Wiedziałam,że chcę upiec jakieś ciasto, ale byłam totalnie niezdecydowanie jakie? Chodziło za mną coś z cukinią, ba nawet cukinię zakupiłam, ale jednak to nie było to. Wtedy przypomniałam sobie, że podczas ostatniego weekendowego wypadu zjadłam pyszną szarlotkę, która w karcie nazywała się Szarlotką Włoską. Niczego w niej włoskiego nie zauważyłam, chyba,że uznamy kokos, cynamon i jabłko za istotę tego co włoskie. W każdym razie ciasto było pyszne, podstawa korzenna, na to kokos, jabłka i kruszonka. Nie wiem czemu nazwali akurat to połączenie włoskim, ale niech im będzie. Nie mogłam zidentyfikować podstawy deseru. Nie było to ciasto kruche, biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, piaskowe-nie miałam już pomysłu a pani kelnerka w ogóle się nie orientowała co sprzedaje. Ze względu na delikatną kwaskowatość i świeżość wymyśliłam sobie-a może jogurtowe? I tak zostało w mojej wersji, aczkolwiek dalej nie jestem pewna czy dół był jogurtowy. Najważniejsze, że ciasto wyszło pyszne i idealne na taką porę roku. Korzenne przyprawy rozgrzewają zmysły, a kokos uwodzi wakacyjnymi wspomnieniami.
Mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia (zostawiam mniej więcej 1/3 szklanki), cukrem i przyprawami-zostawiam pół łyżeczki cynamonu. W drugiej miseczce mieszam jajko z jogurtem i olejem. Łączę obie części i wylewam ja na posmarowanej masłem i wysypanej bułką formie. Na wierzchu układam plastry jabłka i posypuję je resztą cynamonu. Wzdłuż jabłek wykładałam masę kokosową. Następnie szykuję kruszonkę.
Pyszna szarlotka, bardzo ciekawy przepis 🙂 zapisuje sobie 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Muszę wypróbować, bo wygląda baaardzo apetycznie!!!
Mniam, wygląda wspaniale, aż żałuję, że nie jadłam nigdy takiej wersji szarlotki 🙂
mniejsza o nazwę, gdy chodzi o tak cudowne ciasto… ciasto z jabłkami chodzi za mną już bardzo długi czas. W połączeniu z kokosem… cudo :-))
Za mną też od dłuższego czasu jakaś szarlotka chodziła i doszła w końcu 😉
Mnie zachwyciła, bo to taki fajny miks 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Właśnie w taki sposób powstają nawet udane nowe przepisy. Poszukując nowych smaków tworzymy własne. Pysznie wygląda Twoja włoska szarlotka. A ja uwielbiam ciasta z jabłkami, które nazywamy szarlotka, jabłecznikami.,…
Zawsze się zastanawiałam jaka jest różnica między jabłecznikiem a szarlotką 🙂 W sumie nie ważne jak to się nazywa ważne,że ciasto jest bardzo udane 🙂
Uwielbiam wszystko co jabłkowe 🙂 Chociaż za jabłkiem solo długo, długo nie przepadałam. Szarlotka wygląda bardzo apetycznie. Aż ślinka cieeeknie. Ale smaka robisz !!
Jako wielka fanka szarlotka we wszelkich postaci ta mnie również zachwyca ;]
Włoska ona czy nie włoska (trzeba by zapytać włocha) to jednakowoż bardzo interesująca
mniam! wygląda pysznie! włoskie, polskie – wszystkie kocham!
Ja tak solo chrupać jabłko niezbyt lubię,muszę je pokroić i posypać cynamonem. Ot, dziwactwo:) Ale każdą szarlortkę zjem
Już to mówiłam, ale powtórzę ponownie: masz świetne wyczucie do robienia pysznych ciast 🙂
Ja tam samo 🙂
To się cieszę i polecam spróbować:)
Włoch by pewnie ją wyśmiał jako włoską ale pewnie by mu posmakowała:)
Bardzo dziękuję za miłe słowa:)
Nieźle odtworzyłaś przepis.
Takiej wersji jeszcze nie jadłem, chętnie bym spróbował 😀
Zaciekawiło mnie to ciasto, pysznie i zdrowo 🙂
Tak do końca nie udało się odtworzyć, ale się starałam 😉
Czyli jak lubimy najbardziej 😉
Szarlotki w każdej wersji są obłędne. Taką z kokosem jadłam tylko raz, ale miło ją wspominam, a co najważniejsze bardzo smacznie. Ale połączenie tych smaków jest jak najbardziej pyszniutkie! 🙂 Ciasta na jogurcie bardzo lubię 🙂
Z taką szarlotką nigdy się nie spotkałam, a wygląda pysznie 🙂
Też bardzo lubię jogurtowe podstawy. A kokos do szarlotki? Uwielbiam 😉
zdecydowanie inna szarlotka, ale prezentuje się mega smacznie 🙂
też takiej nie znałam, ale naprawdę jest smacznie 🙂
Bardzo lubię wyszukiwać nowe wersje szarlotki, z kokosem to coś dla mnie:)
lekcjewkuchni.blogspot.com
U mnie też wszyscy lubią kokos, więc to połączenie bardzo nam podpasowało 🙂
Lubię ciasta z kokosem! 🙂
świetne ciacho 🙂 właśnie z takich eksperymentów wychodzą najlepsze rzeczy 🙂
ale pyszności 🙂
Zgadzam się, warto eksperymentować 🙂
a jak ja lubię 😉
ciekawa ina pewno pyszniutka 🙂
Pyszna jest naprawdę 🙂
I’m not that much of a internet reader to be honest but
your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and
bookmark your website to come back in the future.
All the best
My site – appraisal firms