Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo lepiej i lepiej też zaczynam dzień. Ja wiem, zaraz powiecie, taki zimowy pieczony naleśnik, to opcja tylko na weekend. Ale, ale. Wystarczy wymieszać składniki, wsadzić formę czy patelnię do pieca i zimowy pieczony naleśnik gotowy. A w międzyczasie mamy 25 minut dla siebie. To idealny czas by ubrać się, zrobić makijaż i kawę. Naleśnik możecie zjeść na ciepło, albo spakować na wynos. Będzie smakować równie pysznie.

Koniec lutego, to ten czas, kiedy już tęsknie za bogactwem owoców. Maliny, truskawki, czereśnie… Na razie wciąż zadowalam się jabłkami, mrożonkami, oraz mandarynkami. I to je wykorzystałam w moim przepisie. Do tego owoce, i twarożek wzbogacony miodem i jeszcze większą porcją orzechów. Dzięki temu śniadanie jest naprawdę wartościowe i bardzo sycące.

Osobiście uwielbiam te wysokie, dobrze wypieczone, wręcz chrupiące brzegi i puchaty środek. Jak dla mnie to bardzo apetyczne śniadanie, które na każdym zrobi niesamowite wręcz wrażenie. Wygląda rewelacyjnie i nie każdy musi wiedzieć, że jego przygotowanie jest takie proste! Zawsze kiedy marzy mi się królewskie śniadanie, a nie mam za dużo czasu, wybieram pieczony naleśnik. To naprawdę świetna odmiana od zwykłych omletów i naleśników, i jaka elegancka!

Możecie zaprosić rodzinę, czy przyjaciół, a może przyjaciółki, w końcu już niebawem będziemy świętować nasz dzień. Takie leniwe, pyszne śniadanko, na pewno będzie miłym wstępem do udanego dnia. Do tego filiżanka cappuccino i szklanka świeżo wyciśniętego soku z grapefruita, ach ja już się rozmarzyłam, a Wy?

Mam nadzieję, że to będzie idealny patent na pożegnanie zimy. Niebawem czas na pieczone naleśniki z całym bogactwem, świeżych owoców. Już nie mogę się doczekać!

Smacznego weekendu!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
25
ilość porcji
2
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Forma do pieczenia tarty, albo patelnia, którą można wsadzić do piekarnika

  • rózga kuchenna

Składniki

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • mała szczypta soli

  • 2 łyżki masła

  • Dodatkowo:

  • 150 gramów mielonego twarożku

  • 2 łyżki miodu

  • 3 garście orzechów włoskich

  • 2 mandarynki

  • Szczypta cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Naleśnik

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Jednocześnie nagrzewać też naczynie żaroodporne ( u mnie forma do tarty) Do dużej miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie ubijamy składniki rózgą kuchenną na jednolitą i gładką masę. Wysunąć nagrzane naczynie z piekarnika i wlać 2 łyżki roztopionego masła a następnie wlać ostrożnie masę naleśnikową i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 15 - 20 minut, aż naleśnik miejscami urośnie i zrumieniony oraz chrupiący na brzegach.
2

Twarożek

Rozgniatam twarożek, dodaję miód i cynamon. Połowę porcji orzechów siekam bardzo drobno i dodaję do twarożku.
3

Serwowanie

Gotowy naleśnik smaruję twarożkiem, posypuję resztą orzechów i cząstkami mandarynek.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Omlet owsiany

8 Min. gotowania
Witajcie kochani! Ja wciąż na chorobowym, próbuję jakoś dojść do siebie. Sukcesem jest to, że po pięciu dniach spędzonych w piżamie, w…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.