Bez kategoriiObiady

Nowy sposób na białą kiełbasę

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Idą Święta Wielkanocne, to czas nadziei, zieleni, rodzinnej celebracji przy suto zastawionym stole. W Wielkanocnym menu jak zawsze rządzą jajka, mazurki i biała kiełbasa. W większości domów, to obowiązkowy element świątecznego śniadania. Proponuję Wam kiełbasę z patelni, z pieczarkami i pomidorem. Subtelnie doprawione danie, to sposób na nową wersję swojskiej kiełbaski. Aromatyczna, chrupiąca skórka, smaczne warzywa i zioła. To przepis z jednej strony banalny, a z drugiej dość zaskakujący. Jeżeli znudziła się Wam kiełbasa z wody, ale nie tylko na świątecznym stole. To również świetna opcja, jeżeli nie macie pomysłu na obiad. I to jak zaraz zobaczycie, naprawdę bardzo szybki obiad. Jestem ciekawa co sądzicie o takiej wersji białej kiełbaski?

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
2
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 8 cienkich białych kiełbasek

  • 12 pieczarek

  • 1 duży pomidor malinowy

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • Zioła prowansalskie

  • Posiekany koperek

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie pieczarek

Pieczarki oczyszczam, mniejsze kroję na połówki, większe na ćwiartki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam pieczarki-woda powinna wyparować, a pieczarki lekko zbrązowieć. Zdejmuję je z patelni.
2

Smażenie

Rozgrzewam drugą łyżkę masła na patelni. Kroję cebulkę w piórka, drobno siekam czosnek, wrzucam na patelnię i smażę 2 minuty, a następnie dodaję kiełbaski i smażę 3 minuty.
3

Łączenie składników

Kroję pomidora na średnie kawałki. Do kiełbaski dodaję pieczarki oraz pomidory. Doprawiam danie koperkiem, ziołami, solą i pieprzem. Podsmażam aż kiełbaski będą apetycznie zarumienione.
4

Serwowanie

Na głębokim talerzu układam kiełbaski i warzywa. Podaję z pieczywem, bądź puree ziemniaczanym.

Uwagi

Kiełbaski wspaniale smakują z puree ziemniaczanym, albo żytnim pieczywem.
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.