Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z budyniem i pianką. I oczywiście dużą dawką rabarbaru. Co ciekawe, główną rolę w tym cieście gra… rabarbarowy budyń. Tak pyszny, że istnieje duże ryzyko, iż zjecie go przed wyłożeniem go na kruche ciasto. Załóżmy jednak, że dacie radę i wsadzicie ciasto do pieca. To będzie pyszne, wiosenne ciasto, które z pewnością skradnie Wasze serca. Przed Wami tarta rabarbarowa z budyniem.

No dobrze, zajmujemy się ciastem. Niezbyt lubiłam pracę z kruchym ciastem. Bardzo je lubię jeść, ale zazwyczaj wychodziło mi albo za twarde, albo za suche. Ale ostatnio się zawzięłam i ciasto wychodzi mi perfekcyjnie. I robię je ostatnio naprawdę często. Bardzo lubię w nim to, że to ciasto mogę robić na raty. Najpierw, najchętniej wczesnym rankiem, idę do kuchni i zagniatam kruche ciasto. Następnie je chłodzę i zajmuję innymi sprawami. A potem wracam do szykowania ciasta. Co jest jego sekretem?

Rabarbarowy budyń! To jest coś przepysznego. Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru, kremowy, aksamitny budyń, który rozpływa się w ustach. A na wierzch? Piana z białek. Podpieczona, smakująca po prostu idealnie. To taka wisienka na torcie. Wróć, wisienka na tarcie. Ostatnio robiłam tę tartę dwa razy. Raz dla nas, a raz zabrałam na urodziny do przyjaciół, zniknęła błyskawicznie. To chyba najlepsza rekomendacja i zachęta by ją upiec.

Zresztą ja coś czuję, że jesteście już przekonani i tarta rabarbarowa z budyniem pojawi się na Waszym czerwcowym stole. Polecam Wam ją serdecznie. Idealnie pasuje do relaksującego popołudnia na tarasie. Ten wypiek osłodzi Wam czerwiec!

Smacznego,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
100 minut
gotowanie
35 minut
ilość porcji
8 porcji
całkowity czas
135 minut

Będzie potrzebne

  • Forma do pieczenia

  • Wałek

  • Stolnica

  • Miska

  • Garnek

Składniki

  • Kruche ciasto:

  • 2 jajka

  • 2 białka

  • 250 gramów mąki

  • 100 gramów cukru (erytrytolu)

  • 100 gramów masła

  • 50 gramów płatków migdałowych

  • Szczypta soli

  • Rabarbarowy budyń:

  • 400 gramów rabarbaru

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 100 gramów cukru/erytrytolu

  • Sok z połowy cytryny

  • 50 ml syropu wiśniowego

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, formuję kulę i schładzam przez minimum godzinę. Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkuję i przekładam do formy, posypuję płatkami migdałowymi i piekę 15 minut w 190 stopniach. Spód chłodzę.
2

Budyń rabarbarowy

Rabarbar czyszczę, kroję w kostkę. W rondlu karmelizuję cukier z 3 łyżkami wody. Wlewam syrop wiśniowy i dodaję 200 ml wody, dokładnie mieszam i gotuję. Budyń rozprowadzam z zimną wodą, wlewam do syropu i gotuję minutę. Na sam koniec wrzucam pokrojony rabarbar i gotuję 3-4 minuty. Masę studzę i wykładam na ciasto.
3

Beza

Białka ubijam ze szczyptą soli, wykładam na rabarbarowy budyń. Placek piekę 20 minut w 180 stopniach.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.