Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem i dużą szczyptą cynamonu. W głowie tworzą się plany na dzisiejszy dzień. A na talerzyku, zamiast śniadania kawałek ciasta. To ciasto cytrynowe z pomarańczową galaretką. Powiew lata, w lutową niedzielę.

Nie ma weekendu bez domowego ciasta. Dziś u mnie rządzi więc delikatny cytrynowy biszkopt, z pyszną, bo domową galaretką pomarańczową. Ciasto jest lekkie, delikatne, przywodzi na myśl same słoneczne, letnie chwile. Jego jedynym minusem wydaje się być to, że znika z talerzyka zdecydowanie zbyt szybko. Lekko kwaskowate, bardzo orzeźwiające, smakujące jak lipcowy, upalny dzień. I bardzo słoneczny, w porównaniu do tego co widzimy dziś za oknem.

Bardzo potrzebna mi jest teraz dawka zdrowej, pozytywnej energii. A to słoneczne ciasto zdecydowanie poprawia mi humor. Domowa galaretka, jest pełna smaku, tak intensywnie pomarańczowa, że w całym domu rozkosznie pachnie, i aż zaczyna się myśleć o wakacjach!

Ciasto cytrynowe z pomarańczową galaretką, to mój szybki i prosty sposób na miłe niedzielne chwile. Upieczcie je dziś ze mną i zamieńmy szarość za oknem, na pełne słońca momenty. Uwaga, to naprawdę działa!

To co? Kto ze mną piecze ?

Buziaki!

Share

rb_lena
przygotowanie
40
gotowanie
40
ilość porcji
8
całkowity czas
80

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Mikser

  • Folia spożywcza

  • Forma tortowa 24

Składniki

  • BISZKOPT

  • cukier - 180 gramów

  • jajko - 5 szt.

  • mąka ziemniaczana - 50 gramów

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki

  • skórka z cytryny, starta - 1 łyżka

  • sok z cytryny- 2 łyżki

  • mąka pszenna - 150 gramów

  • GALARETKA POMARAŃCZOWA

  • cukier - 10 gramów

  • pomarańcza - 2 kg owoców

  • żelatyna - 30 gramów

Przepis krok po kroku

1

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka jaj ubijamy przy pomocy robota/miksera na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, oraz olej rzepakowy. Mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pozostawiamy go do wystudzenia na około 20 minut. Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy. Na dno formy wykładamy folię spożywczą. Biszkopt umieszczamy ponownie w formie. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2

Galaretka

Pomarańcze dokładnie parzymy wrzątkiem. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę. Z owoców wyciskamy sok. Odlewamy 50 ml soku i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia. Pół litra soku przelewamy do rondelka. Dodajemy skórkę pomarańczową. Zagotowujemy. Do zagotowanego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i dolewamy resztę soku. Zmniejszamy ogień, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzoną galaretkę wylewamy na schłodzony biszkopt. Wkładamy ciasto do lodówki, aż galaretka całkiem zastygnie, trwa to około godziny.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.