Ciasta

Ciasto bananowe z cynamonem

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jaki przepis wybrałam na debiut w tym nowym miejscu? Na ciasto bananowe, bo jak podejmować gości, to oczywiście kubkiem pysznej herbaty i kawałkiem ciasta. No dobrze, jestem pewna, że na jednym kawałku się po prostu nie skończy. Nie ma takiej siły, bo to ciasto jest zbyt dobre. Mocno bananowe, z idealną kruszonką. Co jak co, ale kruszonkę to ja kocham. Połączenie tego ciasta, z kruszonką, to po prostu poezja. Do tego to ciasto łączy wszystko to co kocham najbardziej, czyli prostotę wykonania i niesamowity smak. Nie jest to dobrze nam już znany chlebek bananowy, nie jest tak zbity, gęsty i wilgotny. Nie jest to też śniadaniowy wypiek, to po prostu deser. Ciasto, które pachnie rozkosznie cynamonem. Co prawda cynamon kojarzy się z zimą i jesienią, ale po bajecznej niedzieli, wróciła szarość i ponurość. Czyli cynamon pasuje idealnie. A ze względu na błyskawiczne przygotowanie, to ciasto bez problemu zrobicie już dziś wieczorem.

Mam nadzieję, że podoba się Wam nowe miejsce. Ciągle nad nim pracujemy, niebawem pojawi się nowe logo, i kilka fajnych funkcji. Uznałam, że jak zmieniłam miejsce zamieszkania, to i czas na blogowe zmiany. Życzę Wam smacznego, a sobie dużo smacznych inspiracji!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
8
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Tłuczek do ziemniaków

  • Duża miska

  • Sitko do przesiewania mąki

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 350 gramów mąki tortowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 100 gramów erytrytolu

  • Ekstrakt waniliowy

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 duże jajka

  • 2 banany, mocno dojrzałe

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • Kruszonka

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/3 szklanki erytrytolu

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 60 g masła, zimnego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie ciasta

Zaczynam od nagrzania piekarnika do 185 stopni, opcja góra/dół. Ugniatam banany, dodaję do nich jajka, olej i jogurt, mieszam łyżką. Wszystkie suche składniki- mąki, cynamon, sól i proszek do pieczenia, przesiewam do mokrych składników i mieszam tylko do połączenia się składników.
2

Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki szybko zagniatam na grubą kruszonkę.
3

Pieczenie

Keksówkę wykładam papierem, wylewam ciasto. Wierzch posypuję kruszonką. Ciasto piekę 55-60 minut, do suchego patyczka.

Uwagi

Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.