Zupy

Zupa cytrynowa z makaronem i groszkiem

45 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jak zima, to zupa. Talerz rozgrzewającej i sycącej, zupy, to najlepsze co może mnie czekać po powrocie do domu. Dziś mam przepis na zupę, która nie jest bardzo popularna. Zupa cytrynowa z makaronem i groszkiem, to moja interpretacja greckiej zupy cytrynowej. W oryginale nosi dumną nazwę Avgolemono. Taka zupa znajduje się również w kuchni żydowskiej, tureckiej i francuskiej. Stąd jej korzenie nie są do końca znane. Wiadomo jednak, że bazą tej zupy jest bulion, do którego dodaje się cytrynową pianę z jajek. Samą zupę podaje się zaś z mięsem i drobnym makaronem. Ja dodałam do niej również groszek.

Zupa zrobiła furorę w moim domu. Mój mąż zjadł od razu 2 talerze i prosił o dokładkę. Przyznaję, w ogóle się jemu nie dziwię. Zupa jest kremowa i bardzo sycąca. Wszystko to dzięki piersi z indyka, na której gotujemy zupę i której kawałki serwujemy razem z zupą, oraz makaronu. W mojej wersji dodałam groszek. Dla koloru i przełamania kwaśnego smaku. Kwaśność zupy zależy od cytryny, warto sprawdzić jak bardzo są kwaśne i stopniować ilość soku z cytryny. W końcu ma wyjść nam z tego pyszna zupa.

Moim zdaniem to świetna zimowa zupa. Robi się ją naprawdę szybko i jest dość prosta w wykonaniu. Cała sztuka polega na odpowiednim zahartowaniu jajek z gorącą zupą, tak żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Wymaga to odrobiny cierpliwości, ale to jedyna trudność. Reszta jest naprawdę prosta i szybka. A zupa cytrynowa z makaronem i groszkiem, jest tak sycąca, że wystarczy za cały obiad.

Myślę, że zimową porą nie ma nic lepszego niż talerz takiej zupy. Koniecznie ją zróbcie w swoim domu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, tak samo jak nam.

Pysznego tygodnia,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10 minut
gotowanie
45 minut
ilość porcji
6 porcji
całkowity czas
55 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek z grubym dnem

  • Deska do krojenia

  • Miseczka

Składniki

  • 800 gramów filetu z indyka

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 litry bulionu drobiowego

  • 6 łyżek mrożonego groszku

  • 200 gramów drobnego makaronu

  • 3 jajka

  • 2 cytryny

  • 2 listki laurowe

  • Sól

  • Pieprz

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 2 łyżki posiekanego koperku/pietruszki

Przepis krok po kroku

1

Baza zupy

W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w kostkę marchewki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na małym ogniu ok. 8 minut aż warzywa zmiękną.
2

Zupa

Wlej bulion i wrzuć w całości filet z indyka, gotuj na małym ogniu. Kiedy filet będzie już miękki (zajmie to ok. 30 minut) wyjmij go z zupy i dodaj makaron, razem z groszkiem. Gotuj przez kilka minut aż zmięknie. Zdejmij zupę z ognia. Wrzuć drobno pokrojonego indyka.
3

Masa jajeczna

W osobnej misce wymieszaj jajka i sok z cytryny. Teraz musisz powoli rozgrzać mieszaninę jaj. Dodaj trochę ciepłej zupy i wymieszaj. Powoli zacznij wlewać ogrzaną mieszaninę jaj do zupy. Rób to bardzo ostrożnie i powoli. Stale mieszaj, aż zupa będzie gładka i kremowa.
4

Serwowanie

Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj obsypane świeżym lub mrożonym koperkiem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Moja Minestrone

1 Min. czytania
Uwielbiam zupy, ale mój mąż tak średnio je lubi. Dlatego z zupami muszę nieco kombinować. Przy moim trybie życia, zupa to jednak…
Zupy

Azjatycka zupa na przeziębienie

25 Min. gotowania
Początek roku zaczął się przeziębieniowo. Mam nadzieję, że nie sprawdzi się tym razem wróżba- jaki Nowy Rok taki cały rok. Bo byłby…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.