Śniadania na słodko

Pieczony naleśnik z ananasem

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jak powitać Nowy Rok? Oczywiście Topem Wszechczasów, który gra i grać nam będzie w tle. Ale i pysznym śniadaniem. No dobrze, ale co to znaczy dobre śniadanie? Dla każdego to będzie znaczyć coś zupełnie innego. Ja proponuję coś, co Was zaskoczy i zrobi ogromne wrażenie. Przed Wami pieczony naleśnik z ananasem!

Trochę się bałam go robić, bo nie mam już mojej super żeliwnej patelni, którą można wkładać do piekarnika. Ale okazało się, że kamionkowa forma do pieczenia tarty, spisała się znakomicie. Naleśnik cudownie wyrósł i nawet przerósł moje oczekiwania. Jako dodatek, wybrałam karmelizowanego ananasa, który zimą smakuje wybornie i kojarzy się z egzotyką, latem i wakacjami. To połączenie zdecydowanie skradło moje serce. Nie tylko zresztą moje, mój mąż prosi mnie co drugi dzień, o takie właśnie śniadanie.

Pieczony naleśnik bazuje na bardzo prostych składnikach, znajdziecie je bez problemu w swojej lodówce. Składników nie polecam miksować w blenderze, chociaż będzie szybciej, ale zdecydowanie taki naleśnik mniej wyrasta. Różnicą, w stosunku do zwykłych naleśników jest smak. Pieczony naleśnik jest puchaty, delikatniejszy, bardziej omletowy, po prostu rozpływa się w ustach. To takie śniadaniowe ciasto, istna rozpusta od samego rana. Ale jak zacząć Nowy Rok, to z przytupem i pysznym smakiem.

Mam nadzieję, że pieczony naleśnik z ananasem na stałe zagości na Waszych stołach i w śniadaniowym repertuarze. Zaskoczcie Wszystkich i zacznijcie pysznie nowy dzień i Nowy Rok.

A korzystając z okazji, składam Wam życzenia:

„W 2024 roku życzę Wam pysznych podróży, niezapomnianych doświadczeń i spotkań z inspirującymi ludźmi.”

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
25
ilość porcji
2
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Patelnia/ forma do tarty

  • Mikser

  • Duża miska

Składniki

  • 3 duże jajka

  • 180 ml mleka

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • duża szczypta soli

  • Dodatkowo:

  • 2 łyżki klarowanego masła

  • Ananas:

  • Pół świeżego ananasa

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki miodu

  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

  • Ewentualnie cukier puder

Przepis krok po kroku

1

Masa naleśnikowa

Rozbijam jajka do dużej miski i lekko ubijam je mikserem ręcznym. Wlewam mleko i krótko ubijam Dodaję wanilię, sól i znów lekko ubijam. Bezpośrednio do naczynia przesiewam mąkę pszenną i ubijam mikserem do momentu połączenia się wszystkich składników- bez grudek.
2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 220°C. Wysmarowałam ją masłem klarowanym i włożyłam do piekarnika, do roztopienia masła. Na patelnię przelewam ciasto i wkładam do piekarnika. Piekę przez około 20 minut. Naleśnik powinien mocno wyrosnąć na bokach.
3

Ananas

Owoc kroję w kostkę. Rozgrzewam masło, wrzucam kawałki owoców, i polewam masłem, oraz wanilią. Podsmażam do zarumieniania ananasów.
4

Serwowanie

Naleśnik podaję natychmiast po wyjęciu z piekarnika, podaję go z owocami i posypuję cukrem pudrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1454 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Omlet owsiany

8 Min. gotowania
Witajcie kochani! Ja wciąż na chorobowym, próbuję jakoś dojść do siebie. Sukcesem jest to, że po pięciu dniach spędzonych w piżamie, w…
Śniadania na słodko

Ryżowa miska na energetyczny poranek

20 Min. gotowania
Naprawdę lubię zimę, ale przyznam, że styczeń był dla mnie miesiącem pełnym wyzwań. Co widać było rzadką obecnością na blogu. Dziś zaczynamy…
Śniadania na słodko

Pudding ryżowy ze słonym karmelem

20 Min. gotowania
No dobrze, przyznaję się. Nieco mnie dopadło życie, stąd moja mniejsza obecność tutaj. Mam w zapasie masę przepisów, bo wciąż dużo gotuję,…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.