Obiady

Zagroda Guciów, kulinarny skansen

1 Min. czytania

Koniec wakacji, nie oznacza wcale końca moich kulinarnych wspomnień! Dziś zabieram Was na Lubelszczyznę, odwiedzimy Zagrodę Guciów, czyli kulinarny skansen. Na pewno słyszeliście kiedyś nazwę Zwierzyniec i słyszeliście o słynnej kapliczce na wodzie. Niedaleko zaś znajdziecie prywatny skansen. Już rok i dwa lata wstecz, podczas wizyty w Zamościu, słyszałam-musicie pojechać do Guciowa. W końcu się nam udało i dotarliśmy.

To był ciepły, piątkowy dzień, ludzi było bardzo dużo, dlatego znaleźliśmy ostatni wolny stolik na zewnątrz. Chata/gospoda, jest cała drewniana, zdecydowanie ma swój klimat. W menu znajdziecie bardzo tradycyjne dania. Kuchnia lubelszczyzny jest prosta, aczkolwiek sycąca i smaczna. Dominują kasze, ziemniaki, grzyby i strączki. Po przejrzeniu menu, wybraliśmy swoją kaszankę z cebulką, oraz reczczoniak, brzmi ciekawie . A co to jest? Pieczeń z jajek, ziemniaków i kaszy gryczanej, co ciekawa pieczeń podawana jest na zimno. Do picia obowiązkowo kompot. W menu była sezonowa zupa z pokrzywy, tradycyjny żur, czy swojska kasza gryczana ze skwarkami. Po 10 minutach nasze dania były na stole.

Kaszanka tradycyjna, smakowała wybornie, czuć było, że jest świeża i bardzo swojska. Porcja solidna, mąż się najadł! Dużo cebulki, kiszone ogórki i 4 kromki pieczywa. Reczczoniak smakował oryginalnie. Pierwszy raz miałam okazję spróbować pieczeni z kaszy i ziemniaków, w ogóle pierwszy raz jadłam ten miks i naprawdę mi smakował! Dwa solidne kawałki tej pieczeni, cudownie zaspokoiły apetyt po długim spacerze!

Bardzo polecam Wam wizytę w Guciowie, ja na pewno wrócę, bo nie miałam okazji zwiedzić samego skansesu. A i sama Zagroda Guciów, oferuje tyle ciekawych pozycji w menu, że chętnie wypróbuję je wszystkie.

Znacie to miejsce, a może już w nim byliście?

Zalety

  • +

Wady

  • -
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.