Zupy

Zupa pieczarkowa z makaronem

45 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Zaczynam się zastanawiać czy jest mi pisana choć odrobina spokoju? Kiedy zawodzi mnie kolejny stolarz, dentysta życzy sobie za walentynkową wizytę jak za złoto, to na koniec okazuje się, że mój kociak złapał zapalenie płuc. Wczoraj o 4.30 w nocy, jechaliśmy z nim do weterynarza, by ukoić jego katar, łzawiące oczka i trawione gorączką puchate ciałko. Okazało się, że płuca są zajęte i Filemona czeka tygodniowa antybiotykoterapia. Czyli codzienne wizyty na zastrzyki. Zdecydowanie jeszcze tego mi brakowało do kolekcji. Oj, wymagający czas przede mną. Co mnie zaś ratuje w takich chwilach? Talerz zupy. Dziś pieczarkowa z makaronem. Mój mąż, który nie jest wielkim fanem zup, kazał mi podzielić się z Wami tym przepisem. Bo to genialna zupa jest. Genialna w swojej prostocie i w smaku. Bardzo lekka, ale i sycąca, dzięki dodatkowi makaronu, zastępuje cały obiad. Wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć- obowiązkowo na maśle, dzięki temu zupa smakuje pysznie i już. Zostawiamy zupę na 40 minut, a ona robi się sama. A potem, na późny obiad, który płynnie przechodzi w kolację, zjadamy talerz cudownej zupy. I życie jest jakby prostsze…

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
45
ilość porcji
4
całkowity czas
60

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

Składniki

  • 40 dkg pieczarek

  • 2 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 duża cebula

  • Pół pęczka koperku

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny

  • 3 listki laurowe

  • 1,7 litra rosołu, bulionu, albo wywaru warzywnego

  • Sól

  • Pieprz

  • 3 łyżki śmietany 18 %

  • 80 gramów ulubionego, suchego makaronu

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie zupy

Rozgrzewam masło na patelni. Siekam cebulę, obieram marchewki, i kroję w półplasterki, wrzucam na rozgrzane masło i podsmażam przez 3-4 minuty. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, i wrzucam na patelnię, smażę aż odparuję cała woda. W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję w kosteczkę i również podsmażam z resztą warzyw. Warzywa zalewam bulionem, dodaję listki laurowe, doprawiam solą, pieprzem i suszoną włoszczyzną. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Do zupy dodaję makaron, gotuję 10 minut. W międzyczasie siekam koperek, dorzucam do zupy.
2

Serwowanie

2-3 łyżki zupy łączę ze śmietaną, wlewam do zupy, mieszam i chwilę podgrzewam. Zupę rozlewam do talerzy, można posypać dodatkową porcją koperku.
1458 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Azjatycka zupa na przeziębienie

25 Min. gotowania
Początek roku zaczął się przeziębieniowo. Mam nadzieję, że nie sprawdzi się tym razem wróżba- jaki Nowy Rok taki cały rok. Bo byłby…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
Zupy

Delikatny rosół na indyku

140 Min. gotowania
Rosół, to prawdziwie domowa zupa. A jednocześnie królewska. Bo stworzyć dobry rosół, to jednak jest pewien rodzaj sztuki. Potrzeba do niej dużo…

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.