Bez kategorii

Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w ten piękny wrześniowy weekend! Pogoda jest cudowna i niesamowicie nas rozpieszcza. Ten weekend spędzamy na domowych aktywnościach. Jutro gościmy wyjątkowego gościa, moją babcię! Babcia pod koniec kwietnia miała złamane biodro, ale jej upór wygrał. Dziś babcia porusza się przy pomocy balkonika, ale mimo swoich 91 lat, pokonała chorobę. I przyjedzie nas odwiedzić w nowym domu. Jestem z jej wizyty bardzo zadowolona. Nie tylko, że nas odwiedzi, ale i zmobilizowało nas to. Powiesimy dziś lustro i lampę w korytarzu, i po 8 miesiącach będziemy mieć w domu dzwonek do drzwi! A na obiad dziś będą kotlety ziemniaczane z tuńczykiem.

Takie placki to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Dzięki tuńczykowi, poczciwe kotleciki zyskują nowy, bardzo ciekawy smak. Są również dodatkowo bogate w białko. Tuńczyk robi robotę! Dodajcie do środka dużo pysznych ziół, bawcie się dodatkami, koperek, pietruszka, szczypiorek, a może kolendra? Niech będzie zielono, zdrowo i smacznie!

Osobiście uwielbiam kotlety ziemniaczane, ale wiadomo, czasem mam ochotę na małą odmianę. Dodatek tuńczyka to super patent. Jestem pewna, że kotlety ziemniaczane z tuńczykiem posmakują całej Waszej rodzinie. Są pyszne zarówno na gorąco, ale warto ich spróbować również na zimno. Będą świetne na lunch do pracy. Ja podałam je z ketchupem, ale myślę, że sos czosnkowy również się nada.

To jak? Macie ochotę na te kotleciki? Pysznego weekendu kochani!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
10
ilość porcji
4
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Tłuczek do ziemniaków

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • – 400 g ugotowanych ziemniaków

  • – 1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym, odsączona)

  • – 1 jajko

  • – 1/2 szklanki bułki tartej

  • – 1 łyżeczka soli

  • – 1/2 łyżeczki pieprzu

  • – 2-3 łyżki posiekanego koperku

  • – 2 łyżki posiekanej dymki (szczypior i cebulka)

  • – 4 łyżki mąki pszennej

  • – olej do smażenia

Przepis krok po kroku

1

Kotleciki

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Do przestudzonych ziemniaków dodaj posiekane świeże zioła, jajko, odsączonego dokładnie tuńczyka, sól i pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy stwórz 7-8 kotlecików.
2

Smażenie

Kotleciki układaj na talerzu i włóż je do lodówki na 30 minut lub na 10 minut do zamrażarki. To spowoduje, że łatwiej będzie je panierować i smażyć. Przygotuj naczynie z mąką i wyjmij kotleciki z lodówki. Każdy kotlet obtocz w mące i smaż je na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
3

Serwowanie

Kotleciki wspaniale smakują podane na sałacie z pomidorkami, z dodatkiem ketczupu

Zalety

  • +

Wady

  • -
1510 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.