pucharka. Po miesiącach ciast z jabłkami czy z czekoladą, rabarbar przynosi prawdziwą wiosnę!

Mam nadzieję, że macie przyjemne plany na majówkę, a dodatkowo w te plany wpleciecie ten pyszny deser, czyli serniczek z rabarbarem. Pamiętajcie by kupić dziś kilka łodyg rabarbaru, i zaserwować sobie prawdziwie wiosenne orzeźwienie, w piątkowe popołudnie. Albo osłodę na sobotnie przedpołudnie. Wszystkie opcje są miło widziane! Moja majówka będzie na miejscu, ale to nie znaczy, że będę się nudzić. Wręcz przeciwnie, zamierzam złapać balans, między pracami w ogrodzie, maratonem serialowym, a spotkaniami ze znajomymi i długimi spacerami nad morzem i w lesie. Takie uroki mieszkania w miejscu, gdzie pół kraju przyjeżdża na majówkę. Ja mam wszystkie uroki Trójmiasta na wyciągnięciu ręki.

Buziaki, Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
25 minut
gotowanie
10 minut
ilość porcji
4 porcje
całkowity czas
160 minut

Będzie potrzebne

  • Mały rondelek

  • Miska

  • Szklane pucharki

Składniki

  • Masa serowa

  • 350 g sera twarogowego chudego

  • 150 g mascarpone

  • 50 g cukru pudru

  • 1 laska wanilii

  • 300 g rabarbaru

  • 50 g cukru

  • 2 czubate łyżki galaretki truskawkowej

  • Do podania : truskawki, drobne ciasteczka

Przepis krok po kroku

1

Masa sernikowa

W misce ubij mascarpone na niskich obrotach miksera z dodatkiem cukru pudru. Dodawaj po łyżce sera twarogowego, cały czas miksując. Na koniec dodaj startą na tarce laskę wanilii i dobrze wymieszaj.
2

Masa rabarbarowa

Rabarbar oczyść i osusz. Pokrój go w drobną kostkę i przełóż do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na minimum 20 minut, tak aby puścił sok Po tym czasie zagotuj go, bez dolewania wody na małym ogniu. Trzymaj na palniku do momentu zgęstnienia, dodaj galaretkę i mieszaj do rozpuszczenia się galaretki. Odstaw garnek i ostudź.
3

Serwowanie

Do pucharków przełóż po równo masę serową. Na nią wyłóż wystudzoną i zastygająca masę rabarbarową. Deser przełóż na minimum 80 minut do lodówki. Podaj go schłodzony, udekorowany owocami i ciasteczkami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno…
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.