Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale przeglądałam dania śniadaniowe i wyjątkowo zaciekawił mnie właśnie taki gofr. Z pysznym kremem mascarpone. Musiałam wypróbować tego w domu i podać je na słodkie, leniwe śniadanie.

Te weekendowe śniadania zdecydowanie mają w sobie magię i delikatny urok lenistwa. W końcu nigdzie się nie śpieszymy i możemy celebrować ten wspólny poranek. Najlepiej zrezygnować wtedy z tego co jemy w biegu na co dzień, a zasiąść do pysznego śniadania. Takiego odświętnego. I tutaj polecam gofry z kremem mascarpone, które zaskoczą smakiem orzechów. Nie możemy jednak zapominać o owocach, w końcu śniadanie ma być nie tylko pyszne, ale i pożywne. Dlatego też dajemy ich całkiem sporo, w końcu to samo zdrowie. A wczesną wiosną porcja zdrowej energii i witamin, przyda się nam jak najbardziej.

Przyznaję się Wam, uwielbiam słodkie śniadania. To dla mnie pewien rodzaj rytuału. Szkoda, że mój mąż aż tak nie kocha tych słodkich poranków. On woli z rana zjeść warzywa i jajka. Ale nie oparł się tym gofrom, ba, poprosił o dokładkę. A ja nie miałam nic przeciwko, w końcu ostatnio mamy dużo pracy, więc miło jest celebrować wolny i leniwy poranek.

Polecam Wam te gofry na najbliższy weekend. Zróbcie je dla rodziny, na pewno im posmakują. Takie śniadanie, to wstęp do bardzo udanego dnia!

Smacznego i dobrego weekendu!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
4
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Gofrownica

  • Miska

  • Trzepaczka/mikser

Składniki

  • Gofry:

  • 250 gmąki pszennej

  • 250 mlmleka

  • 1jajko

  • 1łyżka cukru

  • 3łyżki oleju

  • 1łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Krem Mascarpone:

  • 160 g serka mascarpone

  • 60 g masła orzechowego gładkiego

  • 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)

  • szczypta soli

  • Do podania:

  • Płatki migdałowe, gorzka czekolada, kiwi, pomarańcza

Przepis krok po kroku

1

Krem

Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą. Chłodzimy do czasu przygotowania gofrów.
2

Gofry

Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem. Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.
3

Serwowanie

Gotowe gofry smaruję kremem, posypuję tartą czekoladą i płatkami migdałowymi. Podaję gofry z owocami kiwi i pomarańczy. Można posypać gofry cynamonem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…
Śniadania na słodko

Omlet owsiany

8 Min. gotowania
Witajcie kochani! Ja wciąż na chorobowym, próbuję jakoś dojść do siebie. Sukcesem jest to, że po pięciu dniach spędzonych w piżamie, w…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.