Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim ogrodzie, uwielbiam go upiększać. Ale i dużo czasu spacerowaliśmy, czy jeździliśmy na rowerze. A jak się mieszka nad morzem, to na pewno odwiedza się również plażę. Otworzyły się sezonowe lokale, więc stołowałam się głównie poza domem. Z małym wyjątkiem na mielone z piekarnika.

Uwielbiam klasyczne kotlety mielone, ale z racji choroby męża, to co smażone, musiało zniknąć z mojej kuchni. I owszem, lubię pieczonego indyka, albo jego wersję gotowaną na parze. Ale zachciało mi się chrupiącego mielonego. Ale jak go zrobić, skoro mogę smażyć? Upiekłam kotlety. I powiem Wam, że wersja pieczona dosłownie podbiła nasze serca i kubki smakowe!

Mielone z piekarnika, są bardzo chrupiące, a przy tym takie lekkie i delikatne. Polecam dobrze doprawić masę mięsną, dzięki temu kotlety smakują po prostu wybornie. Naprawdę zaskoczyła mnie chrupkość kotletów, nie wiem czy bardzo różniły się od tradycyjnej wersji. Ja nie czułam dużej różnicy. Poza wyraźną lekkością i sporą dawką soczystości. Dlatego nie zapominajcie o plasterku masła na wierzchu. To ono robi tutaj całą robotę.

Życzę Wam pysznego i spokojnego tygodnia!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
25
ilość porcji
5
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Malakser

  • Blacha do pieczenia

Składniki

  • 400 g filetu z indyka

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 czerstwa bułka *

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko

  • pieprz biały

  • sól

  • Dodatkowo

  • 1 szklanka mleka

  • ½ szklanki bułki tartej

  • masło

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy.
2

Kotleciki

Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła.
3

Pieczenie

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.
4

Serwowanie

Kotleciki wspaniale smakują z kaszą i buraczkami na ciepło

Zalety

  • +

Wady

  • -
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.