Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama nie wiem jak minął ten miesiąc. A tu już zaczynamy Wielki Tydzień i zaraz czeka nas piękny, rodzinny czas przy Wielkanocnym stole. Na to rodzinne świętowanie, polecam Wam pyszne ciasto. Bardzo proste, i cudownie pachnące. Mam nadzieję, że na Waszym stole pojawi się babka z gotowanych cytryn.

To jeden z tych wypieków, które znikają ze stołu błyskawicznie. Bo są delikatne, niezbyt słodkie, a jednocześnie genialne. Ta babka kusi cudownym, mocnym aromatem cytryn i miękkością. Babka jest delikatna, pięknie pachnie, bardzo długo trzyma świeżość. Można ją dowolnie udekorować. U mnie w ruch poszedł lukier, płatki kwiatów i kolorowo posypka. Babka z gotowanych cytryn jest jakby stworzona dla zabieganych osób. Robi się ją naprawdę błyskawicznie, do tego, składniki najpewniej macie w swojej lodówce. Mimo swojej prostoty, muszę przyznać, że ciasto na każdym zrobi wrażenie.

Muszę przyznać, że Wielkanoc to dla mnie piękny czas. Czuję radość z okazji nadejścia wiosny. Mam wrażenie, że wszystko budzi się do życia. Uwielbiam celebrować ten czas z najbliższymi i cieszyć każdą chwilą. A po przyjemnym spacerze, na pewno zjemy tę babkę w towarzystwie kubka pysznej herbatki i będziemy napawać się wiosenną atmosferą.

Smacznego kochani!

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
50
ilość porcji
8
całkowity czas
75

Będzie potrzebne

  • Forma (keksówka albo forma na babkę z kominem)

  • Miska

  • Mikser

  • Garnek

Składniki

  • 2 cytryny

  • 100 g masła

  • 180 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis krok po kroku

1

Cytryny

Cytryny dokładnie myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości). Ugotowane cytryny wyciągamy z rondelka, studzimy. Przestudzone owoce kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek ze środka. Cytryny miksujemy blenderem na jednolity mus
2

Ciasto

Masło przekładamy do rondelka, roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jajka, ubijamy na puszystą masę. W trakcie miksowania do jajek dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodajemy kolejno mus cytrynowy oraz przestudzone masło. Na koniec do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki krótko mieszamy do połączenia.
3

Pieczenie

Formę na babkę smarujemy od środka masłem. Oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do środka. Babkę z gotowanych cytryn pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
4

Serwowanie

Babkę można posypać cukrem pudrem, polukrować, polać białą czekoladą i dowolnie ozdobić.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.