Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami!

Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca i obowiązki przytłaczają nas do parteru, a my potrzebujemy chwili oddechu. Dla mnie takim oddechem jest przygotowanie sobie pysznego kremu jogurtowego z wrześniowymi owocami. Samo przygotowanie jest naprawdę proste i bardzo szybkie. Jedyna trudność, to przetrwać dzień, i wieczorem można zjeść deser. Można oczywiście szybciej, ale ten deser wymaga co najmniej dwóch godzin w lodówce.

Pracowity tydzień jest dla mnie wyjątkowo wymagający. Długie godziny w pracy, zadania do zrobienia i wiele stresujących sytuacji sprawiają, że jestem naprawdę zmęczona. Ale jak to mówią, „zrób to, co niezbędne, a później przyjdzie czas na odpoczynek”.

Mając w kuchni maliny, tym razem z ogródka teściowej i słodkie brzoskwinie, prosto z sadu sąsiada, nie musiałam długo się zastanawiać. Wystarczył jogurt i nieco żelatyny i pyszny deser był niemal gotowy!

Jeśli i Wy macie pracowity tydzień, to serdecznie polecam Wam spróbować tego przepisu na jogurtowy deser z wrześniowymi owocami. To prosty i szybki sposób, aby poczuć się lepiej i odprężyć po trudach dnia. A te wrześniowe owoce, które teraz są w pełni sezonu, dadzą Wam mnóstwo witamin i smaku.

Zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi owocami i dodatkami do jogurtu, aby stworzyć swój własny ulubiony deser. A teraz, kiedy mam pełen brzuszek i uśmiech na twarzy, mogę cieszyć się zasłużonym wieczornym relaksem.

Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione sposoby na relaks po pracowitym dniu, a może podzielcie się z nami swoimi przepisami na pyszne desery. Czekam na Wasze komentarze!

Do zobaczenia na blogu następnym razem!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
30
ilość porcji
3
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Szklaneczki

  • Kubek

Składniki

  • 800 g jogurtu (naturalnego, gęstego – użyłam grecki)

  • 4 łyżki miodu lipowego lub rzepakowego

  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

  • 3 łyżki żelatyny ( + woda do niej)

  • 2 duże brzoskwinie pokrojone w kostkę

  • 150 gramów malin

Przepis krok po kroku

1

Żelatyna

Trzy łyżki żelatyny zalej zimną wodą – tylko tyle, aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
2

Masa jogurtowa

Jogurt zmiksuj z malinami, miodem i wanilią – jeśli masa jest dla ciebie za mało słodka, to dodaj więcej miodu. Ja zostawiłam kilka malin i dodałam je w całości do deseru. Napęczniałą żelatynę pogrzej krótko aby się rozpuściła. Dodaj do podgrzanej żelatyny 1-2 łyżki masy jogurtowej i dobrze wymieszaj, przelej całość do reszty jogurtu i zmiksuj na wysokich obrotach.
3

Podanie

Przełóż masę do przygotowanych szklaneczkach. Schłodź masę w lodówce przez około 1-2 godziny. Deser udekoruj pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.