Śniadania na słono

Pomidorowy przekładaniec.

1 Min. czytania
Naszła mnie ostatnio ochota na śniadanie na ciepło, ale nie w formie owsianki czy innej kaszy. Zachęcona oczywistym sukcesem piłkarzy ręcznych postawiłam na sprawdzone biało-czerwone barwy. Mogłabym powiedzieć, że z tego też powodu pominęłam oczywisty składnik zestawienia-pomidor-mozzarella-bazylia. Nie byłaby to prawda, moja bazylia postanowiła po prostu zakończyć żywot i nie podzieliła się ostatnim listkiem. Cóż, zamiast bazylii wybrałam więc mniej oczywisty miks rozmarynu i szczypty zmiażdżonego czosnku. Bazylia powinna się wstydzić, połączenie wyszło tak ciekawe, że długo nie spojrzę w jej stronę- przynajmniej w tej kombinacji. Tak mi zasmakowało owe połączenie, że zajadałam się nim i na śniadanie i na kolację. Bajecznie proste,a  bajecznie pyszne. I jak niewiele potrzeba by dobrze zacząć-zakończyć* dzień.
*-niepotrzebne skreślić.
Składniki:
Pomidor-duży  i twardy
Mozzarella-kulka
Oliwa-łyżka
Rozmryn-łyżeczka świeżych bądź suszonych igiełek
Czosnek-jeden zmiażdżony ząbek
Do podania razowe pieczywo
Pomidora myję, kroję na trzy części. Oliwę mieszam z czosnkiem i rozmarynem, mieszanką smaruję kawałki pomidora i piekę je w piekarniku przez 20 minut. Mozzarellę kroję na plastry, przekładam nimi plastry pomidora formując wieżę. Całość zapiekam aż mozzarella się rozpuści, przekładam na talerz i gotowe. Idealnie smakuje w razowym chlebem na zakwasie.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.