Ciasta

Wiewiórka z kremem kokosowym

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

I doczekałam się wolnej soboty. Prawdziwie wolnej, bez planów. No dobrze, planem jest podzielenie się z Wami przepisem na wspaniałe ciasto-przed Wami wiewiórka z kremem kokosowym.

Wiewiórka to świetnie znane wszystkim ciasto. Pachnące cynamonem, pełne jabłek i orzechów. Czasem wystarczy jednak jedno małe zmodyfikowanie przepisu, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Dlatego też chcę się z Wami podzielić moim najnowszym odkryciem – jak dość banalny dodatek kremu, może odmienić dobrze znane ciasto i sprawić, że powstaje zupełnie nowy deser. Przygotujcie się na kulinarne zaskoczenie!

Wiewiórka to ciasto, które zawsze przynosi uśmiech na twarzach moich gości podczas spotkań rodzinnych czy imprez. Ten pyszne wypieki na pewno zasługuje na swoje miejsce w moim świecie deserów, ale co by się stało, gdybyśmy dali mu odrobinę nowego smaku?

Odpowiedzią na odmianę jest krem. To prosty dodatek, który może odmienić nasze ulubione ciasto w niezwykły sposób. Kokosowy krem, sprawia, że takie banalne ciacho, jest eleganckim i wykwintnym deserem. Nada się zarówno na proszony obiad, ale i na codzienny, weekendowy deser. Krem jest intensywnie kokosowy i dodaje ciastu nowego charakteru.

Dlaczego warto eksperymentować z dodatkami do ciast? Otóż, dzięki temu możemy nadać swoim ulubionym smakom nowe życie. Możemy tworzyć nieskończone kombinacje smakowe, które zaskoczą nasze kubki smakowe i sprawią, że jedzenie stanie się jeszcze bardziej satysfakcjonujące. Oczywiście, nie każde ciasto będzie pasować do każdego kremu, ale to właśnie w eksperymentowaniu tkwi urok tworzenia nowych deserów.

Nie zapominajmy także o wyglądzie deseru. Krem może nie tylko dodać nowego smaku, ale również wspaniale prezentować się na wierzchu ciasta. Puszyste szczypty bitej śmietany, kolorowe lukry czy delikatne wiórki czekolady mogą uczynić deser bardziej apetycznym i atrakcyjnym wizualnie. W końcu jemy nie tylko oczami, ale także zmysłami.

Share

rb_lena
przygotowanie
30
gotowanie
60
ilość porcji
10
całkowity czas
90

Będzie potrzebne

  • Duża miska

  • Tortownica

  • Mikser

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 duże, słodkie jabłka

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 4 jajka

  • 1 szklanka erytrytolu albo cukru

  • Niepełna szklanka orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

  • Krem

  • 200 g śmietanki 36%

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 30 g wiórków kokosowych

  • Duża garść płatków kokosa do dekoracji

Przepis krok po kroku

1

Bakalie

Rodzynki zalewam wrzątkiem, zostawiam na 5 minut, odcedzam. Orzechy siekam. Jabłka obieram ze skórki, kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny.
2

Ciasto

Jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę, trwa to około 5 minut. Dalej ubijając, wlewać partiami olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Dodaję jabłka z orzechami i rodzynkami i mieszam łyżką.
3

Pieczenie

Tortownicę wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni-góra/dół. Ciasto wylewam do tortownicy i piekę 50-55 minut. Studzę.
4

Krem

Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni na złoty kolor, studzę. Śmietanę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na chłodne ciasto. Posypać płatkami kokosa. Ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.