VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do weekendu. Przy czym, często ten czas nie przynosił mi ukojenia. Po prostu nie musiałam wychodzić z domu. Ale od dziś koniec smutkowania. Ale mamy już na szczęście, grudzień i piękny czas. To oczekiwanie na święta ma dla mnie wielkie znaczenie. Jest to czas radości i podekscytowania. Z wielką radością żegnam listopad, i witam grudzień. A witam go wyjątkowo. Zapraszam Was na zupę, która w Japonii serwowana jest rano. Przed Wami śniadaniowy Ramen.

Po raz pierwszy taką zupę jadłam tego roku w Krakowie. Poszliśmy na wyjątkowe śniadanie to Caffe Manggha, czyli lokalu mieszczącego się w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej. W tym niezwykłym i pysznym miejscu, mogłam spróbować typowo japońskiego śniadania. Na pewno opowiem Wam więcej o tym miejscu, a na razie skupię się na mojej zupie. Aczkolwiek jestem pewna, gdyby nie wizyta w Manggha , nie oswoiłabym sobie zupy na śniadanie.

Taką zupę polecam w zimowy poranek. Nie sądziłam, że to prawda, ale zupa o poranku cudownie rozgrzewa i koi organizm. Kiedy za oknem sypie śnieg, ja po miseczce takiej zupy, czuję się wprost rozkosznie. Jest mi zwyczajnie dobrze, wręcz kojąco. Azjatyckie smaki genialnie pasują, do naszej zimowej aury. Aczkolwiek pamiętajcie, śniadaniowy Ramen pasuje na każdą porę dnia i bez przeszkód, możecie go zjeść również na obiad, czy na kolację.

To co? Jemy ramen i ocieplamy nasze serca mocą gorącego wywaru? Śnieżnego tygodnia!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
20
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Deska do krojenia

  • Garnek

  • Miseczki

  • Nóż

Składniki

  • 750 ml bulionu warzywnego ( najlepiej domowy)

  • 4 garście posiekanej kapusty pekińskiej

  • 1 kostka naturalnego tofu

  • 2 pęczki szczypiorku z cebulką dymką

  • 2 garście japońskich grzybków Maitake

  • 150 gramów makaronu Ramen

  • 1 ostra papryczka

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • Pieprz

  • Sól

Przepis krok po kroku

1

Składniki

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, polewam sosem sojowym. Szczypiorek z dymką siekam bardzo drobno. Grzybki namaczam, odsączam wodę i kroję w mniejsze kawałki.
2

Bulion

Podgrzewam bulion, kiedy zacznie się gotować dodaję kapustę pekińską i 3/4 porcji posiekanego szczypiorku. Chwilę gotuję, dodaję grzybki i papryczkę chilli. Gdy kapusta zmięknie dodaję makaron i tofu. Doprawiam sporą ilością pieprzu i soli.
3

Serwowanie

Zupę gotuję ze wszystkimi składnikami około 3 minut. Rozlewam ją do miseczek. Wierzch posypuję świeżym szczypiorkiem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Moja Minestrone

1 Min. czytania
Uwielbiam zupy, ale mój mąż tak średnio je lubi. Dlatego z zupami muszę nieco kombinować. Przy moim trybie życia, zupa to jednak…
Zupy

Azjatycka zupa na przeziębienie

25 Min. gotowania
Początek roku zaczął się przeziębieniowo. Mam nadzieję, że nie sprawdzi się tym razem wróżba- jaki Nowy Rok taki cały rok. Bo byłby…
Zupy

Delikatny rosół na indyku

140 Min. gotowania
Rosół, to prawdziwie domowa zupa. A jednocześnie królewska. Bo stworzyć dobry rosół, to jednak jest pewien rodzaj sztuki. Potrzeba do niej dużo…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.