Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale na szczęście ten tydzień jest dużo spokojniejszy. A do tego tak bardzo wiosenny, że zamierzam wycisnąć każdą chwilę niczym cytrynę. A na razie zapraszam Was na przepis. Świąteczna babka z makiem czeka!

Mój mąż jest chyba największym na świecie fanem babek piaskowych. I mógłby je jeść codziennie. I nie jest to żadna kokieteria. Babki mają to do siebie, że robi się je bardzo szybko, są stworzone do popołudniowej kawy bądź herbaty. Niezbyt słodkie, można łatwo złapać w rękę i lecieć dalej. No dobrze, ale czy na Wielkanoc pasuje najzwyklejsza babka piaskowa? A może jakoś ją wzbogacić?

Do swojej wersji, czyli do najlepszej babki cytrynowej, dodałam makowy środek. Niby prosto, ale ciasto smakuje zupełnie inaczej. A żeby było już naprawdę świątecznie, to wierzch babki polukrowałam i udekorowałam siekanymi pistacjami. One zawsze dodają niesamowitego smaku, aromatu, no i wdzięku.

Babka z makiem jest mięciutka, delikatna i co najważniejsze, niesamowicie wręcz prosta. Bez problemu przygotujecie ją na świąteczne dni, bez żadnego wysiłku, i dużego nakładu pracy. Najważniejsze, by wyjąć jajka z lodówki pół godziny przed pieczeniem ciasta. Dzięki temu unikniemy zakalca i odniesiemy kulinarny sukces.

Przy okazji chciałam złożyć Wam świąteczne życzenia!

Wielkanocne jaja to symbol nowego życia. Niech ta symbolika przypomni Ci o nieskończonych możliwościach i nowych początkach. Wesołych Świąt!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
45 minut
ilość porcji
8 porcji
całkowity czas
60 minut

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Miska

  • Łyżka

  • Keksówka

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 4 duże jajka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki oleju

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • świeżo starta skórka z 1 cytryny

  • 3 łyżki maku

  • Lukier:

  • 4 łyżki cukru pudur

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • Kilkanaście pistacji

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki (oprócz maku) i mieszamy całość. na delikatnych obrotach miksera. 1/4 części ciasta łączymy z makiem.
2

Pieczenie

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia ( najlepiej zmoczyć go woda, dzięki temu jest plastyczny). Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Do keksówki wylewam 2/3 ciasta, łyżką, na środek nakładam ciasto z makiem. Ciasto piekę 45 minut- do suchego patyczka. Studzę.
3

Dekoracja

Z cukru i soku z cytryny kręcę lukier. Lukrem polewam ciasto, posypuję pistacjami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1511 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…
Bez kategorii

Wesołych Świąt!

1 Min. czytania
Niech najbliższe Święta upłyną Wam pod znakiem radości, w towarzystwie rodziny, w atmosferze bliskości! Niech także nadchodzący rok cały składa się sukcesów…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.