Obiady

Zagroda Guciów, kulinarny skansen

1 Min. czytania

Koniec wakacji, nie oznacza wcale końca moich kulinarnych wspomnień! Dziś zabieram Was na Lubelszczyznę, odwiedzimy Zagrodę Guciów, czyli kulinarny skansen. Na pewno słyszeliście kiedyś nazwę Zwierzyniec i słyszeliście o słynnej kapliczce na wodzie. Niedaleko zaś znajdziecie prywatny skansen. Już rok i dwa lata wstecz, podczas wizyty w Zamościu, słyszałam-musicie pojechać do Guciowa. W końcu się nam udało i dotarliśmy.

To był ciepły, piątkowy dzień, ludzi było bardzo dużo, dlatego znaleźliśmy ostatni wolny stolik na zewnątrz. Chata/gospoda, jest cała drewniana, zdecydowanie ma swój klimat. W menu znajdziecie bardzo tradycyjne dania. Kuchnia lubelszczyzny jest prosta, aczkolwiek sycąca i smaczna. Dominują kasze, ziemniaki, grzyby i strączki. Po przejrzeniu menu, wybraliśmy swoją kaszankę z cebulką, oraz reczczoniak, brzmi ciekawie . A co to jest? Pieczeń z jajek, ziemniaków i kaszy gryczanej, co ciekawa pieczeń podawana jest na zimno. Do picia obowiązkowo kompot. W menu była sezonowa zupa z pokrzywy, tradycyjny żur, czy swojska kasza gryczana ze skwarkami. Po 10 minutach nasze dania były na stole.

Kaszanka tradycyjna, smakowała wybornie, czuć było, że jest świeża i bardzo swojska. Porcja solidna, mąż się najadł! Dużo cebulki, kiszone ogórki i 4 kromki pieczywa. Reczczoniak smakował oryginalnie. Pierwszy raz miałam okazję spróbować pieczeni z kaszy i ziemniaków, w ogóle pierwszy raz jadłam ten miks i naprawdę mi smakował! Dwa solidne kawałki tej pieczeni, cudownie zaspokoiły apetyt po długim spacerze!

Bardzo polecam Wam wizytę w Guciowie, ja na pewno wrócę, bo nie miałam okazji zwiedzić samego skansesu. A i sama Zagroda Guciów, oferuje tyle ciekawych pozycji w menu, że chętnie wypróbuję je wszystkie.

Znacie to miejsce, a może już w nim byliście?

Zalety

  • +

Wady

  • -
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.