Ciasta

Keks orzechowo-imbirowy

75 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Przedświąteczny czwartek. Odliczam, jeszcze kilka godzin i zaczynam przerwę świąteczną. W tym roku wyjątkową długą, bo aż 10 dniową. Nie mogę się już doczekać tych wolnych i leniwych poranków! Wigilię spędzimy u teściów, w pierwszy dzień Świąt, zaś odwiedzą nas moi rodzice. Drugi dzień to czas dla naszych przyjaciół. Przygotuję jakiś pyszny świąteczny obiad i już nie mogę się tego doczekać. Nasze pierwsze Święta, w nowym domu! A jak dobrze wiemy, po dobrym obiedzie, przyjdzie czas na deser i świąteczne ciasto. I właśnie dziś przychodzę z pierwszą propozycją świątecznego wypieki. Zapraszam na keks orzechowo-imbirowy.

Keks to ciasto, które uwielbiam. Jest takie typowo świąteczne, bogate w orzechy i kandyzowany imbir. Do tego to naprawdę proste ciasto, które można upiec last minute. Wspaniale pasuje do popołudniowej, świątecznej kawki w miłym towarzystwie i obowiązkowo z dodatkiem świątecznego filmu. Ja pewnie kolejny raz obejrzę To właśnie miłość, mój ukochany świąteczny film.

Jeżeli szukacie prostego ciasta na święta, ale z małym twistem, w postaci dodatku kandyzowanego imbiru. To bardzo zimowy dodatek, orzechy fajnie zaś chrupią, a imbir jest wyrazisty, ale nie ostry. Za to ciekawie podkręca smak i sprawia, że keks nabiera bardzo świątecznego charakteru. Co ważne, do jego przygotowania potrzebujecie tylko małego garnuszka i miski. Nie musicie wyjmować miksera, wystarczy łyżka. To naprawdę proste ciasto.

Jakie ciasta zagoszczą na Waszym świątecznym stole? Jak planujecie spędzić świąteczny czas? Może znajdzie się i na Waszym stole keks orzechowo-imbirowy? Chciałam Wam złożyć również życzenia:

Wiary, która odmieni nasze serca,
Nadziei, że jutro będzie lepsze,
Miłości, która przetrwa najgorsze momenty w życiu.
I zdrowia, którego wszyscy potrzebujemy.
Wesołych świąt Bożego Narodzenia!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
75
ilość porcji
10
całkowity czas
85

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Łyżka

  • Garnek

  • Keksówka

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • szczypta soli

  • 125 g masła

  • 125 g cukru trzcinowego

  • 125 g miodu

  • 2 jajka

  • 50 ml mleka

  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 50 g kandyzowanego imbiru w cukrze, drobno pokrojonego

  • Masło i mąka do keksówki

Przepis krok po kroku

1

Masa maślana

W garnuszku roztopić masło, cukier i miód Lekko przestudzić.
2

Suche składniki

Mąkę wymieszać z sodą, imbirem i solą. Masę maślaną wlać do mąki i dokładnie wymieszać.
3

Ciasto właściwe

Jajka rozbełtać w miseczce, dodać do masy razem z mlekiem. Wymieszać. Następnie wmieszać posiekane orzechy i imbir kandyzowany.
4

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do 160 st C. Formę keksową o wymiarach 25×12 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 75 minut, do suchego patyczka.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.