Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak. Te zaś pięknie rosną w moim ogrodzie. Ale zebraliśmy się tutaj nie po to by rozmawiać o moim ogrodzie, a o sałatce. A będzie to sałatka z selera i ananasa. Wyjątkowo wiosenna i pyszna.

Tak, ta sałatka zdecydowanie kojarzy mi się z wiosną. I nawet nie potrafię powiedzieć dlaczego akurat kiedy ją robię, to zawsze jest wiosna. U mnie ta sałatka najczęściej pojawiała się podczas świąt Wielkanocnych i spotkań rodzinnych, które odbywają się w maju. Czyli na imieniny babci Stasi czy też dzień matki. Dlatego dla mnie jest wiosenna, lekka, pyszna i bardzo apetyczna. Bardzo posmakowała mojemu mężowi, i już czeka na koniec swojej diety, tak by znów móc się nią delektować.

Sałatka z selera i ananasa łączy w sobie ciekawe składniki. Bardzo wyraziste i nie wymagające wielu przypraw. Wystarczy dobrej jakości szynka konserwowa, ale może być również z indyka. Do tego wiejskie jajka i trochę majonezu. I już, gotowe. Uwierzcie mi, szybciej i smaczniej być nie może!

Jeżeli czeka Was jakieś miłe spotkanie, albo nie wiecie co przygotować sobie na drugie śniadanie do pracy, to śmiało szykujcie tę sałatkę. Na pewno zrobi wrażenie. I na Was i Waszych gościach.

Dobrego i smacznego tygodnia!

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
10
ilość porcji
6
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Sitko

Składniki

  • 1 słoik selera konserwowego

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

  • 1 puszka ananasów

  • 30 dag szynki (konserwowa lub według uznania)

  • 4 jajka, ugotowane na twardo

  • majonez ( ilość według uznania)

  • Sól

  • Świeżo zmielony pieprz

  • Suszona włoszczyzna w proszku

  • Szczypta cukru

  • Do dekoracji rzodkiewki i szczypiorek

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Seler, kukurydzę i ananas odsączamy z zalewy. Seler kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę i ananas kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski.
2

Pozostałe składniki

Jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do miski. 3.Do majonezu dodajemy wszystkie przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki.
3

Dekoracja

Rzodkiewki kroimy na pół, gałązki szczypiorku układamy jak łodygi kwiatów, a z rzodkiewek robimy główki tulipanów.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.