Jak powitać Nowy Rok? Oczywiście Topem Wszechczasów, który gra i grać nam będzie w tle. Ale i pysznym śniadaniem. No dobrze, ale co to znaczy dobre śniadanie? Dla każdego to będzie znaczyć coś zupełnie innego. Ja proponuję coś, co Was zaskoczy i zrobi ogromne wrażenie. Przed Wami pieczony naleśnik z ananasem!
Trochę się bałam go robić, bo nie mam już mojej super żeliwnej patelni, którą można wkładać do piekarnika. Ale okazało się, że kamionkowa forma do pieczenia tarty, spisała się znakomicie. Naleśnik cudownie wyrósł i nawet przerósł moje oczekiwania. Jako dodatek, wybrałam karmelizowanego ananasa, który zimą smakuje wybornie i kojarzy się z egzotyką, latem i wakacjami. To połączenie zdecydowanie skradło moje serce. Nie tylko zresztą moje, mój mąż prosi mnie co drugi dzień, o takie właśnie śniadanie.
Pieczony naleśnik bazuje na bardzo prostych składnikach, znajdziecie je bez problemu w swojej lodówce. Składników nie polecam miksować w blenderze, chociaż będzie szybciej, ale zdecydowanie taki naleśnik mniej wyrasta. Różnicą, w stosunku do zwykłych naleśników jest smak. Pieczony naleśnik jest puchaty, delikatniejszy, bardziej omletowy, po prostu rozpływa się w ustach. To takie śniadaniowe ciasto, istna rozpusta od samego rana. Ale jak zacząć Nowy Rok, to z przytupem i pysznym smakiem.
Mam nadzieję, że pieczony naleśnik z ananasem na stałe zagości na Waszych stołach i w śniadaniowym repertuarze. Zaskoczcie Wszystkich i zacznijcie pysznie nowy dzień i Nowy Rok.
A korzystając z okazji, składam Wam życzenia:
„W 2024 roku życzę Wam pysznych podróży, niezapomnianych doświadczeń i spotkań z inspirującymi ludźmi.”
rzadko jakos jadam ananasy nie wiem czy się skuszę na to akurat danie chyba że z innym owocem:)
można użyć swojskiego jabłka czy gruszki:)
O mamom! Czemu dopiero teraz widzę ten przepis :(. Moja wina. Ale nic straconego, na pewno skorzystam. Uwielbiam Twoje przepisy, nie masz pojęcia z ilu już skorzystałam i zawsze jestem zachwycona. Muszę zrobić tego naleśnika. Tylko nie mam formy do tarty, muszę skombinować 😀
Serdeczności w Nowyn Roku! 🙂
Można użyć patelni, która może być wkładana do piekarnika! 🙂 może również być szczelna tortownica 🙂
Wow! Rewelacja pomysł! Pięknie wyrósł , wygląda jak istotna nie z tego świata 😁
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🌟
dziękuję!
o gruszka spopo:D
🙂
Ciekawe, takiej potrawy jeszcze nie jadłam 🙂
bardzo prosto się ją robi:)
Nigdy nie jadłam i nie robiłam, może kiedyś zrobię bo wygląda znakomicie 🙂
bardzo polecam:)