Bez kategoriiObiady

Nowy sposób na białą kiełbasę

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Idą Święta Wielkanocne, to czas nadziei, zieleni, rodzinnej celebracji przy suto zastawionym stole. W Wielkanocnym menu jak zawsze rządzą jajka, mazurki i biała kiełbasa. W większości domów, to obowiązkowy element świątecznego śniadania. Proponuję Wam kiełbasę z patelni, z pieczarkami i pomidorem. Subtelnie doprawione danie, to sposób na nową wersję swojskiej kiełbaski. Aromatyczna, chrupiąca skórka, smaczne warzywa i zioła. To przepis z jednej strony banalny, a z drugiej dość zaskakujący. Jeżeli znudziła się Wam kiełbasa z wody, ale nie tylko na świątecznym stole. To również świetna opcja, jeżeli nie macie pomysłu na obiad. I to jak zaraz zobaczycie, naprawdę bardzo szybki obiad. Jestem ciekawa co sądzicie o takiej wersji białej kiełbaski?

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
2
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 8 cienkich białych kiełbasek

  • 12 pieczarek

  • 1 duży pomidor malinowy

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • Zioła prowansalskie

  • Posiekany koperek

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie pieczarek

Pieczarki oczyszczam, mniejsze kroję na połówki, większe na ćwiartki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam pieczarki-woda powinna wyparować, a pieczarki lekko zbrązowieć. Zdejmuję je z patelni.
2

Smażenie

Rozgrzewam drugą łyżkę masła na patelni. Kroję cebulkę w piórka, drobno siekam czosnek, wrzucam na patelnię i smażę 2 minuty, a następnie dodaję kiełbaski i smażę 3 minuty.
3

Łączenie składników

Kroję pomidora na średnie kawałki. Do kiełbaski dodaję pieczarki oraz pomidory. Doprawiam danie koperkiem, ziołami, solą i pieprzem. Podsmażam aż kiełbaski będą apetycznie zarumienione.
4

Serwowanie

Na głębokim talerzu układam kiełbaski i warzywa. Podaję z pieczywem, bądź puree ziemniaczanym.

Uwagi

Kiełbaski wspaniale smakują z puree ziemniaczanym, albo żytnim pieczywem.
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.