Obiady

Delikatny gulasz z indyka

45 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Pamiętacie jak mówiłam, że będzie dużo indyka? No to jest kolejny indyczy przepis. Co prawda kiedy pisałam tamten post, nie wiedziałam, że w moim domu pojawi się kartka A4 z listą produktów zakazanych i dopuszczanych. Choroba męża spadła na nas dość niespodziewanie i wprowadziła dość drastyczne ograniczenia w menu. Indyk jest na liście produktów, które możemy jeść, bez ograniczeń. Mówię możemy, bo nie gotuję dwóch obiadów, i tak ledwo starcza mi czasu, by ogarnąć codzienność. W każdym razie przy tak ograniczonych możliwościach, staram się by dieta była smaczna i apetyczna. Mam wrażenie, że wtedy dużo łatwiej ją utrzymać i trzymać się zaleceń. No i nie nabawić się różnego rodzaju niedoborów. Delikatny gulasz z indyka, to danie, które mnie zaskoczyło i to pozytywnie. Nie spodziewałam się, że wyjdzie z niego aż tak smaczne danie.

Sos jest wyjątkowo aromatyczny. Łączy w sobie zarówno bogactwo warzyw, ale i dużo przypraw. Najlepiej smakuje moim zdaniem z dodatkiem ryżu, ale jedliśmy go i z puree i z dodatkiem świeżej bagietki. Możecie dzięki temu stwierdzić, że jedliśmy go już wiele razy i to fakt. Moim zdaniem świetnie pasowałby tutaj również ananas, ale niestety nie występuje na naszej liście dozwolonych produktów. Ale Wy możecie śmiało go użyć.

Jeżeli nie macie pomysłu co dziś na obiad, a nie chcecie tracić wiele czasu, polecam Wam ten pyszny przepis. Danie jest lekkie, ale jednocześnie bardzo sycące. W sam raz na nowy tydzień. Mam nadzieję, że skończą się te okropne wichury i pogoda pozwoli na dłuższe spacery.

Smacznego tygodnia.

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
45
ilość porcji
3
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Garnek z długim dnem

  • Deska do krojenia

  • Miseczka

Składniki

  • 500 g piersi z indyka

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 marchew

  • 3 łodygi selera naciowego

  • 2 małe ząbki czosnku;

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

  • 1 ziarno ziela angielskiego

  • 1 listek laurowy

  • Szczypta soli

  • Szczypta pieprzu

  • mąka do zagęszczenia

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebule i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, a seler w plasterki.
2

Mięso

Indyka pokrój w kostkę, oprószam mąką. Rozgrzewam olej i podsmażam mięso razem z czosnkiem i cebulką, przez 2 minuty. Zalewam mięso ciepłą wodą, dodaję marchewkę i seler i wszystkie przyprawy.
3

Gulasz

Po 10 minutach zmniejszam moc palnika, dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję gulasz około 35 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. 2 łyżeczki mąki umieszczam w miseczce, dodaję 4 łyżki sosu z garnka, dokładnie mieszam i przelewam do garnka. Całość gotuję jeszcze 5 minut.
4

Serwowanie

Gulasz podaję z ryżem i natką pietruszki.

Uwagi

Do dania idealnie pasuje ryż

Zalety

  • +

Wady

  • -
1454 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…
Obiady

Kotlety z indyka w sosie musztardowym

15 Min. gotowania
Czasem tak mam, przygotuję jakiś pyszny posiłek i od razu chcę się nim podzielić. Dziś dzielę się przepisem na kotlety z indyka…
Obiady

Wątróbka w sosie piernikowym

15 Min. gotowania
Jak kochani macie się po Świętach? Jak zwykle ten czas minął zdecydowanie za szybko. Ale za to był to dobry, rodzinny, ciepły…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.