Desery

Babka jogurtowa z bananami

1 Min. czytania
To bardzo prosty przepis, na babkę, którą można zrobić last minute i podać na świąteczny stół. To taka babka dla tych co nie lubią godzinami stać w kuchni, początków cukierników, czy po prostu tych, którzy nie chcą eksperymentować przed samymi świętami. Delikatne, mięciutkie ciasto i do tego pełne bananowej słodyczy. No i nie zapominajmy o czekoladowej polewie. I do tego babka robi się w kwadrans, to wielki argument by ją przygotować, nie tylko z okazji świąt.  Moje przedświąteczne przygotowania weszły w decydującą fazę. Przez najbliższe dwa dni rzadko będę opuszczać kuchnię. Ale potem zamierzam odpocząć, nacieszyć naturą i rodziną. 
I Wam życzę pogodnych, rodzinnych i smacznych Świąt. 
Składniki:
2 duże banany
2 duże jajka
300 ml jogurtu naturalnego ( w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki brązowego cukru
300 gramów mąki pszennej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Polewa:
50 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
Dodatkowo:
1 banan
Masło i bułka tarta do formy
Jajka ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Dolewam olej i jogurt naturalny, łącze na jednolitą masę. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników i dokładnie mieszam. 
Kroję banany w plastry i dodaję do ciasta, bardzo delikatnie łączę je z masą. 
Keksówkę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je 50 minut w 190 stopniach (termoobieg), do suchego patyczka. 
Roztapiam czekoladę razem z kremówką, polewam ciasto. Na wierzchu układam plasterki bananów. 

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.