Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które zrobicie naprawdę szybko. W oryginalnej wersji pilaw szykujemy na baraninie, ale ja wykorzystałam mięso z indyka i nie czuję, żeby moja wersja była przez to gorsza. W końcu nie każdy przepada za wyrazistym smakiem baraniny. A i o dostępność bywa naprawdę ciężko.

No dobrze, wróciła do nas zima. W końcu to typowy kwiecień plecień. Na szczęście na majowy weekend szykuje się ładna i prawdziwie wiosenna pogoda. Mam nadzieję, że zima już do nas nie wróci tej wiosny i będzie można w pełni zacząć czas ogródkowej kawy i cieszenia się kwiatami. Bo jak na razie martwię się czy moje pączki piwonii przetrwają te dni. Ale do brzegu, wracamy do pilawu.

Pilaw uzbecki to takie danie które wspaniale smakuje, a robi się go całkowicie bezproblemowo. Idealne danie na zabiegany czas. Dodatkowo wspaniale smakuje na drugi dzień. Także to świetne danie, jeżeli wciąż brakuje nam czasu. Tak jak ostatnio mi. Jesteśmy w trakcie zmiany auta, nasze już sprzedane, a nowe niby dojechało do salonu, ale czekamy, aż skończą się wszystkie formalności. Przez to musiałam przesiąść się w pełni na komunikację miejską. A jak dojeżdża się 40 km do pracy, z dwiema przesiadkami, to zajmuje to jednak dużo czasu. Dlatego też ostatnio gotuję prosto i na kilka dni do przodu.

Ten pilaw nie jest nie tylko skomplikowany, ale i robi się go szybko. W jednym naczyniu od razu mamy i mięso, czyli bazę, oraz ryż jako dodatek. Pilaw uzbecki jest niesamowicie aromatyczny i pełen wschodnich aromatów. Myślę, że to danie posmakuje każdemu. Spróbujcie u siebie w domu!

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
55
ilość porcji
4
całkowity czas
70

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Drewniana łyżka

  • Deska do krojenia

  • Durszlak

Składniki

  • 500g mięsa z indyka ( pierś lub udziec bez kości i skóry)

  • 400g ryżu

  • 2 duże cebule

  • 3 marchewki

  • 4 garście fasolki szparagowej

  • 150 ml oleju

  • 2 główki czosnku

  • 1 papryczka chili

  • łyżeczka nasion kuminu

  • szczypta szafranu (lub 0,5 łyżeczki kurkumy)

  • szczypta chili

  • sól

  • pieprz

  • opcjonalnie - garść rodzynków

Przepis krok po kroku

1

Wstępne przygotowania

Ryż kilkakrotnie opłukać, zalać wodą i odstawić. Mięso pokroić w kostkę (ok 2cm). Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę. Czosnek tylko opłukać, nie obierać. Kumin utrzeć w moździerzu.
2

Smażenie

W głębokim garnku (najlepiej żeliwnym) rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodać marchew. Smażyć ok 10 minut, często mieszając. Dodać kumin, wymieszać. Zalać gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodać resztę przypraw, posolić, włożyć całe główki czosnku i papryczkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. Na ostatni kwadrans dodać fasolkę szparagową.
3

Serwowanie

Ryż odcedzić, wyłożyć równą warstwą na mięso, dolać wody, żeby ryż był cały zanurzony, przykryć i gotować jeszcze ok 20 minut. Jeśli płyn się wygotuje zanim ryż będzie miękki, należy podlać trochę wrzątku. Do pilawu można dodać rodzynki - wrzucamy je na mięso przed ryżem. Gdy ryż będzie już prawie gotowy garnek zdjąć z ognia i pozostawić na ok 15 minut, żeby "doszedł". Czosnek i papryczkę wyjąc, pilaw wymieszać. Danie wyłożyć na talerze.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1467 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.