Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak. Te zaś pięknie rosną w moim ogrodzie. Ale zebraliśmy się tutaj nie po to by rozmawiać o moim ogrodzie, a o sałatce. A będzie to sałatka z selera i ananasa. Wyjątkowo wiosenna i pyszna.

Tak, ta sałatka zdecydowanie kojarzy mi się z wiosną. I nawet nie potrafię powiedzieć dlaczego akurat kiedy ją robię, to zawsze jest wiosna. U mnie ta sałatka najczęściej pojawiała się podczas świąt Wielkanocnych i spotkań rodzinnych, które odbywają się w maju. Czyli na imieniny babci Stasi czy też dzień matki. Dlatego dla mnie jest wiosenna, lekka, pyszna i bardzo apetyczna. Bardzo posmakowała mojemu mężowi, i już czeka na koniec swojej diety, tak by znów móc się nią delektować.

Sałatka z selera i ananasa łączy w sobie ciekawe składniki. Bardzo wyraziste i nie wymagające wielu przypraw. Wystarczy dobrej jakości szynka konserwowa, ale może być również z indyka. Do tego wiejskie jajka i trochę majonezu. I już, gotowe. Uwierzcie mi, szybciej i smaczniej być nie może!

Jeżeli czeka Was jakieś miłe spotkanie, albo nie wiecie co przygotować sobie na drugie śniadanie do pracy, to śmiało szykujcie tę sałatkę. Na pewno zrobi wrażenie. I na Was i Waszych gościach.

Dobrego i smacznego tygodnia!

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
10
ilość porcji
6
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Sitko

Składniki

  • 1 słoik selera konserwowego

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

  • 1 puszka ananasów

  • 30 dag szynki (konserwowa lub według uznania)

  • 4 jajka, ugotowane na twardo

  • majonez ( ilość według uznania)

  • Sól

  • Świeżo zmielony pieprz

  • Suszona włoszczyzna w proszku

  • Szczypta cukru

  • Do dekoracji rzodkiewki i szczypiorek

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Seler, kukurydzę i ananas odsączamy z zalewy. Seler kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę i ananas kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski.
2

Pozostałe składniki

Jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do miski. 3.Do majonezu dodajemy wszystkie przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki.
3

Dekoracja

Rzodkiewki kroimy na pół, gałązki szczypiorku układamy jak łodygi kwiatów, a z rzodkiewek robimy główki tulipanów.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Pieczony omlet z Parmezanem

15 minut Min. gotowania
Nie jestem największą na świecie fanką nowinek technicznych. Do wielu rzeczy muszę dojrzeć i ocenić, czy naprawdę tego potrzebuję. Ale przyznaję, air…
Śniadania na słono

Omlet z groszkiem

5 minut Min. gotowania
Dziś będzie śniadaniowo, tak na dobry tydzień. Omlet z groszkiem, mozzarellą i szynką, czyli śniadaniowy miks samych pyszności. Przyznaję, w kwestii śniadań,…
Śniadania na słono

Pakistański pudding ryżowy

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam Was na przepyszne śniadanie. Śniadanie z drugiego końca świata, które na pewno da Wam wiele satysfakcji. Myślę, że sprawdzi się…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.