Bez kategoriiŚniadania na słodko

Gofry cynamonowe z jogurtem greckim

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Idzie kolejny weekend, aczkolwiek tym razem, kolejnym już razem, nie poczuję tego weekendu nic a nic. Nie dość, że w sobotę i niedzielę zajęcia na uczelni mam od 8 do 21, to jeszcze w sobotę panowie stolarze zamierzają montować zabudowy. I nie byłoby w tym nic złego, ale mieli do wyboru niemal wszystkie weekendy, z ostatnich trzech miesięcy, a oni wybrali ten gorący dla mnie czas. I nie byłoby to jeszcze takie skomplikowane, gdyby nie to, że mąż w sobotę ma zdjęcia, więc zostanę sama z panami stolarzami. I zajęciami, które nie będą wstrzymane, bo Panu X coś się nie zgadza. A Pan Y nie wziął jakiejś wkrętarki. Jakie są szanse, że montaż przebiegnie bez problemów? Bardzo mi się to marzy! Także wskazane jest mocno trzymanie za mnie kciuków. No dobrze, koniec tej prywaty, wracamy do przepisu i wracamy do początku. Bo kiedy myślimy o weekendzie, to na myśl przychodzą nam pyszne, nieco bardziej leniwe śniadania. Dla tych, którym marzą się gofry zajadane nad morzem, proponuję proste gofry o cynamonowym aromacie. Z pysznym jogurtowym kremem, który niesamowicie tutaj pasuje i cudownie podkręca smak. Gwarantuję, na jednym gofrze się nie skończy!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Gofrownica

  • Trzepaczka

  • Miseczka

  • Blender

Składniki

  • 3 jajka

  • 420 ml mleka

  • 100 gramów roztopionego masła

  • 300 gramów mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • Szczypta proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cynamonu

  • Dodatkowo:

  • 2 banany

  • 5 łyżek jogurtu greckiego

  • 1 łyża miodu

  • 4 kostki gorzkiej czekolady

  • 3 garście migdałów

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie jogurtu

W blenderze miksuję migdały i gorzką czekoladę. Jogurt łączę z miodem, dodaję orzechy i czekoladę. Krem chłodzę przez 15 minut.
2

Gofry

W misce łączę wszystkie suche składniki. W drugiej misce łączę mleko z roztopionym masłem, wlewam do suchych składników i mieszam trzepaczką. Rozgrzewam gofrownicę.
3

Smażenie i podanie

Smażę 6 gofrów na rumiano. Banany kroję w plasterki. Podaję je z jogurtowym kremem i plasterkami bananów.

Uwagi

Możecie eksperymentować z rodzajami orzechów i owoców. Pamiętajcie by mocno rozgrzać gofrownicę, tylko wtedy nasze gofry wyjdą chrupiące i lekkie
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…
Bez kategorii

Brownie Pancakes

10 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na śniadanie. Będą Brownie Pancakes! To bardzo czekoladowe śniadanie, pyszne, lekkie, i niesamowicie proste. W sam raz na nowy tydzień….

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.