Bez kategoriiŚniadania na słodko

Biszkoptowy omlet z serkiem i owocami

5 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Uff, przetrwałam ten weekend. Co to były za dwa dni. Jestem z siebie dumna, ale i nieci zmęczona. No dobrze, całkiem solidnie zmęczona. W sobotę panowie pracowali 12 godzin. Naprawdę ich podziwiam, nie mam w ogóle głowy i rąk do prac manualnych, to dla mnie prawdziwa czarna magia. W następną sobotę dogrywka, ale wydaje się, że będzie już dużo łatwiej, bo zostały drobne rzeczy, myślę, że tym razem zajmie to panom góra 4 godziny. W każdym razie mój komfort życia podniósł się o 200 procent, odkąd w korytarzu mam piękną szafę. W końcu wchodzę do domu, a nie na plac budowy. Nie atakują mnie kartony, i porozrzucane w nim środki czystości i inne sprzęty. Nie wita mnie drabina, dzień dobry nie mówi mi gładź szpachlowa. Jestem niemal w niebie. No dobrze, do pełni szczęścia brakuje mi ładnej wiosny. Tymczasem brzydko i szaro. I zimno! A ja tego nie lubię, oj bardzo nie lubię. Aby jakoś przetrwać ten zimny i mono deszczowy czas, sięgnęłam po radosne i kojące śniadanie. Czyli maksymalnie delikatny omlet biszkoptowy, z serkiem homogenizowanym i dużą ilością pysznych owoców. Po takim śniadaniu, nawet deszczowy poniedziałek, jest jakiś taki milszy! Pozdrawiam Was borówkowo!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
5
ilość porcji
1
całkowity czas
10

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Trzepaczka

  • Talerz

  • Blender do ubijania

  • Łopatka do obrócenia omletu

Składniki

  • 3 duże jajka

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • Mała szczypta proszku do pieczenia

  • 1 łyżka masła do smażenia

  • Serek homogenizowany waniliowy

  • Dwie garście borówek

  • 1 banan

  • Duża szczypta cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie omletu

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier z wanilią i nadal miksujemy przez 3 minuty. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, następnie dodajemy mąkę pszenną i delikatnie mieszam przy pomocy trzepaczki.
2

Smażenie

Na patelni do smażenia naleśników rozgrzewamy masło . Wylewamy delikatnie naszą masę jajeczną, wyrównujemy i smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty na małym/średnim ogniu. Gdy od spodu omlet będzie ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go na drugą stronę i chwilę dosmażamy nasz omlet.
3

Serwowanie

Przygotowany omlet składamy w pół i przekładamy na talerz. Do środka nakładamy serek homogenizowany. Banana kroję w plasterki, omlet podaję w owocami, posypuję cynamonem. Smacznego!

Uwagi

Możecie użyć dowolnych owoców
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…
Bez kategorii

Brownie Pancakes

10 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na śniadanie. Będą Brownie Pancakes! To bardzo czekoladowe śniadanie, pyszne, lekkie, i niesamowicie proste. W sam raz na nowy tydzień….

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.