Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy z naszego sierpniowego wypadu na kajaki. Kaszuby, przyjaciele, kajaki, długie wieczory nad jeziorem i oczywiście asa rozmów. Nie ma co udawać, żywiliśmy się poza naszym apartamentem. Ale jak można było odpuścić pyszne ryby i cudowne dary lasów, z których słynie kuchnia Kaszub? Mimo wszystko, kiedy wróciłam do domu, od razu zabrałam się za przygotowanie domowego pieczywa, zapraszam na zawijasy jogurtowe.

To pieczywo, które jest bardzo, ale to bardzo proste. Zawijasy jogurtowe świetnie smakują z jajecznicą, czy jako składnik śniadaniowego burgera z awokado i jajkiem sadzonym. Pieczywo jest mięciutkie, delikatne, długo trzyma świeżość. Przygotowanie jest naprawdę łatwe i każdy sobie z nim poradzi.

Jeżeli więc zapomnieliście, że dziś jest wolny wtorek i nie macie pieczywa, to przygotujcie te zawijasy. I koniecznie korzystajcie z pięknej, iście letniej pogody!

Share

rb_lena
przygotowanie
80
gotowanie
25
ilość porcji
8
całkowity czas
105

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Ściereczka

  • Stolnica

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • - 500 g mąki pszennej

  • - 3/4 szkl. mleka

  • - 1/2 łyżeczki soli

  • - 1 łyżka cukru

  • - 25 g świeżych drożdży

  • - 1 jajko

  • - 3 łyżki oleju

  • - 100 g jogurtu naturalnego

Przepis krok po kroku

1

Zaczyn i ciasto

Drożdże pokruszyć i razem z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże, jogurt, olej i jajko. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
2

Precelki

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i rozwałkować na duży, okrągły placek. Kroję go w paski, a te zwijam, jak precelki- wzdłuż własnej osi, a następnie zlepiam brzegi. Tuż przed wstawieniem do piekarnika zawijaski można posmarować roztrzepanym jajkiem i odrobiną mleka. Piec w temp. 190 st.C przez około 25 minut.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.