Ciasta

Ciasto bananowe z cynamonem

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jaki przepis wybrałam na debiut w tym nowym miejscu? Na ciasto bananowe, bo jak podejmować gości, to oczywiście kubkiem pysznej herbaty i kawałkiem ciasta. No dobrze, jestem pewna, że na jednym kawałku się po prostu nie skończy. Nie ma takiej siły, bo to ciasto jest zbyt dobre. Mocno bananowe, z idealną kruszonką. Co jak co, ale kruszonkę to ja kocham. Połączenie tego ciasta, z kruszonką, to po prostu poezja. Do tego to ciasto łączy wszystko to co kocham najbardziej, czyli prostotę wykonania i niesamowity smak. Nie jest to dobrze nam już znany chlebek bananowy, nie jest tak zbity, gęsty i wilgotny. Nie jest to też śniadaniowy wypiek, to po prostu deser. Ciasto, które pachnie rozkosznie cynamonem. Co prawda cynamon kojarzy się z zimą i jesienią, ale po bajecznej niedzieli, wróciła szarość i ponurość. Czyli cynamon pasuje idealnie. A ze względu na błyskawiczne przygotowanie, to ciasto bez problemu zrobicie już dziś wieczorem.

Mam nadzieję, że podoba się Wam nowe miejsce. Ciągle nad nim pracujemy, niebawem pojawi się nowe logo, i kilka fajnych funkcji. Uznałam, że jak zmieniłam miejsce zamieszkania, to i czas na blogowe zmiany. Życzę Wam smacznego, a sobie dużo smacznych inspiracji!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
8
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Tłuczek do ziemniaków

  • Duża miska

  • Sitko do przesiewania mąki

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 350 gramów mąki tortowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 100 gramów erytrytolu

  • Ekstrakt waniliowy

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 duże jajka

  • 2 banany, mocno dojrzałe

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • Kruszonka

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/3 szklanki erytrytolu

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 60 g masła, zimnego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie ciasta

Zaczynam od nagrzania piekarnika do 185 stopni, opcja góra/dół. Ugniatam banany, dodaję do nich jajka, olej i jogurt, mieszam łyżką. Wszystkie suche składniki- mąki, cynamon, sól i proszek do pieczenia, przesiewam do mokrych składników i mieszam tylko do połączenia się składników.
2

Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki szybko zagniatam na grubą kruszonkę.
3

Pieczenie

Keksówkę wykładam papierem, wylewam ciasto. Wierzch posypuję kruszonką. Ciasto piekę 55-60 minut, do suchego patyczka.

Uwagi

Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.