Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe. Kuskus z warzywami to lekkie, ale naprawdę smakowite danie. W sam raz na cieplejsze dni. Zdrowe, pełne smaku, ale i sycące. A już zaraz rozgości się u nas wiosenna aura. Miejmy nadzieję, że rozgości się na dobre, bo na razie mam powrót zimy. Łagodnej, ale jednak zimy. Rano witamy się z przymrozkami i wróciliśmy do odśnieżenia szyb w aucie.

W tygodniu czas przecieka mi przez palce. Dlatego posiłkuję się albo weekendowym gotowaniem- lubię robić na zapas pierogi, czy gotować zupy i gorące przelewać do słoików. Albo szykuję proste i szybkie obiady takie jak właśnie kuskus z warzywami. To lekkie, ale naprawdę sycące danie, do tego zdrowe. Tym daniem udało mi się nawet przekonać do brukselki. Wystarczy bowiem brukselkę podsmażyć, a nie rozgotować. Ta smażona jest pełna smaku. Musicie jej spróbować!

Kuskus i podsmażone warzywa, a do tego porcja Parmezanu. Dzięki niemu danie ma przyjemną kremową konsystencję, a wszystkie składniki idealnie się łączą. Kuskus z warzywami to zdrowy i błyskawiczny obiad, w sam raz na zabiegany czas, jaki ostatnio panuje w moim życiu.

Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje i chętnie go spróbujecie.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Miska

Składniki

  • 150 gramów kaszy kuskus (suchej)

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 15 brukselek

  • 4 garście fasolki szparagowej

  • 2 średnie pomidory malinowe

  • 1 cebulka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki startego Parmezanu

  • Sól

  • Pieprz

  • Zioła prowansalskie

  • Oliwa z oliwek

  • Natka pietruszki

Przepis krok po kroku

1

Kasza

Kaszę przekładam do miski, zalewam gorącym bulionem-250 ml, odstawiam na 10 minut, w międzyczasie kilka razy mieszam zawartość.
2

Warzywa

Warzywa myję. Fasolkę i brukselkę kroję na połówki. Czosnek i cebulkę siekam w drobną kostkę. Rozgrzewam oliwę, podsmażam czosnek i cebulkę, przez 2 minuty, wrzucam brukselkę i faoslkę. Warzywa przykrywam pokrywką i podsmażam przez 8 minut. Następnie zalewam warzywa pozostałym bulionem, dodaję pomidory i duszę całość 3 minuty. Doprawiam solą i pieprzem, oraz ziołami.
3

Serwowanie

Kaszę przekładam do miseczek, układam na niej warzywa, całość posypuję Parmezanem i natką pietruszki.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…
Obiady

Delikatny gulasz z indyka

45 Min. gotowania
Pamiętacie jak mówiłam, że będzie dużo indyka? No to jest kolejny indyczy przepis. Co prawda kiedy pisałam tamten post, nie wiedziałam, że…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.