Obiady

Delikatny gulasz z indyka

45 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Pamiętacie jak mówiłam, że będzie dużo indyka? No to jest kolejny indyczy przepis. Co prawda kiedy pisałam tamten post, nie wiedziałam, że w moim domu pojawi się kartka A4 z listą produktów zakazanych i dopuszczanych. Choroba męża spadła na nas dość niespodziewanie i wprowadziła dość drastyczne ograniczenia w menu. Indyk jest na liście produktów, które możemy jeść, bez ograniczeń. Mówię możemy, bo nie gotuję dwóch obiadów, i tak ledwo starcza mi czasu, by ogarnąć codzienność. W każdym razie przy tak ograniczonych możliwościach, staram się by dieta była smaczna i apetyczna. Mam wrażenie, że wtedy dużo łatwiej ją utrzymać i trzymać się zaleceń. No i nie nabawić się różnego rodzaju niedoborów. Delikatny gulasz z indyka, to danie, które mnie zaskoczyło i to pozytywnie. Nie spodziewałam się, że wyjdzie z niego aż tak smaczne danie.

Sos jest wyjątkowo aromatyczny. Łączy w sobie zarówno bogactwo warzyw, ale i dużo przypraw. Najlepiej smakuje moim zdaniem z dodatkiem ryżu, ale jedliśmy go i z puree i z dodatkiem świeżej bagietki. Możecie dzięki temu stwierdzić, że jedliśmy go już wiele razy i to fakt. Moim zdaniem świetnie pasowałby tutaj również ananas, ale niestety nie występuje na naszej liście dozwolonych produktów. Ale Wy możecie śmiało go użyć.

Jeżeli nie macie pomysłu co dziś na obiad, a nie chcecie tracić wiele czasu, polecam Wam ten pyszny przepis. Danie jest lekkie, ale jednocześnie bardzo sycące. W sam raz na nowy tydzień. Mam nadzieję, że skończą się te okropne wichury i pogoda pozwoli na dłuższe spacery.

Smacznego tygodnia.

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
45
ilość porcji
3
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Garnek z długim dnem

  • Deska do krojenia

  • Miseczka

Składniki

  • 500 g piersi z indyka

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 marchew

  • 3 łodygi selera naciowego

  • 2 małe ząbki czosnku;

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

  • 1 ziarno ziela angielskiego

  • 1 listek laurowy

  • Szczypta soli

  • Szczypta pieprzu

  • mąka do zagęszczenia

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebule i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, a seler w plasterki.
2

Mięso

Indyka pokrój w kostkę, oprószam mąką. Rozgrzewam olej i podsmażam mięso razem z czosnkiem i cebulką, przez 2 minuty. Zalewam mięso ciepłą wodą, dodaję marchewkę i seler i wszystkie przyprawy.
3

Gulasz

Po 10 minutach zmniejszam moc palnika, dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję gulasz około 35 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. 2 łyżeczki mąki umieszczam w miseczce, dodaję 4 łyżki sosu z garnka, dokładnie mieszam i przelewam do garnka. Całość gotuję jeszcze 5 minut.
4

Serwowanie

Gulasz podaję z ryżem i natką pietruszki.

Uwagi

Do dania idealnie pasuje ryż

Zalety

  • +

Wady

  • -
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.