Śniadania na słonoVege

Śniadaniowa sałatka z wędzoną rybą i awokado

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Witam się w nowym tygodniu, zaczynamy marzec, pierwszy wiosenny miesiąc. Co prawda prognozy mówią, że na wiosnę, tę w pogodzie, długo jeszcze poczekamy, ale sama świadomość, że idzie wiosna, a dzień już naprawdę będzie długi, wprawia mnie w dobry nastrój. Ostatnio pokazywałam Wam mój zielony talerz śniadaniowy. Dziś pokażę kolejną wersję, tym razem z rybą i awokado. Te składniki są nieprzypadkowe, bo to właśnie one działają przeciwzapalnie i poprawiają odporność. A ostatnio złapało mnie solidne przeziębienie, katar nie pozwalał mi normalnie funkcjonować. Już tak mam, byle przeziębienie, od razu rzuca się na moje zatoki. Tym razem zadziałałam szybko, poza lekami z apteki, postawiłam na złote mleko, dużo czosnku, wody z miodem i oczywiście dużo zdrowego jedzenia. Ten śniadaniowy talerz niesamowicie przypadł mi do gustu. Po pierwsze pięknie wygląda, co od razu pobudza apetyt w chorobie, po drugie wszystko w nim jest zdrowe i poprawiające samopoczucie. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Ten talerz polecam również zabrać do pracy, na pewno po takim śniadaniu, dostaniecie dawkę pozytywnej energii do działania. A na przedwiośniu, tej energii i porcji witamin, potrzebujemy teraz wyjątkowo mocno.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
10

Będzie potrzebne

  • Duży półmisek

  • Nóż

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej

  • 150 gramów wędzonego łososia albo pstrąga

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 awokado

  • Słodka papryka

  • Sól

  • Pieprz

  • Odrobina czosnkowej oliwy

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Sałatę myję, dzielę na pojedyncze listki, układam na dużym talerzu. Awokado obieram, kroję na mniejsze kawałki, cebulę kroję w piórka. Łososia kroję na małe kawałeczki. Na sałacie układam pozostałe składniki, polewam oliwą, posypuję solą i pieprzem. Przed podaniem wkładam na 15 minut do lodówki, sałatka najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.