Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe. Kuskus z warzywami to lekkie, ale naprawdę smakowite danie. W sam raz na cieplejsze dni. Zdrowe, pełne smaku, ale i sycące. A już zaraz rozgości się u nas wiosenna aura. Miejmy nadzieję, że rozgości się na dobre, bo na razie mam powrót zimy. Łagodnej, ale jednak zimy. Rano witamy się z przymrozkami i wróciliśmy do odśnieżenia szyb w aucie.

W tygodniu czas przecieka mi przez palce. Dlatego posiłkuję się albo weekendowym gotowaniem- lubię robić na zapas pierogi, czy gotować zupy i gorące przelewać do słoików. Albo szykuję proste i szybkie obiady takie jak właśnie kuskus z warzywami. To lekkie, ale naprawdę sycące danie, do tego zdrowe. Tym daniem udało mi się nawet przekonać do brukselki. Wystarczy bowiem brukselkę podsmażyć, a nie rozgotować. Ta smażona jest pełna smaku. Musicie jej spróbować!

Kuskus i podsmażone warzywa, a do tego porcja Parmezanu. Dzięki niemu danie ma przyjemną kremową konsystencję, a wszystkie składniki idealnie się łączą. Kuskus z warzywami to zdrowy i błyskawiczny obiad, w sam raz na zabiegany czas, jaki ostatnio panuje w moim życiu.

Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje i chętnie go spróbujecie.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Miska

Składniki

  • 150 gramów kaszy kuskus (suchej)

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 15 brukselek

  • 4 garście fasolki szparagowej

  • 2 średnie pomidory malinowe

  • 1 cebulka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki startego Parmezanu

  • Sól

  • Pieprz

  • Zioła prowansalskie

  • Oliwa z oliwek

  • Natka pietruszki

Przepis krok po kroku

1

Kasza

Kaszę przekładam do miski, zalewam gorącym bulionem-250 ml, odstawiam na 10 minut, w międzyczasie kilka razy mieszam zawartość.
2

Warzywa

Warzywa myję. Fasolkę i brukselkę kroję na połówki. Czosnek i cebulkę siekam w drobną kostkę. Rozgrzewam oliwę, podsmażam czosnek i cebulkę, przez 2 minuty, wrzucam brukselkę i faoslkę. Warzywa przykrywam pokrywką i podsmażam przez 8 minut. Następnie zalewam warzywa pozostałym bulionem, dodaję pomidory i duszę całość 3 minuty. Doprawiam solą i pieprzem, oraz ziołami.
3

Serwowanie

Kaszę przekładam do miseczek, układam na niej warzywa, całość posypuję Parmezanem i natką pietruszki.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.