Zupy

Azjatycka zupa na przeziębienie

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Początek roku zaczął się przeziębieniowo. Mam nadzieję, że nie sprawdzi się tym razem wróżba- jaki Nowy Rok taki cały rok. Bo byłby leniwy i cieplutki, ale jednak ze złym samopoczuciem. Co najlepiej pomaga na moje zatoki? Oczywiście poza ciepłym kocem, odpoczynkiem, i dużą ilością herbaty z sokiem malinowym? Zupa! Domowa, rozgrzewająca, pełna zdrowych składników. Azjatycka zupa na przeziębienie, pełna jest imbiru i czosnku. I oczywiście pełna smaku.

Bazą tej pysznej zupy, jest bulion. U mnie warzywny, najlepszy oczywiście domowy, ale jeżeli znajdziecie gotowy z dobrym składem, to możecie spróbować i z nim. W końcu nie zawsze mamy czas na długie gotowanie. Nie będę udawać, że i ja czasem nie korzystam z prostszych rozwiązań. Ale dobrze wykorzystałam ostatnie 10 wolnych dni i moją lodówkę i zamrażarkę zapełniły domowe półprodukty, w tym buliony, które będą bazą dla pysznych zup.

No dobrze, co jest takiego niezwykłego w tej zupie? Zdecydowanie jej moc rozgrzewania i dodawania energii. I tak, przyznaję, że dobrze jest lubić imbir by po nią sięgnąć. Co prawda zupa nie parzy, ale nie da się ukryć, że nuta imbiru jest dość wyraźna. Ale o to w niej chodzi, o łagodzenie infekcji, już na samym jej starcie. I muszę się Wam przyznać – ta magiczna zupa naprawdę działa cuda!

U mnie wróciła zima na całego. Sypie śnieg, przyszedł mróz. W takie dni porcja pożywnej, gęstej, pełnej warzyw i aromatów zupy, jest niczym błogosławieństwo. Uwielbiam ją i na pewno w tym sezonie zimowym chętnie będziemy po nią sięgać.

Ciekawi mnie czy taka zupa by Wam posmakowała?

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
25
ilość porcji
3
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru

  • 3 szalotki

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 5 szklanek bulionu

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 garście ulubionych azjatyckich grzybków

  • Połówka papryczki chilli

  • 1 połówka pora

  • Dwie-Trzy garście listków szpinaku

  • Kilka listków kapusty Pok Choy

  • Makaron Ramen

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Szalotki

Siekam drobno szalotki, rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulki. W międzyczasie siekam ząbki czosnku, dorzucam na patelnię, razem z imbirem i podsmażam 2 minuty.
2

Dalsze smażenie

Siekam drobno szczypiorek i pora, dorzucam na patelnię, i podsmażam 2 minuty.
3

Bulion

Do garnka wlewam bulion, dodaję anyż, papryczkę chilli i sos sojowy, podgrzewam. Dodaję zawartość patelni, oraz posiekaną kapustę, szpinak i grzybki. Gotuję 20 minut.
4

Serwowanie

Na ostatnie 5 minut gotowania zupy dodaję suchy makaron i gotuję, aż zmięknie. Zupę doprawiam solą i pieprzem. Przelewam do miseczek.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Moja Minestrone

1 Min. czytania
Uwielbiam zupy, ale mój mąż tak średnio je lubi. Dlatego z zupami muszę nieco kombinować. Przy moim trybie życia, zupa to jednak…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
Zupy

Delikatny rosół na indyku

140 Min. gotowania
Rosół, to prawdziwie domowa zupa. A jednocześnie królewska. Bo stworzyć dobry rosół, to jednak jest pewien rodzaj sztuki. Potrzeba do niej dużo…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.