Obiady

Wątróbka w sosie piernikowym

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jak kochani macie się po Świętach? Jak zwykle ten czas minął zdecydowanie za szybko. Ale za to był to dobry, rodzinny, ciepły i pyszny czas. Spędziłam go tak jak planowałam. Co prawda, w Wigilię zrobiło się biało, ale wieczorem, już wszystko się stopiło i zrobiła się jedna wielka plucha. I tak przez pozostałe dni, nic tylko wichury i deszcz. Ale najważniejsze działo się w domowym zaciszu, a tam było pięknie. Aby jeszcze bardziej wydłużyć świąteczny czas, zapraszam na obiad. A będzie to wątróbka w sosie piernikowym.

Od dziecka kocham wątróbkę. Bardzo chętnie ją jadłam, i co ciekawe, nie miałam problemu, by zjeść ją z dodatkiem szpinaku. Tak wiem, mało to dziecięce menu. I w ogóle, wielu dorosłych nie przepada za tymi potrawami. Ale ja nie mam nic przeciwko podrobom, i cieszę się, że mój mąż również się nimi zajada. W świątecznym klimacie, przygotowałam wątróbkę w sosie, o wyjątkowo świątecznej nucie. Mamy tutaj jabłka, oczywiście dużo cebulki, ale również pyszną piernikową , deserową nutę. Ale co zaskakujące, wszystko wspaniale do siebie pasuje, wręcz podkręca swoje naturalne smaki.

To danie jest naprawdę proste, szybkie i zaskakujące. Świetnie pasuje na ten poświąteczny czas, kiedy nie wiadomo jaki mamy dziś dzień, i czy to już weekend, czy trzeba iść do pracy. Ja na szczęście mam wolne, aż do 2 stycznia. Dziś odpoczywam w domowym zaciszu i na pewno na moim stole pojawi się wątróbka w sosie piernikowym.

Życzę Wam smacznego, i celebrujcie ten świąteczny nastrój, ile się da!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 gramów wątróbki drobiowej

  • 1 duża Cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 Kwaśne jabłko ( Szara Reneta)

  • Pół łyżeczki majeranku

  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika

  • Sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka masła

Przepis krok po kroku

1

Wątróbka

Wątróbkę płuczę i dokładnie osuszam. Usuwam błonki. Doprawiam ją solą i pieprzem, a następnie panieruję w mące.
2

Pozostałe składniki

Cebulę kroję w piórka. Jabłko kroję w ćwiartki.
3

Smażenie

Na patelni obsmażam cebulę. Kiedy zmięknie, dodaję wątróbkę i smażę, aż się zarumieni z obu stron. Na patelnię dodaję jabłko, majeranek i przyprawę piernikową. Całość smażę razem ok. 2 min. Dodaję 0,5 szklanki wody. Całość delikatnie mieszam i chwilę gotuję.
4

Serwowanie

Danie doprawiam solą i pieprzem. Serwuję z ugotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.