Śniadania na słonoVege

Śniadaniowa sałatka z wędzoną rybą i awokado

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Witam się w nowym tygodniu, zaczynamy marzec, pierwszy wiosenny miesiąc. Co prawda prognozy mówią, że na wiosnę, tę w pogodzie, długo jeszcze poczekamy, ale sama świadomość, że idzie wiosna, a dzień już naprawdę będzie długi, wprawia mnie w dobry nastrój. Ostatnio pokazywałam Wam mój zielony talerz śniadaniowy. Dziś pokażę kolejną wersję, tym razem z rybą i awokado. Te składniki są nieprzypadkowe, bo to właśnie one działają przeciwzapalnie i poprawiają odporność. A ostatnio złapało mnie solidne przeziębienie, katar nie pozwalał mi normalnie funkcjonować. Już tak mam, byle przeziębienie, od razu rzuca się na moje zatoki. Tym razem zadziałałam szybko, poza lekami z apteki, postawiłam na złote mleko, dużo czosnku, wody z miodem i oczywiście dużo zdrowego jedzenia. Ten śniadaniowy talerz niesamowicie przypadł mi do gustu. Po pierwsze pięknie wygląda, co od razu pobudza apetyt w chorobie, po drugie wszystko w nim jest zdrowe i poprawiające samopoczucie. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Ten talerz polecam również zabrać do pracy, na pewno po takim śniadaniu, dostaniecie dawkę pozytywnej energii do działania. A na przedwiośniu, tej energii i porcji witamin, potrzebujemy teraz wyjątkowo mocno.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
10

Będzie potrzebne

  • Duży półmisek

  • Nóż

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej

  • 150 gramów wędzonego łososia albo pstrąga

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 awokado

  • Słodka papryka

  • Sól

  • Pieprz

  • Odrobina czosnkowej oliwy

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Sałatę myję, dzielę na pojedyncze listki, układam na dużym talerzu. Awokado obieram, kroję na mniejsze kawałki, cebulę kroję w piórka. Łososia kroję na małe kawałeczki. Na sałacie układam pozostałe składniki, polewam oliwą, posypuję solą i pieprzem. Przed podaniem wkładam na 15 minut do lodówki, sałatka najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.
1455 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.