Desery

Szarlotka włoska

2 Min. czytania

Wiedziałam,że chcę upiec jakieś ciasto, ale byłam totalnie niezdecydowanie jakie? Chodziło za mną coś z cukinią, ba nawet cukinię zakupiłam, ale jednak to nie było to. Wtedy przypomniałam sobie, że podczas ostatniego weekendowego wypadu zjadłam pyszną szarlotkę, która w karcie nazywała się Szarlotką Włoską. Niczego w niej włoskiego nie zauważyłam, chyba,że uznamy kokos, cynamon i jabłko za istotę tego co włoskie. W każdym razie ciasto było pyszne, podstawa korzenna, na to kokos, jabłka i kruszonka. Nie wiem czemu nazwali akurat to połączenie włoskim, ale niech im będzie. Nie mogłam zidentyfikować podstawy deseru. Nie było to ciasto kruche, biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, piaskowe-nie miałam już pomysłu a pani kelnerka w ogóle się nie orientowała co sprzedaje. Ze względu na delikatną kwaskowatość i świeżość wymyśliłam sobie-a może jogurtowe? I tak zostało w mojej wersji, aczkolwiek dalej nie jestem pewna czy dół był jogurtowy. Najważniejsze, że ciasto wyszło pyszne i idealne na taką porę roku. Korzenne przyprawy rozgrzewają zmysły, a kokos uwodzi wakacyjnymi wspomnieniami.

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki owsianej
1 duże jajko
Szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki  cynamonu, szczypta kardamonu, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
2 duże jabłka
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mleka
4 łyżki masła
aromat śmietankowy
cukier z prawdziwą wanilią-paczka
Bułka tarta do wysmarowania formy
Zaczynam od przygotowania kokosowej części ciasta. Podgrzewam mleko razem z aromatem śmietankowym,dodaję wiórki i łyżeczkę masła. Gotuję aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmuję z kuchenki i zostawiam do ostudzenia.

Mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia (zostawiam mniej więcej 1/3 szklanki), cukrem i przyprawami-zostawiam pół łyżeczki cynamonu. W drugiej miseczce mieszam jajko z jogurtem i olejem. Łączę obie części i wylewam ja na posmarowanej masłem i wysypanej bułką formie. Na wierzchu układam plastry jabłka i posypuję je resztą cynamonu. Wzdłuż jabłek wykładałam masę kokosową. Następnie szykuję kruszonkę.

Resztę mąki, masło i cukier waniliowy zagniatam aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Gotową kruszonką przysypuję ciasto. Piekę je przez godzinę w 180 stopniach. Zostawiam do całkowitego ostudzenia i dopiero wtedy kroję. Można posypać cukrem pudrem.

1507 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno…
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.