Czas zacząć planowanie świątecznego menu. Jak zwykle, najchętniej skupiam się na deserach. Uwielbiam piernikowe wypieki i ten kuszący zapach, pieczonego ciasta. Dużo przypraw, miód i bakalie. W tym roku, mój piernik ma piękny zielony kolor. To prawdziwie świąteczna babka, która swoim kolorem przypomina choinkę.
To banalnie wręcz prosty przepis, gwarantuję, że wyjdzie każdemu! A to dzięki temu, że w składzie nie ma masła czy mleka. Nie musicie się obawiać zakalca! Wystarczy wymieszać składniki przy pomocy miksera i gotowe. Ciasto pięknie pachnie, naprawdę ma w sobie piernikową nutę. Do tego bardzo świąteczne orzechy włoskie i daktyle. A szpinaku w ogóle nie czuć!
Podałam tę babkę na przedświątecznym spotkaniu i wiecie co? Wszystkim niesamowicie wręcz smakowała. A swoim kolorem wzbudziła zaciekawienie i zaskoczenie. Tym większe, że świąteczna babka ten kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, a nie sztucznym barwnikom. Jeżeli zależy Wam na tak intensywnym odcieniu, nie korzystajcie z mrożonego szpinaku, wtedy babka wychodzi brunatna. Dalej jest smaczna, ale jednak brakuje jej tej żywej zieleni.
Takie ciasto zostaje świeżutkie i mięciutkie przez 3 dni, możecie ją spokojnie upiec przed świętami, owinąć w czystą bawełnianą ściereczkę i schować w suchym miejscu. Pięknie udekorowana będzie prawdziwą ozdobą stołu i zrobi wielką furorę. A najbardziej chyba zachwyci najmłodszych!
Mam nadzieję, zielona, świąteczna babka zagości na Waszych stołach!
Smacznego!
ale pyszności!
dziękuję!
No proszę jaki piękny kolor, od razu kojarzy się z choinką. Bardzo kreatywna propozycja 😀
dziękuję!
Ale pięknie wygląda! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂
polecam!
Świetnie wygląda, zielona jak choinka! Super przepis. 🙂
miło mi:)
Przepiękny kolorek babki, super 😀
🙂