Ciasta

Świąteczna babka

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czas zacząć planowanie świątecznego menu. Jak zwykle, najchętniej skupiam się na deserach. Uwielbiam piernikowe wypieki i ten kuszący zapach, pieczonego ciasta. Dużo przypraw, miód i bakalie. W tym roku, mój piernik ma piękny zielony kolor. To prawdziwie świąteczna babka, która swoim kolorem przypomina choinkę.

To banalnie wręcz prosty przepis, gwarantuję, że wyjdzie każdemu! A to dzięki temu, że w składzie nie ma masła czy mleka. Nie musicie się obawiać zakalca! Wystarczy wymieszać składniki przy pomocy miksera i gotowe. Ciasto pięknie pachnie, naprawdę ma w sobie piernikową nutę. Do tego bardzo świąteczne orzechy włoskie i daktyle. A szpinaku w ogóle nie czuć!

Podałam tę babkę na przedświątecznym spotkaniu i wiecie co? Wszystkim niesamowicie wręcz smakowała. A swoim kolorem wzbudziła zaciekawienie i zaskoczenie. Tym większe, że świąteczna babka ten kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, a nie sztucznym barwnikom. Jeżeli zależy Wam na tak intensywnym odcieniu, nie korzystajcie z mrożonego szpinaku, wtedy babka wychodzi brunatna. Dalej jest smaczna, ale jednak brakuje jej tej żywej zieleni.

Takie ciasto zostaje świeżutkie i mięciutkie przez 3 dni, możecie ją spokojnie upiec przed świętami, owinąć w czystą bawełnianą ściereczkę i schować w suchym miejscu. Pięknie udekorowana będzie prawdziwą ozdobą stołu i zrobi wielką furorę. A najbardziej chyba zachwyci najmłodszych!

Mam nadzieję, zielona, świąteczna babka zagości na Waszych stołach!

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
60
ilość porcji
10
całkowity czas
75

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Papier do pieczenia

  • Blender

  • Mikser

  • Miska

Składniki

  • 4 jajka

  • 100 g cukru bądź erytrytolu

  • 300 g mąki pszennej

  • 250 g świeżego szpinaku Baby

  • 1 tabliczka roztopionej i wystudzonej białej czekolady

  • Duża garść suszonych daktyli, posiekanych

  • 3 garście posiekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżki łagodnego miodu

  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 300 ml oleju roślinnego

Przepis krok po kroku

1

Masa szpinakowa

Szpinak przekładam do blendera z olejem i miodem, miksuję na gładką masę.
2

Masa jajeczna

Jajka ubijam z cukrem i wszystkimi przyprawami na jasną, kremową masę. Dodaję roztopioną czekoladę oraz masę szpinakową, miksuję dalej.
3

Ciasto

Do jajeczno-szpinakowej masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ubijam mikserem do połączenia się składników, na koniec dodaję posiekane orzechy i daktyle.
4

Pieczenie

Keksówkę wykładam papierem, wylewam ciasto. Piekę babkę 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, dekoruję gęstym lukrem.

Uwagi

Ciasto polukrujcie ulubionym lukrem, albo polejcie białą czekoladą

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.