Zupy

Delikatny rosół na indyku

140 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Rosół, to prawdziwie domowa zupa. A jednocześnie królewska. Bo stworzyć dobry rosół, to jednak jest pewien rodzaj sztuki. Potrzeba do niej dużo cierpliwości i najlepszej jakości składników. Jak dla mnie rosół to nie jest trudna zupa, ale pod warunkiem, że da się jej czas i najlepsze składniki. Odpada marketowe mięso, najlepiej wybrać sprawdzony sklepik mięsny i warzywniak z najświeższą włoszczyzną. I wtedy powstanie nam cudowny rosół. Ja dziś podam Wam przepis na rosół z indyka. Delikatny, kojący, niezwykle smaczny.

Rosół to zupa, której chyba nie da się nie lubić. Chyba żadna inna zupa, aż tak nie kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Zawsze kiedy gotuję rosół, czuję radość i ogarnia mnie kojący spokój. Nie wiem jak Wy, ale ja chyba jem bardziej makaron z rosołem, niż rosół z makaronem. Po prostu im więcej makaronu w pysznym rosole, tym lepiej.

Rosół to niezwykle zdrowa zupa. Pomaga w infekcji, jest pełna dobra. Koi przeziębienie, łagodzi kaszel i ból gardła. Uwielbiam gdy do zupy, dodaje się mnóstwo natki pietruszki, pełnej witaminy C. I co jeszcze mnie cieszy w rosole? Gotowane mięsko. Zajadam je zawsze i z dużą chęcią. Często robię z takiego mięsa, uwielbianą przez mojego męża, potrawkę w białym sosie.

Jesienią często gotujcie rosół z indyka. Zobaczycie jaka to pyszna zupa, dla całej rodziny. Jej nadmiar będzie cudowną bazą do domowej pomidorówki, albo zupy dyniowej.

Jedliście już rosół z indyka? Jeżeli dotychczas omijaliście to mięso, to zróbcie rosół tylko z indyczego mięsa. Zobaczcie, jaki jest delikatny i apetyczny!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
140
ilość porcji
8
całkowity czas
155

Będzie potrzebne

Składniki

  • 1 szyja z indyka*

  • 2 skrzydła z indyka*

  • 4 duże marchewki

  • 2 średnie korzenie pietruszki

  • ½ średniej wielkości selera

  • 1 średni por

  • pęczek pietruszki

  • 1 cebula

  • 5 listków laurowych

  • 10 kulek ziela angielskiego

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2-3 suszone grzybki

  • 3,5-4 litry wody

  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Mięso wkładam do dużego garnka, zalewam wodą do wysokości mięsa, podgotowuję indyka przez 10 minut, wodę wylewam, uzupełniam garnek 4 litrami wody. Gotuję mięso przez 30 minut, często zdejmując tworzące się na wierzchu szumowiny.
2

Warzywa

Wszystkie warzywa-łącznie z czosnkiem. obieram i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę można opiec na suchej patelni. Warzywa dodaję do mięsa, dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Rosół gotuję na małej mocy palnika przez 70 minut.
3

Doprawianie

Do gotującej się zupy dodaję suszone grzybki i pęczek pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję około 30 minut.
4

Serwowanie

Gotową zupę podaję z makaronem i pokrojoną marchewką z rosołu.

Uwagi

W sumie powinniśmy mieć 1,2 kg mięsa. Rosół przechowujcie w lodówce, obowiązkowo wyjmijcie z zupy cebulę i pora.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1452 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Azjatycka zupa na przeziębienie

25 Min. gotowania
Początek roku zaczął się przeziębieniowo. Mam nadzieję, że nie sprawdzi się tym razem wróżba- jaki Nowy Rok taki cały rok. Bo byłby…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.