Rosół, to prawdziwie domowa zupa. A jednocześnie królewska. Bo stworzyć dobry rosół, to jednak jest pewien rodzaj sztuki. Potrzeba do niej dużo cierpliwości i najlepszej jakości składników. Jak dla mnie rosół to nie jest trudna zupa, ale pod warunkiem, że da się jej czas i najlepsze składniki. Odpada marketowe mięso, najlepiej wybrać sprawdzony sklepik mięsny i warzywniak z najświeższą włoszczyzną. I wtedy powstanie nam cudowny rosół. Ja dziś podam Wam przepis na rosół z indyka. Delikatny, kojący, niezwykle smaczny.
Rosół to zupa, której chyba nie da się nie lubić. Chyba żadna inna zupa, aż tak nie kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Zawsze kiedy gotuję rosół, czuję radość i ogarnia mnie kojący spokój. Nie wiem jak Wy, ale ja chyba jem bardziej makaron z rosołem, niż rosół z makaronem. Po prostu im więcej makaronu w pysznym rosole, tym lepiej.
Rosół to niezwykle zdrowa zupa. Pomaga w infekcji, jest pełna dobra. Koi przeziębienie, łagodzi kaszel i ból gardła. Uwielbiam gdy do zupy, dodaje się mnóstwo natki pietruszki, pełnej witaminy C. I co jeszcze mnie cieszy w rosole? Gotowane mięsko. Zajadam je zawsze i z dużą chęcią. Często robię z takiego mięsa, uwielbianą przez mojego męża, potrawkę w białym sosie.
Jesienią często gotujcie rosół z indyka. Zobaczycie jaka to pyszna zupa, dla całej rodziny. Jej nadmiar będzie cudowną bazą do domowej pomidorówki, albo zupy dyniowej.
Jedliście już rosół z indyka? Jeżeli dotychczas omijaliście to mięso, to zróbcie rosół tylko z indyczego mięsa. Zobaczcie, jaki jest delikatny i apetyczny!
Na samym indyku nie gotowałam jeszcze rosołu, zwykle dodaje jakiś element docelowy rosołu na kurczaku. Muszę następnym razem taki zrobić. Dzięki za inspirację 🙂
polecam, jest bardzo delikatny!
Pysznie. To fakt, że rosół kojarzy się z domem i dzieciństwem. 🙂
🙂
My też lubimy rosół z indyka. Ogólnie to mięso jest zdrowsze od kurczaków pędzonych na potęgę. Słyszałam, że indyki są zdrowiej hodowane, bo są bardziej wrażliwe.
tak dokładnie, indyka nie da się tuczyć na siłę antybiotykami!
U mnie najczęściej z kury rosół i bez wołowiny bo nie lubimy ale indyk czemu nie też muszę taki zrobić 😀
polecam pięknie!