Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak, że zapalenie oskrzeli już za mną. I proszę bardzo, co prawda ten weekend spędzam w domowych pieleszach, ale za to z domowym ciastem. Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką to wypiek doskonały w swojej kategorii.

To ciasto nie jest wymagające, ale odwdzięcza się cudownym, domowym smakiem. Tylko sobie to wyobraźcie, niesamowicie miękkie ciasto, delikatne, wilgotne. Do tego cudowne kawałki soczystego jabłka i oczywiście gwiazda, czyli chrupiąca, intensywnie cynamonowa skorupka. To dzięki niej ten niby zwykły placek z jabłkami, jest tak wyjątkowy. Do popołudniowej leniwej herbatki, nie ma lepszego ciasta. Pięknie, zimowo pachnie, dodaje smaku zwykłej chwili i zdecydowanie rozjaśnia ponure popołudnie.

Uwielbiam takie proste, mocno domowe wypieki. Takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a jednocześnie czymś potrafią zaskoczyć. Co mnie zaskoczyło? Zdecydowanie skorupka. Jest po prostu niesamowita, słodka, cynamonowa, sprawia, że placek nabiera nowego wymiaru. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki macie w swojej kuchni, więc nie przyjmuję żadnych wymówek. Po prostu zabieramy się do pieczenia.

Zdecydowanie tego było mi trzeba. Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką, domowa krzątanina i ta myśl, że zaraz koniec lutego i będę mogła coraz śmielej odliczać do wiosny.

Serdeczności!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
35
ilość porcji
8
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

  • Rózga kuchenna

Składniki

  • 225 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 125 ml oleju rzepakowego

  • 125 ml jogurtu greckiego

  • szczypta soli

  • 2 małe jabłka, kwaśne, polecam Ligole

  • Cynamonowa skorupka:

  • 50 g cukru

  • 1 łyżka cynamonu

  • 15 g roztopionego masła

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Jabłka pokroić w drobną kostkę. W dużej misce umieścić jajka, cukier, jogurt, olej, wanilię i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio na wymieszane składniki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i dodać sól. Wymieszać do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać jabłka i krótko wymieszać. Formę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać
2

Cynamonowa skorupka

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na wierzch placka.
3

Pieczenie

Ciasto piekę 35 minut, w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić. Zimne ciasto można polukrować, albo posypać cukrem pudrem.

Uwagi

Pamiętajcie, by składniki na ciasto wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Placek możecie dodatkowo polukrować, albo posypać cukrem pudrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.