Ciasta

Sernik baskijski

2 Min. czytania

 Sernik baskijski- chodził za mną od dawna. Ale jakoś nie mogłam się zmobilizować i go upiec. Ciągle coś mi przeszkadzało. Ciągle do głowy wpadał mi inny pomysł na ciasto, i zapominałam o tym wypieku. W końcu postanowiłam – piekę ten sernik! Jak powiedziałam, tak zrobiłam. Błyskawicznie ruszyłam do sklepu po twaróg, by jeszcze tego wieczora upiec kultowy, spalony sernik. Tak, to naprawdę spalony sernik. Byłam przerażona kiedy wkładałam go do pieca, czy da się go zjeść? A najpierw byłam wystraszona jego rzadką konsystencją, czy to się w ogóle zetnie? Czy to ciasto się uda? Czy nie spali się w tak wysokiej temperaturze? Nigdy nie piekłam sernika w 200 stopniach, to dla mnie była jedna wielka niewiadoma. Ale wiecie co? Warto było zaryzykować. Ten sernik to czysta poezja i mistrzostwo świata. Zjadłam w życiu wiele serników, ale żaden nie był tak kremowy, tak idealny i taki piękny. Zobaczcie, cały sekret tkwi w prostocie, ten przepis bazuje na kilku składnikach, nie ma tu zbędnych ozdobników. Twaróg, jajka i śmietanka. Chyba nie mogłoby być prościej? W dodatku, to chyba najprostszy sernik jaki można upiec. I nie ma  w tym żadnej przesady. Odpada rozdzielanie białek od żółtek. Żmudne ubijanie piany, i ucieranie żółtek na jasny, wręcz bielutki krem. Wystarczy zmiksować składniki i już gotowe. Potem najgorszy etap, cierpliwość. Sernikowi trzeba dać czas, ale naprawdę warto. Upieczcie go wieczorem, rano przeniesiecie się do San Sebastian, w małej knajpce, z filiżanką aromatycznej kawy i kawałkiem sernika, zaczniecie idealny dzień. I jednocześnie idealny majowy weekend. Czyż ten opis wystarczy, by namówić Was do upieczenia tego wyśmienitego sernika? 

Składniki:

1 kg kremowego twarogu sernikowego 

6 dużych jajek

65 gramów mąki pszennej

200 gramów erytrytolu

500 ml śmietanki kremówki

1 opakowanie cukru z wanilią

Szczypta soli

Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki godzinę przed pieczeniem. 

W dużej misce ubijam twarożek z cukrem i erytrytolem, aż idealnie się połączą. Ciągle miksując dodaję jajka- pojedynczo. Teraz czas na dodatek soli i śmietanki, ciągle miksuję. Na sam koniec dodaję mąkę, ciągle miksuję. Masa będzie  naprawdę rzadka. 

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. 

Tortownicę smaruję masłem, wykładam dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przelewam sernik, piekę go 60-65 minut. Wierzch powinien być  przypieczony na ciemny brąz. Sernik studzę przez godzinę, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jak każdy sernik, najlepszy jest następnego dnia. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.