Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z budyniem i pianką. I oczywiście dużą dawką rabarbaru. Co ciekawe, główną rolę w tym cieście gra… rabarbarowy budyń. Tak pyszny, że istnieje duże ryzyko, iż zjecie go przed wyłożeniem go na kruche ciasto. Załóżmy jednak, że dacie radę i wsadzicie ciasto do pieca. To będzie pyszne, wiosenne ciasto, które z pewnością skradnie Wasze serca. Przed Wami tarta rabarbarowa z budyniem.
No dobrze, zajmujemy się ciastem. Niezbyt lubiłam pracę z kruchym ciastem. Bardzo je lubię jeść, ale zazwyczaj wychodziło mi albo za twarde, albo za suche. Ale ostatnio się zawzięłam i ciasto wychodzi mi perfekcyjnie. I robię je ostatnio naprawdę często. Bardzo lubię w nim to, że to ciasto mogę robić na raty. Najpierw, najchętniej wczesnym rankiem, idę do kuchni i zagniatam kruche ciasto. Następnie je chłodzę i zajmuję innymi sprawami. A potem wracam do szykowania ciasta. Co jest jego sekretem?
Rabarbarowy budyń! To jest coś przepysznego. Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru, kremowy, aksamitny budyń, który rozpływa się w ustach. A na wierzch? Piana z białek. Podpieczona, smakująca po prostu idealnie. To taka wisienka na torcie. Wróć, wisienka na tarcie. Ostatnio robiłam tę tartę dwa razy. Raz dla nas, a raz zabrałam na urodziny do przyjaciół, zniknęła błyskawicznie. To chyba najlepsza rekomendacja i zachęta by ją upiec.
Zresztą ja coś czuję, że jesteście już przekonani i tarta rabarbarowa z budyniem pojawi się na Waszym czerwcowym stole. Polecam Wam ją serdecznie. Idealnie pasuje do relaksującego popołudnia na tarasie. Ten wypiek osłodzi Wam czerwiec!
Smacznego,
Magda
Smakowicie. Też korzystam ostatnio z rabarbaru. 🙂
jest taki smaczny!
Nie mogę jeść rabarbaru, ale i tak chętnie bym skosztowała kawałek 🙂
🙂
Nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem. Jakoś się go boję, nie wiem czemu. Ale patrząc na twoją tartę mam mega ochotę.
polecam serdecznie!
Cudowna tarta! Zjadłabym z ogromną przyjemnością 🥰
🙂
Smakowita tarta, rabarbar i budyń to super połączenie.
🙂
Rabarbar pojawił się w marketach to i przepisy z nim na blogach ruszyły, hehe 😀 Zdjęcia bardzo apetyczne.
🙂
Dla miłośników rabarbaru ( niestety ja nim nie jestem 🙁 ) bardzo interesująca propozycja
:0
Rabarbarowym budyń – intrygujące. Trzeba będzie wypróbować recept.
bardzo polecam!
Wspaniała tarta i chociaż widać tylko kawałek to i tak już ślinka mi na nią pociekła 😉
🙂
Ojej! Jaka ona musi być pyszna! 🙂
🙂
Muszę spróbować! To coś dla mnie. 😉
🙂
I to bardzo do mnie przemawia!
miło mi!
Ona musi być pyszna.
Szkoda tylko, że aktualnie nie mam ani siły, ani czasu na pieczenie, bo inaczej pewnie zrobiłabym ją gdzieś w okolicach Bożego Ciała, żeby było coś słodkiego na długi weekend.
😉