Obiady

Wiosenna sałatka z jajkami i kurczakiem

1 Min. czytania

 Zapraszam dziś na szybką, lekką, wiosenną sałatkę. Dużo w niej świeżych smaków, dużo lekkości. Aczkolwiek dodatek kurczaka i jajek, sprawia, że sałatka jest sycąca. Idealna na kolację, na drugie śniadanie. Jeżeli dodamy zaś do niej bagietkę, to dostaniemy lekki i smakowity, wiosenny obiad. Jak powstała ta sałatka? Bardzo spontanicznie, dostałam bowiem zamówienie na lekką, wiosenną sałatkę. Marzyło mi się, by w środku było dużo ogórka i dużo rzodkiewek. A, że sama miałam również jeść, to mogłam ją zrobić po swojemu. Szybkie zakupy w najbliższym warzywniaku i przystępujemy do pracy. Wiosną uwielbiam sałatki, są cudownym dodatkiem do codziennego menu i genialnie zastępują tradycyjne kanapki, które zajadam w pracy. Lekko, świeżo i kolorowo – czy może być lepszy pomysł na posiłek? Polecam ją na ten weekend, u mnie sobota jest niezwykle słoneczna, może jeszcze nie jest optymalnie ciepło, ale zjem moją sałatkę w ogródku. W towarzystwie wczoraj zasadzonej, kolorowej rabatki.


Składniki:

6 jajek

200 gramów wędzonej piersi z kurczaka

2 pęczki rzodkiewki

1 szczypiorek

2 średnie ogórki

1 opakowanie miksu sałat

1 duża czerwona cebula

3 łyżki majonezu

3 łyżki ketczupu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sól 

Pieprz

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w kosteczkę.

Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Rzodkiewkę kroję w drobną kosteczkę, a ogórek w półplasterki. Siekam drobniutko pęczek szczypiorku. Cebulkę kroję w drobniutką kosteczkę.

W naczyniu mieszam składniki sosu-ketczup, majonez i wszystkie przyprawy. 

Na dnie miski wykładam sałatę, na nią kładę posiekaną pierś z kurczaka, polewam połową sosu. 

Kolejna warstwa to ogórek, na wierzchu układam cebulkę, polewam resztą sosu. Kolejna warstwa to posiekane jajka oraz rzodkiewki. Wierzch posypuję szczypiorkiem. Sałatkę przed podaniem chłodzę przez minimum pół godziny.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.