Ciasta

Ciasto bananowe z cynamonem

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jaki przepis wybrałam na debiut w tym nowym miejscu? Na ciasto bananowe, bo jak podejmować gości, to oczywiście kubkiem pysznej herbaty i kawałkiem ciasta. No dobrze, jestem pewna, że na jednym kawałku się po prostu nie skończy. Nie ma takiej siły, bo to ciasto jest zbyt dobre. Mocno bananowe, z idealną kruszonką. Co jak co, ale kruszonkę to ja kocham. Połączenie tego ciasta, z kruszonką, to po prostu poezja. Do tego to ciasto łączy wszystko to co kocham najbardziej, czyli prostotę wykonania i niesamowity smak. Nie jest to dobrze nam już znany chlebek bananowy, nie jest tak zbity, gęsty i wilgotny. Nie jest to też śniadaniowy wypiek, to po prostu deser. Ciasto, które pachnie rozkosznie cynamonem. Co prawda cynamon kojarzy się z zimą i jesienią, ale po bajecznej niedzieli, wróciła szarość i ponurość. Czyli cynamon pasuje idealnie. A ze względu na błyskawiczne przygotowanie, to ciasto bez problemu zrobicie już dziś wieczorem.

Mam nadzieję, że podoba się Wam nowe miejsce. Ciągle nad nim pracujemy, niebawem pojawi się nowe logo, i kilka fajnych funkcji. Uznałam, że jak zmieniłam miejsce zamieszkania, to i czas na blogowe zmiany. Życzę Wam smacznego, a sobie dużo smacznych inspiracji!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
8
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Tłuczek do ziemniaków

  • Duża miska

  • Sitko do przesiewania mąki

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 350 gramów mąki tortowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 100 gramów erytrytolu

  • Ekstrakt waniliowy

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 duże jajka

  • 2 banany, mocno dojrzałe

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • Kruszonka

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/3 szklanki erytrytolu

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 60 g masła, zimnego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie ciasta

Zaczynam od nagrzania piekarnika do 185 stopni, opcja góra/dół. Ugniatam banany, dodaję do nich jajka, olej i jogurt, mieszam łyżką. Wszystkie suche składniki- mąki, cynamon, sól i proszek do pieczenia, przesiewam do mokrych składników i mieszam tylko do połączenia się składników.
2

Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki szybko zagniatam na grubą kruszonkę.
3

Pieczenie

Keksówkę wykładam papierem, wylewam ciasto. Wierzch posypuję kruszonką. Ciasto piekę 55-60 minut, do suchego patyczka.

Uwagi

Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.