Ciasta

Greckie ciasto czekoladowe

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś chcę się podzielić z Wami przepisem na ciasto, które niesamowicie poprawia humor. I robi to wręcz doskonale. To niesamowicie czekoladowe ciasto, a jego niezwykłość kryje się w czekoladowym cieście, kakaowo-pomarańczowym syropie i czekoladowej polewie. Cytując mojego męża- to smakuje jak pomarańczowa czekolada Lindor. I miał rację, to genialne ciasto, którego nie można przestać jeść. Greckie ciasto czekoladowe, natychmiast przeniesie nas w ciepłe strony świata.

Mówiąc szczerze, nie sądziłam, że grecka kuchnia ma w swojej tradycji wypieki z dodatkiem czekolady. Poznaję ten świat, dzięki mężowi, który co roku, z okazji Świąt, prezentuje mi książkę Bartka Kieżuna z jego kulinarnych podróży. I w tym roku padło na Ateny, tamtejsze smaki dosłownie zakręciły mi w głowie. A szczególnie desery. Są tak apetyczne i kuszące, że mogłabym piec je dzień w dzień. Kiedy zaś zobaczyłam przepis na ciasto czekoladowe, od razu wiedziałam, że upiekę je następnego dnia. Bo połączenie czekolady i pomarańczy, wydało mi się tak kuszące, że bez słowa, zaznaczyłam w książce stronę z tym przepisem, kupiłam gorzką czekoladę i zabrałam się do pieczenia.

No dobrze, ciasto pachnie niesamowicie. I to na każdym etapie przygotowań. Zarówno kusi masa czekoladowa, syrop pomarańczowy jak i gęsta polewa. Bądźmy szczerzy. Greckie ciasto czekoladowe, kusi po całości! I naprawdę ciężko jest się od niego oderwać. Je się kawałek po kawałku i rozkoszuje daną chwilą. Idealne ciasto na ten weekend.

To co? Pieczemy?

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
35
ilość porcji
10
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Miska

  • Forma

Składniki

  • Ciasto

  • 3 duże jajka

  • 80 gramów cukru( u mnie erytrytol)

  • 100 ml oliwy

  • 100 ml mleka

  • 150 gramów mąki pszennej

  • 30 gramów gorzkiego kakao

  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

  • Skórka starta z 1 pomarańczy

  • Syrop do nasączenia ciasta:

  • 200 gramów cukru bądź erytrytolu

  • 400 ml wody

  • Skórka z 1 pomarańczy

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

  • Polewa:

  • 100 ml słodkiej śmietanki

  • 100 gramów gorzkiej, 80 % czekolady

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, dolewamy mleko i oliwę, dalej ubijamy. Teraz dodajemy wszystkie sypkie składniki i skórkę z pomarańczy, Mieszamy do połączenia się składników.
2

Pieczenie

Formę do pieczenia smaruję oliwą, posypuję odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przelewam ciasto do formy. Placek piekę 35 minut, do suchego patyczka.
3

Syrop

Skórkę najlepiej ściąć w jednym kawałku. Wkładam ją do garnka, zalewam wodą, dodaję cukier i gotuję do zgęstnienia. Wtedy dodaję kakao, i dalej chwilę gotuję. Lekko studzę. Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika, nasączam syropem.
4

Polewa

Kiedy ciasto stygnie, szykuję polewę. Podgrzewam śmietankę, dodaję do niej czekoladę i zdejmuję z ognia. Teraz dokładnie mieszam, tak aby w gorącej śmietance, roztopiła się czekolada. Polewam ciasto czekoladową polewą.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.