Obiady

Delikatny gulasz z indyka

45 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Pamiętacie jak mówiłam, że będzie dużo indyka? No to jest kolejny indyczy przepis. Co prawda kiedy pisałam tamten post, nie wiedziałam, że w moim domu pojawi się kartka A4 z listą produktów zakazanych i dopuszczanych. Choroba męża spadła na nas dość niespodziewanie i wprowadziła dość drastyczne ograniczenia w menu. Indyk jest na liście produktów, które możemy jeść, bez ograniczeń. Mówię możemy, bo nie gotuję dwóch obiadów, i tak ledwo starcza mi czasu, by ogarnąć codzienność. W każdym razie przy tak ograniczonych możliwościach, staram się by dieta była smaczna i apetyczna. Mam wrażenie, że wtedy dużo łatwiej ją utrzymać i trzymać się zaleceń. No i nie nabawić się różnego rodzaju niedoborów. Delikatny gulasz z indyka, to danie, które mnie zaskoczyło i to pozytywnie. Nie spodziewałam się, że wyjdzie z niego aż tak smaczne danie.

Sos jest wyjątkowo aromatyczny. Łączy w sobie zarówno bogactwo warzyw, ale i dużo przypraw. Najlepiej smakuje moim zdaniem z dodatkiem ryżu, ale jedliśmy go i z puree i z dodatkiem świeżej bagietki. Możecie dzięki temu stwierdzić, że jedliśmy go już wiele razy i to fakt. Moim zdaniem świetnie pasowałby tutaj również ananas, ale niestety nie występuje na naszej liście dozwolonych produktów. Ale Wy możecie śmiało go użyć.

Jeżeli nie macie pomysłu co dziś na obiad, a nie chcecie tracić wiele czasu, polecam Wam ten pyszny przepis. Danie jest lekkie, ale jednocześnie bardzo sycące. W sam raz na nowy tydzień. Mam nadzieję, że skończą się te okropne wichury i pogoda pozwoli na dłuższe spacery.

Smacznego tygodnia.

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
45
ilość porcji
3
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Garnek z długim dnem

  • Deska do krojenia

  • Miseczka

Składniki

  • 500 g piersi z indyka

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 marchew

  • 3 łodygi selera naciowego

  • 2 małe ząbki czosnku;

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

  • 1 ziarno ziela angielskiego

  • 1 listek laurowy

  • Szczypta soli

  • Szczypta pieprzu

  • mąka do zagęszczenia

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebule i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, a seler w plasterki.
2

Mięso

Indyka pokrój w kostkę, oprószam mąką. Rozgrzewam olej i podsmażam mięso razem z czosnkiem i cebulką, przez 2 minuty. Zalewam mięso ciepłą wodą, dodaję marchewkę i seler i wszystkie przyprawy.
3

Gulasz

Po 10 minutach zmniejszam moc palnika, dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję gulasz około 35 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. 2 łyżeczki mąki umieszczam w miseczce, dodaję 4 łyżki sosu z garnka, dokładnie mieszam i przelewam do garnka. Całość gotuję jeszcze 5 minut.
4

Serwowanie

Gulasz podaję z ryżem i natką pietruszki.

Uwagi

Do dania idealnie pasuje ryż

Zalety

  • +

Wady

  • -
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.