Zupy

Delikatny rosół na indyku

140 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Rosół, to prawdziwie domowa zupa. A jednocześnie królewska. Bo stworzyć dobry rosół, to jednak jest pewien rodzaj sztuki. Potrzeba do niej dużo cierpliwości i najlepszej jakości składników. Jak dla mnie rosół to nie jest trudna zupa, ale pod warunkiem, że da się jej czas i najlepsze składniki. Odpada marketowe mięso, najlepiej wybrać sprawdzony sklepik mięsny i warzywniak z najświeższą włoszczyzną. I wtedy powstanie nam cudowny rosół. Ja dziś podam Wam przepis na rosół z indyka. Delikatny, kojący, niezwykle smaczny.

Rosół to zupa, której chyba nie da się nie lubić. Chyba żadna inna zupa, aż tak nie kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Zawsze kiedy gotuję rosół, czuję radość i ogarnia mnie kojący spokój. Nie wiem jak Wy, ale ja chyba jem bardziej makaron z rosołem, niż rosół z makaronem. Po prostu im więcej makaronu w pysznym rosole, tym lepiej.

Rosół to niezwykle zdrowa zupa. Pomaga w infekcji, jest pełna dobra. Koi przeziębienie, łagodzi kaszel i ból gardła. Uwielbiam gdy do zupy, dodaje się mnóstwo natki pietruszki, pełnej witaminy C. I co jeszcze mnie cieszy w rosole? Gotowane mięsko. Zajadam je zawsze i z dużą chęcią. Często robię z takiego mięsa, uwielbianą przez mojego męża, potrawkę w białym sosie.

Jesienią często gotujcie rosół z indyka. Zobaczycie jaka to pyszna zupa, dla całej rodziny. Jej nadmiar będzie cudowną bazą do domowej pomidorówki, albo zupy dyniowej.

Jedliście już rosół z indyka? Jeżeli dotychczas omijaliście to mięso, to zróbcie rosół tylko z indyczego mięsa. Zobaczcie, jaki jest delikatny i apetyczny!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
140
ilość porcji
8
całkowity czas
155

Będzie potrzebne

Składniki

  • 1 szyja z indyka*

  • 2 skrzydła z indyka*

  • 4 duże marchewki

  • 2 średnie korzenie pietruszki

  • ½ średniej wielkości selera

  • 1 średni por

  • pęczek pietruszki

  • 1 cebula

  • 5 listków laurowych

  • 10 kulek ziela angielskiego

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2-3 suszone grzybki

  • 3,5-4 litry wody

  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Mięso wkładam do dużego garnka, zalewam wodą do wysokości mięsa, podgotowuję indyka przez 10 minut, wodę wylewam, uzupełniam garnek 4 litrami wody. Gotuję mięso przez 30 minut, często zdejmując tworzące się na wierzchu szumowiny.
2

Warzywa

Wszystkie warzywa-łącznie z czosnkiem. obieram i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę można opiec na suchej patelni. Warzywa dodaję do mięsa, dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Rosół gotuję na małej mocy palnika przez 70 minut.
3

Doprawianie

Do gotującej się zupy dodaję suszone grzybki i pęczek pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję około 30 minut.
4

Serwowanie

Gotową zupę podaję z makaronem i pokrojoną marchewką z rosołu.

Uwagi

W sumie powinniśmy mieć 1,2 kg mięsa. Rosół przechowujcie w lodówce, obowiązkowo wyjmijcie z zupy cebulę i pora.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Pomidorówka z mięsem mielonym

30 minut Min. gotowania
Ten rok stoi pod znakiem zup. Robię je bardzo często i bardzo chętnie sięgam zarówno po tradycyjne wersje znanych zup, jak i…
Zupy

Zupa cytrynowa z makaronem i groszkiem

45 minut Min. gotowania
Jak zima, to zupa. Talerz rozgrzewającej i sycącej, zupy, to najlepsze co może mnie czekać po powrocie do domu. Dziś mam przepis…
Zupy

Moja Minestrone

1 Min. czytania
Uwielbiam zupy, ale mój mąż tak średnio je lubi. Dlatego z zupami muszę nieco kombinować. Przy moim trybie życia, zupa to jednak…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.