Obiady

Wątróbka w sosie piernikowym

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jak kochani macie się po Świętach? Jak zwykle ten czas minął zdecydowanie za szybko. Ale za to był to dobry, rodzinny, ciepły i pyszny czas. Spędziłam go tak jak planowałam. Co prawda, w Wigilię zrobiło się biało, ale wieczorem, już wszystko się stopiło i zrobiła się jedna wielka plucha. I tak przez pozostałe dni, nic tylko wichury i deszcz. Ale najważniejsze działo się w domowym zaciszu, a tam było pięknie. Aby jeszcze bardziej wydłużyć świąteczny czas, zapraszam na obiad. A będzie to wątróbka w sosie piernikowym.

Od dziecka kocham wątróbkę. Bardzo chętnie ją jadłam, i co ciekawe, nie miałam problemu, by zjeść ją z dodatkiem szpinaku. Tak wiem, mało to dziecięce menu. I w ogóle, wielu dorosłych nie przepada za tymi potrawami. Ale ja nie mam nic przeciwko podrobom, i cieszę się, że mój mąż również się nimi zajada. W świątecznym klimacie, przygotowałam wątróbkę w sosie, o wyjątkowo świątecznej nucie. Mamy tutaj jabłka, oczywiście dużo cebulki, ale również pyszną piernikową , deserową nutę. Ale co zaskakujące, wszystko wspaniale do siebie pasuje, wręcz podkręca swoje naturalne smaki.

To danie jest naprawdę proste, szybkie i zaskakujące. Świetnie pasuje na ten poświąteczny czas, kiedy nie wiadomo jaki mamy dziś dzień, i czy to już weekend, czy trzeba iść do pracy. Ja na szczęście mam wolne, aż do 2 stycznia. Dziś odpoczywam w domowym zaciszu i na pewno na moim stole pojawi się wątróbka w sosie piernikowym.

Życzę Wam smacznego, i celebrujcie ten świąteczny nastrój, ile się da!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 gramów wątróbki drobiowej

  • 1 duża Cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 Kwaśne jabłko ( Szara Reneta)

  • Pół łyżeczki majeranku

  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika

  • Sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka masła

Przepis krok po kroku

1

Wątróbka

Wątróbkę płuczę i dokładnie osuszam. Usuwam błonki. Doprawiam ją solą i pieprzem, a następnie panieruję w mące.
2

Pozostałe składniki

Cebulę kroję w piórka. Jabłko kroję w ćwiartki.
3

Smażenie

Na patelni obsmażam cebulę. Kiedy zmięknie, dodaję wątróbkę i smażę, aż się zarumieni z obu stron. Na patelnię dodaję jabłko, majeranek i przyprawę piernikową. Całość smażę razem ok. 2 min. Dodaję 0,5 szklanki wody. Całość delikatnie mieszam i chwilę gotuję.
4

Serwowanie

Danie doprawiam solą i pieprzem. Serwuję z ugotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.