Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale nie mam powodów do narzekań, w końcu pięć dni wolnych za mną. Pięknych, pogodnych, słonecznych, rodzinnych i przespacerowanych. A przede mną odliczanie do majówki, i dużej dawki wolnego czasu. Ale po świątecznym śniadaniu i generalnie po świątecznym jedzeniu, miałam ochotę na coś lekkiego na śniadanie. I tak na stole pojawiła się kaszka migdałowa.

Ta kaszka jest naprawdę pyszna, bardzo migdałowa i bardzo owocowa. Jeżeli chodzi o rodzaj mleka/napoju migdałowego, to najbardziej polecam to z prażonych migdałów. Ma niesamowity smak i cudowny zapach. Jest bardzo migdałowe i genialnie dosmacza naszą kaszkę. A sama kasza również jest bardzo zdrowa. Jest naturalnie bezglutenowa i bardzo odżywcza. Doda energii na cały dzień, a przy tym jest lekkostrawna, idealna dla dzieci. Dba o nasze oczy i piękna skórę. A to wiosną bardzo ważne. Jeżeli lubicie kaszę na śniadanie, to wprowadźcie ją do swojej diety. Na jeszcze zimne poranki, ciepła kasza o kuszącym migdałowym aromacie doda Wam sił. A porcja owoców, to samo zdrowie. W sam raz na udany dzień.

Mam nadzieję, że Święta minęły Wam spokojnie i przyjemnie. I z lekkością wrócicie do codziennych obowiązków. I do zdrowych śniadań!

Wiosenne pozdrowienia,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
25
ilość porcji
2
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 300 ml mleka migdałowego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 50 g kaszy kukurydzianej

  • 1 łyżka miodu

  • 4 łyżki płatków migdałowych

  • 1 gruszka

  • 1 kiwi

Przepis krok po kroku

1

Kasza kukurydziana

Mleko zagotować z cynamonem. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła. Gotować do zmięknięcia kaszy. Zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać i odstawić na 2-3 minuty.
2

Serwowanie

Kroję owoce na mniejsze kawałki. Kaszę przekładam do dwóch miseczek, dekoruję owocami i posypuję płatkami migdałów.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…
Śniadania na słodko

Omlet owsiany

8 Min. gotowania
Witajcie kochani! Ja wciąż na chorobowym, próbuję jakoś dojść do siebie. Sukcesem jest to, że po pięciu dniach spędzonych w piżamie, w…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.