Śniadania na słodko

Racuszki jaglane z brzoskwiniami

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Racuszki jaglane, to mój pomysł na weekendowe śniadanie! To danie powstało przypadkowo. A raczej z nadmiaru kaszy jaglanej, którą ugotowałam na obiad, dzień wcześniej. Taką kaszę nie jest tak łatwo przerobić na coś pysznego. Ale od czego są racuszki jaglane? Pyszne na śniadanie, drugie śniadanie, albo kolację. Racuszki są tak delikatne, że pokochają je nawet Ci, którzy nie lubią kaszy jaglanej. Dlaczego? Bo w ogóle nie czuć tutaj kaszy! Nie ma tej goryczki, przez którą tyle osób omija kaszę jaglaną. Racuszki są delikatne i pełne brzoskwiniowego aromatu!

Ten weekend zapowiada się u nas naprawdę pracowicie! Mamy w planie malowanie i to nie byle jakie, bo artystyczne. Długo nie mogliśmy dojść do porozumienia w kwestii tego co powiesić nad stołem w jadalni, ostatecznie wybór padł na malowaną dekorację. Szablon zakupiony, farby czekają na naszą inwencję twórczą. Już nie mogę się doczekać jak wszystko będzie gotowe. Zaczynamy drugi etap wykańczania naszego domu i mam z tego ogrom radości. Odpoczęłam po tym pierwszym okresie, kiedy to żyłam w chaosie, teraz zostały takie prace, które niosą najwięcej radości, czytajcie – upiększanie. Z jednej strony to będzie naprawdę intensywny czas, ale nie mogę się go doczekać. A z moimi racuszkami na śniadanie na pewno będzie to wspaniały dzień. Racuszki jaglane są zdrowe, pożywne, smakują wyśmienicie. Są bardzo delikatne, jestem pewna, że się w nich po prostu zakochacie.

Jeżeli więc, ugotowaliście zbyt dużo kaszy jaglanej, czy to do śniadania, czy obiadu, śmiało przygotujcie takie placki, są naprawdę błyskawiczne. Śmiało możecie zrobić je z jabłkami czy gruszkami. Podane z gorzką czekoladą i orzechami, będą pysznym deserem, który zjecie bez wyrzutów sumienia.

Smacznego kochani! Dobrego weekendu i pysznego września!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
15

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Blender

  • Patelnia

Składniki

  • ok. pół szklanki ugotowanej już kaszy jaglanej

  • ok. pół szklanki mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 2 brzoskwinie

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis krok po kroku

1

Ciasto na placki

Kaszę jaglaną mieszamy z mlekiem, dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy całość dokładnie.
2

Owoce

Brzoskwinie obieramy, kroję w małą kostkę i wrzucam do ciasta.
3

Smażenie

Na patelni rozgrzewamy olej i masę nabieramy dużą łyżką i zlewamy na gorący olej. Na małym ogniu smażymy z kilku stron, zazwyczaj ok. 2-3 minut z jednej strony aż się zazłocą ładnie.
4

Serwowanie

Placuszki można posypać cukrem pudrem, podać z owocami czy jogurtem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.