Śniadania na słodko

Ryżowa miska na energetyczny poranek

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu


Naprawdę lubię zimę, ale przyznam, że styczeń był dla mnie miesiącem pełnym wyzwań. Co widać było rzadką obecnością na blogu. Dziś zaczynamy luty. W tym roku będzie to szczególnie trudny czas, bo czeka mnie kilka ważnych wydarzeń i wyzwań. Kalendarz już pęka w szwach, większość to niemiłe wizyty u lekarzy. Brr, aż mam dreszcze jak myślę o najbliższych tygodniach. Dlatego postanowiłam, że w tym miesiącu będę zwracać szczególną uwagę na zdrowe i ciepłe śniadania, które dadzą mi energię i wsparcie na cały dzień. W końcu, niepotrzebne mi dodatkowe problemy związane z przeziębieniem czy złą dietą. Dziś na tapecie mam ryżowy krem z malinami.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To właśnie w tym czasie organizm potrzebuje najwięcej energii, aby rozpocząć dzień. Zdrowe śniadanie powinno zawierać węglowodany, białko i zdrowe tłuszcze. Węglowodany dają energię, białko jest potrzebne do budowy mięśni, a zdrowe tłuszcze są źródłem witamin i minerałów. Zróżnicowana dieta to podstawa. W moim domu od stycznia są różne ograniczenia żywieniowe, ale ryż i maliny znalazły się w rygorystycznej rozpisce. To coś co zjem zarówno ja jak i mój mąż. Ryżowy krem z malinami smakuje świetnie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i maluchom.

Moje ogródkowe maliny dodają śniadaniu koloru, ale i witaminy C. Ryż sprawia, że na dłuższy czas jestem syta i nie mam potrzeby podjadania. A mleko to źródło białka, którego teraz bardzo potrzebujemy. Orzechy zaś poprawiają odporność i pracę mózgu. Całość dosmaczyłam cynamonem, zdrowym miodem i łyżeczką proszku z jagód goji, co jeszcze bardzo podbiło wartości odżywcze mojego śniadania.

To kto się skusi i ugotuje ze mną ryżowy krem w różowym kolorze?

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
20
ilość porcji
2
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Miseczki

  • Łyżka

Składniki

  • 1 szklanka ryżu

  • 2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki mrożonych malin

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • Duża łyżka zmielonych jagód goji

  • Dwie duże garście posiekanych orzechów włoskich

Przepis krok po kroku

1

Ryż

Ryż zalewam mlekiem, gotuję na małym ogniu, można lekko go dosolić. Po kwadransie dodaję maliny, miód i cynamon, gotuję razem 5 minut.
2

Krem

Ryż na mleku blenduję z proszkiem z jagód goji, powinien nam wyjść gładki krem. Krem przekładam do miseczek, dekoruję orzechami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.