Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale przeglądałam dania śniadaniowe i wyjątkowo zaciekawił mnie właśnie taki gofr. Z pysznym kremem mascarpone. Musiałam wypróbować tego w domu i podać je na słodkie, leniwe śniadanie.

Te weekendowe śniadania zdecydowanie mają w sobie magię i delikatny urok lenistwa. W końcu nigdzie się nie śpieszymy i możemy celebrować ten wspólny poranek. Najlepiej zrezygnować wtedy z tego co jemy w biegu na co dzień, a zasiąść do pysznego śniadania. Takiego odświętnego. I tutaj polecam gofry z kremem mascarpone, które zaskoczą smakiem orzechów. Nie możemy jednak zapominać o owocach, w końcu śniadanie ma być nie tylko pyszne, ale i pożywne. Dlatego też dajemy ich całkiem sporo, w końcu to samo zdrowie. A wczesną wiosną porcja zdrowej energii i witamin, przyda się nam jak najbardziej.

Przyznaję się Wam, uwielbiam słodkie śniadania. To dla mnie pewien rodzaj rytuału. Szkoda, że mój mąż aż tak nie kocha tych słodkich poranków. On woli z rana zjeść warzywa i jajka. Ale nie oparł się tym gofrom, ba, poprosił o dokładkę. A ja nie miałam nic przeciwko, w końcu ostatnio mamy dużo pracy, więc miło jest celebrować wolny i leniwy poranek.

Polecam Wam te gofry na najbliższy weekend. Zróbcie je dla rodziny, na pewno im posmakują. Takie śniadanie, to wstęp do bardzo udanego dnia!

Smacznego i dobrego weekendu!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
4
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Gofrownica

  • Miska

  • Trzepaczka/mikser

Składniki

  • Gofry:

  • 250 gmąki pszennej

  • 250 mlmleka

  • 1jajko

  • 1łyżka cukru

  • 3łyżki oleju

  • 1łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Krem Mascarpone:

  • 160 g serka mascarpone

  • 60 g masła orzechowego gładkiego

  • 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)

  • szczypta soli

  • Do podania:

  • Płatki migdałowe, gorzka czekolada, kiwi, pomarańcza

Przepis krok po kroku

1

Krem

Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą. Chłodzimy do czasu przygotowania gofrów.
2

Gofry

Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem. Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.
3

Serwowanie

Gotowe gofry smaruję kremem, posypuję tartą czekoladą i płatkami migdałowymi. Podaję gofry z owocami kiwi i pomarańczy. Można posypać gofry cynamonem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.