Ciasta

Świąteczna babka

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czas zacząć planowanie świątecznego menu. Jak zwykle, najchętniej skupiam się na deserach. Uwielbiam piernikowe wypieki i ten kuszący zapach, pieczonego ciasta. Dużo przypraw, miód i bakalie. W tym roku, mój piernik ma piękny zielony kolor. To prawdziwie świąteczna babka, która swoim kolorem przypomina choinkę.

To banalnie wręcz prosty przepis, gwarantuję, że wyjdzie każdemu! A to dzięki temu, że w składzie nie ma masła czy mleka. Nie musicie się obawiać zakalca! Wystarczy wymieszać składniki przy pomocy miksera i gotowe. Ciasto pięknie pachnie, naprawdę ma w sobie piernikową nutę. Do tego bardzo świąteczne orzechy włoskie i daktyle. A szpinaku w ogóle nie czuć!

Podałam tę babkę na przedświątecznym spotkaniu i wiecie co? Wszystkim niesamowicie wręcz smakowała. A swoim kolorem wzbudziła zaciekawienie i zaskoczenie. Tym większe, że świąteczna babka ten kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, a nie sztucznym barwnikom. Jeżeli zależy Wam na tak intensywnym odcieniu, nie korzystajcie z mrożonego szpinaku, wtedy babka wychodzi brunatna. Dalej jest smaczna, ale jednak brakuje jej tej żywej zieleni.

Takie ciasto zostaje świeżutkie i mięciutkie przez 3 dni, możecie ją spokojnie upiec przed świętami, owinąć w czystą bawełnianą ściereczkę i schować w suchym miejscu. Pięknie udekorowana będzie prawdziwą ozdobą stołu i zrobi wielką furorę. A najbardziej chyba zachwyci najmłodszych!

Mam nadzieję, zielona, świąteczna babka zagości na Waszych stołach!

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
60
ilość porcji
10
całkowity czas
75

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Papier do pieczenia

  • Blender

  • Mikser

  • Miska

Składniki

  • 4 jajka

  • 100 g cukru bądź erytrytolu

  • 300 g mąki pszennej

  • 250 g świeżego szpinaku Baby

  • 1 tabliczka roztopionej i wystudzonej białej czekolady

  • Duża garść suszonych daktyli, posiekanych

  • 3 garście posiekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżki łagodnego miodu

  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 300 ml oleju roślinnego

Przepis krok po kroku

1

Masa szpinakowa

Szpinak przekładam do blendera z olejem i miodem, miksuję na gładką masę.
2

Masa jajeczna

Jajka ubijam z cukrem i wszystkimi przyprawami na jasną, kremową masę. Dodaję roztopioną czekoladę oraz masę szpinakową, miksuję dalej.
3

Ciasto

Do jajeczno-szpinakowej masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ubijam mikserem do połączenia się składników, na koniec dodaję posiekane orzechy i daktyle.
4

Pieczenie

Keksówkę wykładam papierem, wylewam ciasto. Piekę babkę 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, dekoruję gęstym lukrem.

Uwagi

Ciasto polukrujcie ulubionym lukrem, albo polejcie białą czekoladą

Zalety

  • +

Wady

  • -
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.