Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które zrobicie naprawdę szybko. W oryginalnej wersji pilaw szykujemy na baraninie, ale ja wykorzystałam mięso z indyka i nie czuję, żeby moja wersja była przez to gorsza. W końcu nie każdy przepada za wyrazistym smakiem baraniny. A i o dostępność bywa naprawdę ciężko.
No dobrze, wróciła do nas zima. W końcu to typowy kwiecień plecień. Na szczęście na majowy weekend szykuje się ładna i prawdziwie wiosenna pogoda. Mam nadzieję, że zima już do nas nie wróci tej wiosny i będzie można w pełni zacząć czas ogródkowej kawy i cieszenia się kwiatami. Bo jak na razie martwię się czy moje pączki piwonii przetrwają te dni. Ale do brzegu, wracamy do pilawu.
Pilaw uzbecki to takie danie które wspaniale smakuje, a robi się go całkowicie bezproblemowo. Idealne danie na zabiegany czas. Dodatkowo wspaniale smakuje na drugi dzień. Także to świetne danie, jeżeli wciąż brakuje nam czasu. Tak jak ostatnio mi. Jesteśmy w trakcie zmiany auta, nasze już sprzedane, a nowe niby dojechało do salonu, ale czekamy, aż skończą się wszystkie formalności. Przez to musiałam przesiąść się w pełni na komunikację miejską. A jak dojeżdża się 40 km do pracy, z dwiema przesiadkami, to zajmuje to jednak dużo czasu. Dlatego też ostatnio gotuję prosto i na kilka dni do przodu.
Ten pilaw nie jest nie tylko skomplikowany, ale i robi się go szybko. W jednym naczyniu od razu mamy i mięso, czyli bazę, oraz ryż jako dodatek. Pilaw uzbecki jest niesamowicie aromatyczny i pełen wschodnich aromatów. Myślę, że to danie posmakuje każdemu. Spróbujcie u siebie w domu!
Smacznego!
Bardzo ciekawe danie. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
polecam:)
Takie dania lubię właśnie najbardziej, szybkie i proste 🙂
🙂
oj zdarza się, że zcłowiek nie ma czasu a musi coś na obiad zrobić i wtedy takie dania super się sprawdzają 🙂
🙂
Kusisz i skusiłaś 🙂 pyszne, sycące i dosyć lekkie danie.
miło mi!
Pyszne i pożywne połączenie. Rewelacyjne danie 💚
🙂
Nigdy nie słyszałam tej nazwy. Potrawa zapowiada się smacznie na pewno warto spróbować.
🙂
Bardzo apetyczne danie. Ostatnio chodzą za mną takie smaki, muszę wypróbować:)
polecam!
Przepis wygląda naprawdę pysznie. Pierwszy raz widzę taką propozycję!
🙂
Rozumiem podzielone zdania w kwestii specyficznego smaku baraniny, kiedyś chciałam spróbować to mi pani odradzała bo ponoć trzeba sie znać na przygotowaniu. O Pilawie nigdy wcześniej nie słyszałam