Desery

Jabłkowe bułeczki z cynamonową kruszonką

20 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie, jakie macie plany na majówkę? Ja zostaję w domu, ale na pewno nie będę się nudzić! W końcu mieszkam nad samym morzem, rzut beretem są Kaszuby. Poza tym mój ogród wymaga nieco pracy. Zamarzyła mi się kolejna rabata, bo widząc kolejne sadzonki nie mogę się powstrzymać. Dlatego tworzę właśnie kolejną rabatę z daliami i frezjami. I oczywiście znajdą się tam również moje ukochane goździki. A w przerwie między nowymi sadzeniem podam jabłkowe bułeczki z kruszonką. O mocno cynamonowym aromacie. Będzie pysznie!

Uwielbiam ciasto drożdżowe i uwielbiam z nim pracować. To mój patent na relaks i miły początek dnia. Tak, uwielbiam rano, szczególnie w weekendy i wolne dni zacząć robić drożdżowe ciasta. Dziś przygotowałam pyszne bułeczki z jabłkami. Już nie mogę się doczekać drożdżówek z wiśniami i truskawkami, ale na razie wybrałam kwaskowate jabłka. Do wypieków najbardziej polecam Szarą Renetę. Nie rozpada się podczas pieczenia, daje niesamowity smak i piękny aromat. Bułeczki robi się szybko, wiadomo, trzeba trochę poczekać, ale samej pracy nie ma tak wiele!

Jabłkowe bułeczki są świetne na pikniki i inne wycieczki. Nie mają lukru i kremu, czy płynnego nadzienia. Świetnie więc zniosą podróże i kilka godzin poza lodówką. Nic nie pobrudzą, a będą genialnym drugim śniadaniem. Wspaniale odnajdą się również o poranku. Z dodatkiem kawy, kakao czy szklanki mleka, od rana dodadzą energii i dobrego humoru.

Koniecznie je upieczcie, cieszcie się ich smakiem i oczywiście majówkową pogodą!

Dobrego i pysznego weekendu Kochani!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
140 minut
gotowanie
20 minut
ilość porcji
10
całkowity czas
160 minut

Będzie potrzebne

  • Stolnica

  • Wałek

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 1 saszetka drożdży instant (7 g)*

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 70 g miękkiego masła

  • Nadzienie:

  • 3 twarde, kwaśne jabłka

  • Łyżeczka cynamonu

  • Kruszonka:

  • 2 łyżki masła

  • 7 łyżek cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Jajka oraz masło wyjąć z lodówki i ogrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wszystko wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
2

Jabłka i kruszonka

Owoce umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Posypać je cynamonem. Przygotować kruszonkę-składniki umieścić w misce i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
3

Formowanie

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić je na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Delikatnie posypać jabłkami. Zawinąć ciasto w roladki wzdłuż dłuższego boku i każdą roladkę pokroić w poprzek na 12 plasterków. Ułożyć je w dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia z zachowaniem niedużych odstępów (lub w jednej bardzo dużej prostokątnej blaszce). Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
4

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posypać cynamonową kruszonką. Piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Jeśli mamy 2 blaszki pieczemy najpierw jedną blaszkę a potem drugą.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.