Bez kategorii

Ciasteczka z dwóch składników

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka, na punkcie których dosłownie oszalałam. Dwa składniki, i gotowe. Jeżeli lubicie proste przepisy, to gwarantuję Wam, że nic prostszego już nie zobaczycie. No chyba, że mówimy o przepisie w stylu – idź do cukierni i kup kilogram rogalików. Ale po co, skoro można samemu zrobić rogaliki idealne, które potrzebują tylko serka mascarpone i mąki? Tak, dokładnie, ciasteczka z dwóch składników, są rozkoszne, bezproblemowe. No dobrze, ich jedynym problemem jest to, że nieważne ile ich się upiecze, znikają zawsze za szybko.

Miałam ostatni taki dzień, który można określić mianem bardzo ciężkiego. Czułam się fatalnie, i szukałam pocieszenia. Owszem, niedaleko mam sklep, ale śnieżyca spowodowała, że niekoniecznie chciałam wychodzić z domu. Ale w domu miałam zapas moich powideł, mąkę i właśnie serek mascarpone. I tylko tyle sprawiło, że miałam uratowany wieczór. Ciasteczka z dwóch składników, genialnie otuliły moją pokiereszowaną duszę. Jeżeli nie będzie ich robić spontanicznie, a w sposób pełni zaplanowany, polecam przygotować ciasto wieczorem i na noc zostawić je w lodówce. Ten rodzaj ciasta jest bardzo delikatny, musi być więc dobrze schłodzone, by łatwo je wałkować i formować rogaliki. Ja napełniłam je powidłami, można je oczywiście pominąć, albo dodać inną konfiturę, najlepiej kwaskowatą, na przykład z czarnej porzeczki.

Z taki rogalikami miło jest żegnać listopad. Można też zacząć odliczać dni do świąt. Nie mogę się ich doczekać! W tym roku zaczęłam już czuć tą magiczną atmosferę i chcę się nią nasycić i nacieszyć na zapas. Mam nadzieję, że radosne chwile oczekiwania na świąteczny czas, odgonią to wszystko co złego przyniósł nam listopad.

Zapraszam do pieczenia, niech będzie pysznie!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
25
ilość porcji
6
całkowity czas
200

Będzie potrzebne

  • Stolnica

  • Blacha do pieczenia

  • Wałek

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 250 mascarpone

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • Dodatkowo:

  • 5 łyżek powideł śliwkowych, cukier puder

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Zimny serek i mąkę umieścić w misce, szybko zagnieść ręką. Powinno powstać jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Chłodzić co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej całą noc.
2

Nadziewanie

Ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek cienko rozwałkować, na kształt koła a następnie pociąć go na 8 równych trójkątów. Na zewnętrznej krawędzi ciasta nałożyć niewielką ilość nadzienia. Ciasto zwinąć dość ściśle, a końce podwinąć tworząc małe rogaliki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynności te powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta.
3

Pieczenie

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C ok. 25 minut, do ładnego zezłocenia. Najlepiej smakują świeże, lekko przestudzone.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…
Bez kategorii

Kopytka z kurczakiem i pomidorkami

15 Min. gotowania
Czas na obiad! Jak wspominałam, nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na gotowanie. W zasadzie to muszę przyznać, że moje obiady, jem…
Bez kategorii

Babka Czarny las

70 Min. gotowania
Witajcie, w środę zabiorę Was do lasu! I to nie do byle jakiego lasu, a do smakowitego leśnego zakątka, przed Wami Babka…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.